Ministru ungar: UE a eșuat cu strategia ei în privința Ucrainei
08/11Fiodor Lukianov: Tratatul CFE, sortit eșecului chiar și fără o nouă extindere a NATO
08/11Armata rusă a folosit rachete S-400 cu capete de auto-orientare active în zona operațiunii militare speciale
„Anterior, pentru sistemele antiaeriene S-400 (”Triumf” – n.r.) erau folosite rachete de auto-orientare semi-active: localizatorul detectează ținta, o fixează pe urmărire automată, după care racheta își ia zborul și, ajungând în zona unde se află obiectivul, este „ghidată” de radarul de urmărire și țintire”, a explicat expertul militar Serghei Hatîlev, pentru ziarul Vzgliad.
„În schimb, rachetele cu capete de auto-orientare active se ghidează independent în ultima etapă a zborului. În acest sens, crește numărul de canale ale acestui sistem de rachete antiaeriene : dacă înainte erau șase canale țintă, acum sunt 12”, a adăugat el.
De ce nu folosim aceste rachete împotriva tuturor țintelor? „În primul rând, această rachetă este mai scumpă decât precedentele. De aceea, ar fi lipsit de rațiune să dobori o dronă dacă mai există sistemul ”Panțir” (Carapace). Dar distrugem cu succes avioanele ucrainene Su-24, care transportă rachetele de croazieră britanice Storm Shadow”, a menționat interlocutorul.
„Cum funcționează legătura dintre sistemul de apărare aeriană și postul de comandă aerian A-50? Aparatura avionului a fost îmbunătățită, astfel că acum nu doar detectează ținte, dar poate transmite automat rachetelor antiaeriene date despre țintă prin posturile de comandă de apărare aeriană de la sol. „Triumf” nu pune în funcțiune propriul locator, dar în același timp lansează o rachetă cu un cap de auto-orientare activ, văzând informațiile radar care vin din aer. Iar inamicul, care nu vede însă această operațiune, nu are timp să reacționeze”, a detaliat expertul.