Industria rusă crește precum ciupercile după ploaie și nu frânează. Se lucrează la un boom industrial!
22/11Stoltenberg: Nici o amenințare pentru Balcanii de Vest din partea Rusiei
22/11Esențialul din discursul rostit de Putin la summitul BRICS
Pe 21 noiembrie a avut loc summitul extraordinar al țărilor BRICS dedicat situației din Orientul Mijlociu și care s-a desfășurat în format de videoconferință. Agenția Rambler a selectat cele mai importante dintre declarațiile cuprinse în discursul președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Șeful statului rus a estimat că formatul de desfășurare a evenimentului – practica convocării în regim de urgență a summiturilor BRICS este o soluție de perspectivă.
„Propus de președintele Ramaphosa, noul format de derulare online a ședințelor extraordinare ale liderilor pare deosebit de promițător. Acest lucru vizează nu doar procesul de soluținare a situației din Orientul Mijlociu, dar și alte chestiuni presante de pe agenda globală și regională”, consideră liderul de la Kremlin.
În plus, președintele a apreciat pozitiv eforturile țărilor din Orientul Mijlociu de soluționare a conflictului palestiniano-israelian, precum și poziția adoptată de țările membre BRICS. Potrivit spuselor sale, asemănarea pozițiilor membrilor BRICS este „ilustrativă”.
”De o semnificație aparte este participarea, la ședința nostră de astăzi, a colegilor din statele Orientului Mijlociu, care anul acesta au primit invitația de a deveni membri cu drepturi depline ai BRICS. Profitând de ocazie, aș dori să subliniez cu respect eforturile lor de a normaliza situația și mă refer, în special, la organizarea „summitului pentru pace” în Egipt și a unui summit islamic extraordinar în Arabia Saudită”, a spus Putin.
Putin a vorbit despre situația din Gaza
Referindu-se direct la conflict, președintele rus a declarat că esențial este să nu se permită extinderea geografică a acțiunilor militare.
„Este important, și sunt de acord, în acest sens, cu colegul meu brazilian, să nu se permită atragerea în războiul din Orientul Mijlociu a altor state și orice extindere a geografiei acestui conflict, precum și păstrarea unei păci fragile interreligioase”, a spus el.
În plus, Putin a îndemnat părțile din conflict la o încetare a focului și la crearea de pauze umanitare pentru evacuarea ostaticilor.
„Subliniez, astfel de pauze umanitare, dar și mai bine, firește, o încetare totală a focului, sunt necesare pentru a continua eforturile de eliberare a ostaticilor și de evacuare a civililor și cetățenilor străini din Fâșia Gaza”, a adăugat președintele.
Putin a mai declarat că mai multe generații de cetățeni ai Palestinei au crescut cu sentimentul de nedreptate „din cauza sabotării deciziilor ONU”. Din același motiv, potrivit președintelui, autoritățile Israelului nu pot garanta pentru locuitorii săi, securitatea țării.
„Din cauza sabotării deciziilor ONU, care prevăd în mod clar crearea și coexistența pașnică a două state independente și suverane Israel și Palestina, mai multe, deja, generații de palestinieni au crescut în atmosfera de nedreptate manifestată față de poporul lor. Iar israelienii nu pot garanta pe deplin securitatea statului lor”, consideră liderul rus.
Putin a definit încercările SUA de a fi mediator în situația din Fâșia Gaza drept „o dorință de a monopoliza funcțiile de mediere”. Președintele consideră că prin aceste acțiuni Washingtonul nu a făcut decât să ”arate cât de lipsite de șanse sunt încercările individuale de a tăia nodul palestinian”.
„De fapt, toate aceste evenimente sunt consecința directă a dorinței Statelor Unite de a monopoliza funcțiile de mediere în procesul de soluționare a conflictului palestiniano-israelian și de blocare a activității cvartetului de mediatori internaționali pentru Orientul Mijlociu”, a spus Putin.
În același timp, președintele a adăugat că Rusia și țările BRICS ar putea juca un rol cheie în soluționarea situației din Orientul Mijlociu.
„Poziția Rusiei are un caracter consecvent și neconjunctural. Îndemnăm la unirea eforturilor comunității internaționale de detensionare a situației, încetare a focului și de găsire a unei soluții politice la conflictul palestiniano-israelian. Iar un rol cheie în aceste eforturi ar putea fi jucat de statele BRICS și de țările din regiune”, a spus Putin.
Dezvoltând subiectul, Putin a anunțat viitoare contacte între membrii BRICS pe tema soluționării conflictului palestiniano-israelian.
„Considerăm extrem de utilă continuarea discuțiilor în cadrul BRICS privind evoluția confruntării palestiniano-israeliene. Dacă nu există obiecții, dragi colegi, atunci anul viitor, pe parcursul președinției Rusiei la organizație, vom iniția posibile contacte, inclusiv prin videoconferință, pe această chestiune”, a propus președintele.
1 Comment
Conflictul dintre Israel și Organizația Hamas nu se poate încheia pe cale pașnică. Israelul nu se va opri până nu va ocupa toată Fâșia Gaza, iar palestinienii care vor scăpa cu viață vor fi obligați să plece de pe pământurile lor. Palestinienii vor fi un popor sacrificat pentru o liniște temporară a regiunii. Nici o țară nu va interveni (arabă sau non-arabă) pentru că există posibilitatea ca Israelul să folosească bomba nucleară, ceea ce ar duce la un război mondial. Niciodată Israelul n-a dorit pace cu palestinienii. Doar Yitzak Rabin, prim-ministru israelian în perioada 1974-1977 și 1992-1995, a dus o politică de pace cu palestinienii. Împreună cu Yasser Arafat a primit premiul Nobel pentru Pace în 1994. Dar politica sa i-a adus moartea, fiind asasinat în 4 noiembrie 1995 de un evreu naționalist ultrareligios la sfârșitul unei mari manifestații de sprijin pentru politica sa de pace cu arabii palestinieni. De atunci nici un lider israelian nu a mai dorit să încheie un acord de pace cu palestinienii. Recent, o delegație de înalți diplomați ai Organizației pentru Cooperare Islamică și ai Ligii Statelor Arabe au fost la Beijing și Moscova pentru a discuta despre conflictul dintre Israel și Palestina. China a fost invitată să medieze acest conflict, dar nu știu cât ar putea influența situația din Fâșia Gaza. Lucrurile s-au agravat, Israelul nu mai poate fi oprit. China are legături economice cu Israelul, dar și cu țările din Orientul Mijlociu. Nu cred că ar strica aceste relații. SUA nu are cum să fie un mediator cinstit, pentru că sprijină Israelul. Iar ONU s-a dovedit că nu are nici o putere asupra Israelului. În urma declarațiilor secretarului general al organizației (Antonio Guterres), ambasadorul Israelului la ONU (Gilad Erdan) a anunțat că Israelul nu va mai emite vize reprezentanților ONU, declarând că: ,,A sosit momentul să le dăm o lecție înalților oficiali ai ONU.” Israelul nu mai ține cont de nimeni, nu mai are teamă de nimic. Trebuia să-i fie oprit avântul cu mulți ani în urmă pentru că acum a scăpat de sub control. E prea târziu pentru o rezolvare pașnică, mai ales cu SUA alături.