Categories: Context

Corneliu Vlad: În conflictul din Ucraina, Vestul se retrage, dar tensiunile ruso-occidentale rămân virulente

Corneliu VLAD

Încetarea focului în Ucraina și eventuale negocieri se întrezăresc la orizont. O recunosc și înalți oficiali, și presa bine informată din Occident. Dar pe plan internațional situația continuă să fie tensionată.

Surprinzător și nu prea. Politologi ruși afirmă de mai multă vreme că indiferent cum s-ar termina conflictul ucrainean, relațiile dintrev Rusia și Occident vor avea nevoie de mult timp pentru a reintra pe un făgaș rezonabil.

Încrederea reciprocă între Rusia și Occident nu poate reveni peste noapte și e nevoie de timp pentru a fi restabilite.

Oficialități de la Washington afirma că sancțiunile aplicate Rusiei vor fi menținute în continuare, iar Robert E. Hunter, fost ambasador al SUA la NATO, aprecia într-un articol că „în Statele Unite se formează rapid un consens, aparent împărtășit de administrația Biden, că o nouă confruntare din războiul rece cu Rusia este inevitabilă, indiferent de riscuri, pericole și longevitate”.

Așa se face că pe fondul înfrângerii militare iminente a armatei regimului de la Kiev și al situației interne dezastruoase a Ucrainei, Washingtonul oficial și cercurile occidentale angajate masiv și tot mai direct în sprijinirea echipei Zelenski au lansat o ofensivă politico-diplomatică virulentă, dar și acțiuni concrete împotrivă Rusiei.

Asupra acestui nou pericol atrage atenția, cu toată gravitatea, președintele Putin în câteva discursuri pronunțate în ultimele zile.

Occidentul rămâne ostil Rusiei și încearcă să-i spargă caracterul multinațional vorbind despre „decolonizare” și dezmembrare. Incapabili să o facă cu forța, dușmanii Rusiei ar putea încerca să-și atingă obiectivele prin semănarea discordiei, a avertizat liderul rus.

Dar Rusia va considera orice amestec sau provocare din exterior care vizează provocarea unui conflict etnic sau religios ca pe o „acțiune agresivă” și o va trata „în consecință”, a subliniat el.

La sfârșitul lunii octombrie, a amintit liderul de la Kremlin, guvernele și mass-media occidentale au încercat să descrie Rusia drept stat antisemit, după ce o revoltă în Daghestan, cu majoritate musulmană, a fost incitată de un canal de socializare legat de informațiile ucrainene. Iar vinovații supremi, a spus atunci președintele Rusiei, au fost „elita guvernantă a SUA și a sateliților săi”.

„Russofobia și alte forme de rasism și neonazism au devenit aproape ideologie oficială a elitelor conducătoare occidentale. Ele sunt îndreptate nu numai împotriva rușilor, ci împotriva tuturor popoarelor Rusiei: tătari, ceceni, avari, tuvini, bașkiri, buriați, iakuti, oseți, evrei, inguși, mari, altaieni. (…) Repet, acest lucru este îndreptat împotriva tuturor popoarelor Rusiei”, a declarat președintele.

Liderul de la Kremlin a subliniat că o asemenea abordare și o asemenea politică atentează la însăși integritatea și statalitatea statului rus.

„Occidentul nu are nevoie de o țară atât de mare și multinațională precum Rusia”, a explicat președintele, iar diversitatea și unitatea Rusiei „pur și simplu nu se potrivesc cu logica rasiștilor și colonizatorilor occidentali”.

Owner

View Comments

  • Dacă se prevăd eventuale negocieri între Rusia și Ucraina, dar relațiile Occidentului cu Rusia rămân la fel de tensionate nu se va realiza mare lucru. Asta dovedește încă o dată că Occidentul și SUA, bineînțeles, au urmărit distrugerea Rusiei prin intermediul Ucrainei. Iar acum că nu au reușit și nici nu vor reuși vreodată să destrame Rusia, vor rămâne doar cu sentimentul de neputință și de ură față de Rusia. Au sacrificat degeaba o țară cu ajutorul unui președinte-marionetă idiot numit Zelenski. Relațiile dintre Rusia și Occident nu știu dacă vor intra vreodată pe un făgaș normal pentru că Occidentul n-a dat nici un semn că dorește acest lucru. Dacă sancțiunile aplicate Rusiei vor fi menținute în continuare, nu cred că poate fi vorba de restabilirea unor relații normale între Rusia și Occident. Sancțiunile nu sunt normale, toate deciziile Occidentului nu fac parte din sfera normalului și mă cam îndoiesc de mintea normală a multor lideri occidentali. Prin urmare, acțiuni rezonabile nu se pot aștepta din partea Occidentului. Când spun Occident, spun și SUA fiindcă cele două sunt legate printr-un cordon obilical. Iar despre încrederea pe care ar putea s-o aibă Rusia în Occident, nici nu poate fi vorba. Doamne, ferește! Cum ar putea avea încredere vreodată în acei parșivi și mincinoși? Rusia nu trebuie să permită acestor hiene să atenteze la integritatea și suveranitatea țării, indiferent ce metode folosesc. Orice amestec în treburile interne ale Rusiei trebuie respins imediat. Occidentul n-a avut în vedere vreodată relații de cooperare sau de prietenie cu Rusia. Occidentul a văzut în Rusia doar o pradă bună de cucerit și de jefuit. Rusia nu are nevoie de asemenea relații.

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

5 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

5 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

7 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.