Pentru prima dată, Rusia a început să folosească proiectile cu fragmentare RBK-500 în timpul operațiunii speciale din Ucraina. Cum funcționează și ce amenințare reprezintă pentru Forțele Armate ale Ucrainei, scrie Life.ru.
Bombele cu fragmentare RBK-500, pe care Rusia a început să le folosească împotriva armatei ucrainene ca rîspuns în oglindă, contribuie la descurjarea Kievului. Se știe că acest tip de muniție de aviație a început să fie folosit după definitivarea lor. Acum, bombele cu dispersie, cunoscute pentru efectul lor penetrant, sunt echipate cu module universale de planificare și corecție. Ele sunt eficiente în atacurile asupra unor obiective militar-industriale, depozitelor, podurilor, navelor și vaselor de transport. Aceste proiectile sunt concepute pentru distrugerea tehnicii de luptă cu blindaj ușor și vulnerabile, efectivele armate, a depozitelor de muniție de câmp, construcțiilor militare fortificate, obiectivelor militar-industriale și de comunicații.
Caracteristicile bombei cu fragmentare RBK-500
ȘOAB este abreviere pentru o bombă aeriană cu fragmentare cu bile. Masa ei este de 520 de kilograme și se folosește la altitudini de la 200 la 16.000 de metri, o viteză de 500–2000 km/h. RBK-500 conține mai mult de 500 de submuniții cu fragmentare, fiecare cântărind 400 de grame. Adesea, această armă este folosită împotriva tehnicii de luptă și a infanteriei, deoarece când sunt aruncate din avion, tranșeele adânci nu ajută – fragmentele din casete lovesc de sus în jos.
Corespondenții militari precizează că acest tip de RBK are un fel caracteristic de acțiune. Cade sub formă de gogoașă. Dimensiunile ei pot fi reglate după înălțimea de la care se efectuează lovitura și prin setarea unei declanșări mai întârziate. Prin urmare, pentru ca o „gogoașă” să acopere centrul alteia, este mai bine să fie aruncate cel puțin două. Densitatea focului la utilizarea acestor bombe este deosebit de mare.
Anterior, RBK-500 nu era practic folosit, dar după ce a fost modificat ca modul unificat de planificare și corecție (UMPC), armata rusă va folosi mai des această muniție. Transportator pentru RBK, ca și pentru alte proiectile similare cu UMPC, este în primul rând bombardierul multirol Su-34.
Se știe că RBK-500 este aruncat de la o înălțime de câțiva kilometri. Containerul se deschide la o anumită înălțime, după care muniția se împrăștie. Fiecare dintre ele este plin cu submuniții care lovesc o zonă de dimensiunea unui stadion. Având în vedere că inamicul folosește bombe cu fragmentare împotriva armatei noastre de câteva luni, noi am întârziat.
Rusia are un mare arsenal de proiectile cu fragmentare
Life.ru amintește că încă din iulie 2023, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că, în cazul în care Ucraina va primi muniţie cu dispersie americană, Forţele Armate ale Rusiei „vor fi obligate, ca măsură de răspuns, să folosească arme similare împotriva armatei ucrainenee”. În același timp, bombele cu dispersie rusești „sunt mult mai eficiente decât cele americane, gama lor este mai largă și mai variată”. Bombele cu fragmentare rusești au o funcție de autodistrugere.
Există diverse modele ale acestui produs: pentru distrugerea platformelor de beton, pentru distrugerea căilor ferate și a garniturilor de tren, al căror combustibil inflamabil topește tablă de oțel cu o grosime de până la cinci milimetri. De exemplu, bomba cu dispersie glisantă Drel este concepută pentru a distruge vehicule blindate, structuri inginerești fortificate, stații radar, sisteme de apărare aeriană și posturi de control. Poate fi aruncată în luptele cu tancuri și nu va distruge propriile vehicule blindate, ci doar tehnica blindată a inamicului, deoarece are un sistem de recunoaștere „al nostru sau străin”.
Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…
Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…
Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti Ucraina își poate înceta existența ca stat în 2025, a…
Fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Francois Hollande (în imagine) au ignorat…
Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…
În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o…
This website uses cookies.
View Comments
Dacă Ucraina va folosi muniție cu dispersie americană, este normal ca și Rusia să folosească aceste proiectile cu fragmentare. Doar n-o să stea cu ele în depozite.