Hot News
Șeful Institutului ”Kurciatov” a explicat de ce Occidentul îl urăște pe Putin
29/11
Peter Szijjártó: Ucraina nu va fi primită în NATO în 2024
30/11

Zaharova: Uneltiri împotriva Rusiei în timpul pregătirilor pentru Consiliul Ministerial al OSCE, de la Skopie

Maria Zaharova/ Foto: Izvestia

În timpul pregătirii reuniunii, de la Skopie, a Consiliului Miniștrilor de Externe (CMFA) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), împotriva Rusiei au fost puse la cale ”tot felul de uneltiri”, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de cotidianul Izvestia.

„Pe parcursul pregătirilor în vederea participării tuturor țărilor la Consiliul Miniștrilor de Externe al OSCE, părții ruse i-au fost puse la cale tot felul de uneltiri. A existat o astfel de intrigă internă printre țările occidentale”, a spus diplomatul în direct la postul de radio Sputnik.

Zaharova a precizat că o parte dintre statele Occidentului înțeleg că au împins situația din organizație până la „o criză existențială a acestei structuri”, în timp ce altele continuă să „apase pedala freneziei rusofobe totale”. Purtătoarea de cuvânt a MAE a adăugat că instituția pe care o reprezintă va oferi detalii mai târziu.

Miniștrii de Externe ai OSCE urmează să se întâlnească în capitala Macedoniei de Nord, Skopie, pe 30 noiembrie.

Pe 23 noiembrie, Zaharova a spus că OSCE trebuie să asigure participarea deplină a tuturor părților la summitul de la Skopje. A doua zi, autoritățile Macedoniei de Nord au decis să permită avionului ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, să aterizeze la Skopie pentru a participa la reuniunea ministerială a OSCE.

Pe 27 noiembrie, șeful diplomației ruse a apreciat, în cadrul forumului ”Lecturile Primakov”, că OSCE încă mai poate fi salvată de Occident, dar că șansele sunt mici. El a precizat că nu poate „privi cu optimism soarta asociațiilor unde domină Statele Unite și aliații lor”.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al diplomației Uniunii Europene (UE), Peter Stano, a declarat că deplasarea planificată a lui Lavrov în Macedonia de Nord în vederea participării la reuniunea ministerială a OSCE nu va fi considerată o încălcare a sancțiunilor europene. Stano a explicat că există excepții de la orice restricții, mai ales dacă este vorba de participarea unor oficialități la activitatea platformelor multilaterale.

Pe 28 noiembrie, s-a aflat că ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, va boicota reuniunea de la Skopie din cauza participării lui Lavrov. Reprezentantul oficial al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, a declarat că Federația Rusă încearcă să distrugă OSCE și să blocheze consensul asupra principalelor probleme de pe agenda organizației.

Tot în aceea zi, miniștrii de Externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei și-au anunțat într-o declarație comună decizia de a renunța la participarea la reuniunea de la Skopie tot din cauza prezenței lui Lavrov. Șefii diplomațiilor celor trei țări au arătat că, în urma acțiunilor ei în Ucraina, Rusia a încetat să mai facă parte din arhitectura europeană de securitate.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dacă miniștrii de Externe ai Ucrainei, Letoniei, Lituaniei și Estoniei cred că prin neprezentarea lor la Skopje vor boicota reuniunea Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE, se înșeală. Prin acest gest dau dovadă că nu au ce căuta în funcția pe care o au, că sunt proști diplomați și se comportă ca niște țațe în piață. Este chiar indicat să stea acasă. Dintre cei 57 de membri cât are OSCE, lipsa celor 4 nici nu va fi observată, mai ales că sunt lipsiți de importanță. Toți cei patru la un loc nu pot să ajungă la nivelul domnului Lavrov, orice ar face. N-au pregătirea, inteligența și diplomația pe care o are domnul Serghei Lavrov. Mai mult, cred că se tem de el, fiindcă nu pot face față unui foarte bun diplomat. Dacă OSCE este o organizație internațională pentru securitate, care are ca scop prevenirea conflictelor și administrării crizelor, cum își închipuie cei patru că situația actuală din Ucraina poate fi discutată fără participarea Rusiei? Și cu ce drept pot ei să interzică ministrului de externe al Rusiei să fie de față la reuniune, atâta timp cât Rusia este membră a acestei organizații? Vai de capul lor, că slabă minte au!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978762