Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 5,5% în trimestrul trei al acestui an, un record care nu s-a mai înregistrat din trimestrul patru 2021, când PIB-ul a afișat un avans de 5,8%. Motorii acestei creșterii au fost sectorul de producție, construcțiile și agricultura.
Potrivit estimărilor preliminare, în trimestrul trei, PIB-ul Rusiei a crescut cu 5,5% față de aceeași perioadă din 2022, arată datele Rosstat, analizate de RBC.
Este cel mai mare avans trimestrial al PIB-ului de la sfârșitul anului 2021, când, în ultimele trei luni, acest indice a progresat cu 5,8%.
Ministerul Dezvoltării Economice a precizat că motoarele creșterii PIB-ului au fost domeniile axate pe dezvoltarea economiei de ofertă: sectorul prelucrător, construcțiile și agricultura.
„Economia este susținută de creșterea consumului, asigurată de flexibilitatea pieței interne a muncii și de creșterea veniturilor financiare reale ale populației”, a spus șeful adjunct al Ministerului Dezvoltării Economice, Polina Kriucikova.
Viceministrul a menționat că organizațiile internaționale își schimbă previziunile privind evoluția economiei ruse. Astfel, Comisia Europeană se așteaptă acum PIB-ul Rusiei să afișeze o creștere de 2% până la sfârșitul anului 2023, față de o scădere de 0,9%, prognozată anterior.
„Acum, odată ce etapa de redresare s-a încheiat, misiunea este de consolidare a tendințelor pozitive și de asigurare a continuității restructurării economiei”, a subliniat Kriucikova.
În 2022, potrivit lui Rosstat, PIB-ul real al Rusiei a scăzut cu 2,1%. La sfârșitul anului 2023 se așteapta ca economia să crească, deoarece a depășit perioada de „adaptare la provocările externe”, a declarat premierul Mihail Mișustin, la sfârșitul lunii octombrie. În primele nouă luni (ianuarie-septembrie) din 2023, PIB-ul țării a crescut cu 2,8%, după cum reiese din raportul preliminar al Ministerului Dezvoltării Economice.
Șeful ministerului, Maksm Reșetnikov, a prezis o creștere economică de 2,8% la sfârșitul acestui an. Banca Centrală se așteaptă ca cifra să se situeze între 1,5 și 2,5%. Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), în 2023, PIB-ul ar trebui să crească cu 2,2%.
În septembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că redresarea economică după sancțiuni s-a încheiat. Potrivit acestuia, Rusia a reușit să reziste „asaltului sancțiunilor” impuse de țările neprietenoase, iar PIB-ul a atins nivelul de dinaintea sancțiunilor din 2021. Președintele însuși a prezis o creștere a PIB-ului de 2,8–3% pentru anul.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Sancțiunile n-au făcut decât să mobilizeze poporul rus, iar rezultatele se văd. Bravo! În schimb, occidentalii încep să se plângă de sărăcie. Germanii (în special pensionarii) se mută în zona Lacului Balaton din Ungaria, pentru că nu mai pot face față cheltuielilor din Germania. În Franța, gradul de sărăcie în rândul populației este în creștere. Conform datelor Institutului Național de Statistică și Studii Economice peste 9 milioane de francezi au venituri lunare sub pragul sărăciei. Probabil că vor urma și alte state conform zicalei ,,Cine sapă groapa altuia cade singur în ea."
De ce nu ziceri care e pibul real al Rusiei fiindcă Wikipedia mintw
PIB-ul Rusiei în 2022 – 153 trilioane 435,2 miliarde de ruble (curs $1 = 88 de ruble).