Lavrov a prezis Moldovei soarta următoarei victime a războiului hibrid al Occidentului
01/12Mișcarea LGBT recunoscută ca fiind extremistă în Rusia
01/12Ce spunea Henry Kissinger despre URSS și Rusia
Fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit pe 29 noiembrie, la vârsta de 100 de ani. El a fost pentru detensionarea dintre Occident și Est în anii Războiului Rece, vorbind deseori despre URSS și Rusia. Kommersant a selectat cele mai relevante afirmații făcute de politician de-a lungul anilor.
Despre ”îndreptarea rușilor”
Dintr-un mesaj adresat de Henry Kissinger președintelui Richard Nixon, în 1972:
„Peste 20 de ani, dacă succesorul dumneavoastră va fi la fel de înțelept, într-un final va înclina spre ruși, nu spre chinezi.… (Statele Unite trebuie să)] joace acest joc al echilibrului de forțe fără patimă. Iar acum avem nevoie de chinezi pentru a-i îndrepta pe ruși și pentru a-i disciplina pe ruși”.
Despre liderii sovietici din anii ‘1970
Din cartea „Years of renewal”, 1999:
„Generația care a condus Uniunea Sovietică în anii ‘1970 a acumulat putere militară și geopolitică nu ca expresie a unor obiective geopolitice pe termen lung, ci ca înlocuitorul acestora. Inevitabil, goana după putere de dragul puterii în sine a speriat o mare parte a lumii necomuniste și a condus la o coaliție tăcută a tuturor țărilor industrializate plus China împotriva Uniunii Sovietice, ceea ce a făcut inevitabilă prăbușirea ei”.
Despre Mihail Gorbaciov
Din cartea ”Diplomație”, publicată în 1994:
„Gorbaciov știa în ce constau problemele lui, dar a acționat mult prea repede și, în același timp, mult prea încet: prea repede pentru nivelul de toleranță a sistemului său și prea lent pentru a opri crahul tot mai accelerat”.
Despre legăturile Rusiei cu Europa
„Orice studiază istorie știe că, în ansamblulei, Rusia a fost legată de Europa începând cel puțin din secolul al XV-lea. Astfel, o mare parte a măreței istorii a Europei este legată de Rusia, iar în interiorul Rusiei mereu a existat un sentiment ambivalent atât al pericolului care vine din partea țărilor europene, cât și al legăturilor culturale unice cu acestea.
Pe de o parte, Rusia a dorit să se alăture culturii europene, dar pe de altă parte, ea se vedea ca o a treia Romă care poate ghida Europa. [Președintele rus Vladimir] Putin trebuie perceput ca personajul lui Dostoievski, cu toată ambivalența și îndoielile cu privire la propriul său popor”, declara Kissinger într-un interviu acordat revistei The Economist din 17 mai 2023.
Despre probabilitatea unui nou Război Rece
„Punctul meu de vedere rezonează cu opinia minorității: Rusia este o țară uriașă, care se confruntă cu o traumă internă legată de identificarea a ceea ce reprezintă ea. Rusia are nevoie de sentimentul că rămâne însemnată. Probabil vom câștiga noul Război Rece; dar oamenii de stat trebuie să conștientizeze limitele manifestării intereselor lor”, spunea Kissinger într-un interviu pentru publicația Altantic, din 10 noiembrie 2016.
Despre relațiile dintre Rusia și China
„Nu am întâlnit niciodată un lider rus care să fi spus ceva bun despre China. Și nu am întâlnit niciodată un lider chinez care să spună ceva bun despre Rusia”, recunoștea fostul secretar de stat al SUA, în interviul pentru The Economist din
17 mai 2023.
Despre tendințele din istoria lumii
„Nu trebuie să uităm niciodată că unificarea Germaniei este ceva mai serios decât evoluția UE, că prăbușirea URSS este ceva mai serios decât unificarea Germaniei și că ascensiunea Indiei și Chinei este ceva mai serios decât prăbușirea URSS”, atrăgea atenția Kissinger în interviul pentru Wall Street Journal din 2 mai 2018.
Despre locul Rusiei
„Rusia este o țară măreață cu o mare istorie și îmi este greu să-mi imaginez o ordine internațională în care Rusia să nu figureze printre marii jucători”, declara diplomatul american pentru cotidianul Rossiiskaia Gazeta și agenția TASS, pe 26 martie 2019.
Despre situația din Ucraina
„Poziția mea principală a fost să nu fie împinsă Ucraina în NATO, iar dezbaterile privind aderarea ei la NATO au fost principala greșeală, deoarece ele au fost ca o provocare pentru Rusia la nivel fundamental. Mulți ruși cu mentalitate liberală, precum scriitorul Aleksander Soljenițîn, care a fost un oponent deschis al sistemului sovietic, credeau că Ucraina este un caz special. Nu am întâlnit niciodată un rus aflat într-o poziție de conducere care să nu creadă asta”, sublinia Kissinger pentru The Economist, pe 17 mai 2023.
1 Comment
,,Cine controlează aprovizionarea cu alimente controlează oamenii; cine controlează energia poate controla continente întregi; cine controlează banii poate controla lumea.” Henry Kissinger