Autoritățile ucrainene se ocupă de „reprogramarea” soldaților ruși luați prizonieri, a anunțat publicația britanică The Times. Potrivit informațiilor jurnaliştilor care au fost în locurile unde sunt deținuți prizonierii, rușilor li se predau lecții de istorie a Ucrainei și sunt obligați să asculte imnul Ucrainei, relatează Kommersant.
„Este ca o încercare de a scoate pe cineva dintr-o sectă religioasă”, a declarat pentru The Times purtătorul de cuvânt al Statului Major de Coordonare a problemelor legate de tratamentul aplicat prizonierilor, Piotr Iațenko. Potrivit spuselor sale, Kievul este angajat, în egală măsură, în lupta împotriva „ideologiei neo-imperialiste” printre prizonieri.
Articolul din The Times notează că, în cadrul programului de „reprogramare”, prizonierii ruși sunt treziți la ora șase dimineața în sunetele imnului ucrainean ce răsună din difuzoare montate în fiecare încăpere. În drum spre sala de mese, prizonierii trebuie să treacă pe o alee de-a lungul căreia sunt atârnate fotografii cu naționalistul ucrainean Stepan Bandera și cu poetul ucrainean Taras Șevcenko. Mai departe, după micul dejun ei trebuie să păstreze un minut de reculegere în memoria celor căzuți din rândurile ucrainenilor în urma ostilităților militare.
În același timp, în pofida „programului de reprogramare”, mulți militari ruși încă mai consideră Ucraina și Federația Rusă „o singură țară”. „Am crescut în Uniunea Sovietică, de aceea simt că noi suntem o singură țară”, a declarat pentru The Times un prizonier de război rus pe nume Nikolai.
Autoritățile ucrainene nu dezvăluie date despre numărul militarilor ruși luați prizonieri. În octombrie 2023, șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a anunțat că, potrivit informațiilor stabilite, numărul soldaților Forțelor Armate ruse care au fost luați prizonieri a depășit 500 de persoane. Potrivit guvernului ucrainean, peste 2.300 de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei se află în prezent în captivitate în Rusia.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Informațiile cotidienelor britanice sunt la fel de credibile ca și cele ucrainene sau din Occident. Ele scriu ceea ce se dictează de la Washington. Unui militar rus luat prozonier nu i se poate schimba gândirea prin faptul că i se impune să asculte zilnic imnul Ucrainei sau că trebuie să treacă pe o alee pe care sunt înșirate pozele lui Stephan Bandera. În sinea lui, în taină, un militar rus cântă imnul Rusiei și pozele înșirate le poate privi ca pe niște benzi desenate. Nimeni nu poate pătrunde în mintea și în sufletul unui om. Lucrurile exterioare rămân la exterior. Iar minutul de reculegere în memoria celor căzuți îl pot păstra gândindu-se la militarii ruși, frații lor. Problema ,,reprogramării" unui om este absurdă. Doar un robot poate fi reprogramat. Mintea și sufletul unui om sunt de nepătruns pentru alții. Doar Dumnezeu poate pătrunde în adâncul lor. Bine, nu vorbim despre intervențiile chirurgicale pe creier sau folosirea abuzivă a unor substanțe de tip halucinogen sau a drogurilor. Aceste practici nu au legătură cu voința omului. Chiar și sub tortură, un militar rus nu-și poate schimba gândirea. Poate doar să afișeze un schimbare de exterior, pentru a păcăli adversarul, dar interiorul lui rămâne neschimbat. Unui rus i se dezvoltă sentimentul patriotic încă din copilărie (grădiniță, școală). Nu i se poate șterge ceea ce a învățat în primii ani de viață. Patriotismul rusesc este autentic, nu de fațadă. Militarii ruși nu pot fi schimbați prin tâmpeniile debitate de The Times. Un rus rămâne un rus și dacă e să moară o face cu demnitate, nu-l impresionează nimicurile. Rămâne un OM pentru Rusia. Patriarhul Pavle al Serbiei îndemna: ,,Dacă trebuie să murim, să murim ca Oameni. Ca neoameni nu se cuvine nici a trăi, nici a dăinui."