Categories: EconomieRusia de azi

Banca Rusiei a majorat dobânda cheie la 15%

Consiliul de Administrație al Băncii Rusiei a decis, vineri, să majoreze dobânda cheie cu 200 puncte procentuale, de la 13%, la 15%. Banca Centrală explică acest lucru prin faptul că presiunea inflaționistă s-a dovedit peste așteptările sale și a subliniat o creștere stabilă a cererii interne, care „depășește tot mai mult posibilitățile de extindere a producției de bunuri și servicii”. După decizia privind dobânda, rubla și-a întărit creșterea: dolarul a coborât sub 93 de ruble, euro a ajuns 98,27 ruble, iar indicele Bursei Moscovei (MOEX: MOEX) a scăzut sub 3200 de puncte, pentru prima dată în două săptămâni, relatează cotidianul economic Kommersant.

Conform prognozei Băncii Centrale, în 2023, inflația anuală va evolua în diapazonul 7,0–7,5%. În opinia autorității de reglementare, majorarea dobânzii de referință va permite inflației să revină la ținta stabilită anterior, de 4% în 2024. „Revenirea inflației la țintă și stabilizarea ei ulterioară în jurul valorii de 4% implică, de asemenea, o perioadă îndelungată de menținere în economie a unor condiții stricte, fiscale și de creditare”, a precizat Banca Rusiei într-un comunicat.

Autoritatea de reglementare a anunțat că, în trimestrul trei al acestui an, creșterea prețurilor ajustate sezonier a depășit 12,1% valoare anuală (comparativ cu 5,1% în trimestrul doi). Rata inflației de bază pentru aceeași perioadă a fost de 9,6% (față de 5,7% în trimestrul II). Inflația anuală, estimată la 23 octombrie, a crescut la 6,6%, după 6,0% în septembrie. Banca Centrală subliniază că așteptările inflaționiste ale populației se mențin la un nivel ridicat. Așteptările de preț ale întreprinderilor sunt consemnate la un maxim istoric.

Pe segmentul de creditare, cererea s-a redus la creditele de consum negarantate, dar s-a menținut la un nivel înalt pentru asigurări ipotecare „inclusiv din cauza volumului mare de împrumuturi oferite în cadrul programelor guvernamentale de creditare preferențială”. Cererea de credite pe segmentul corporate a rămas la rândul ei, ridicată.

Activitatea economică crește mai rapid decât s-a prognozat. În acest sens, „crește devierea în sus a economiei ruse de la traiectoria unei creșteri echilibrate”, ceea ce sporește presiunea inflaționistă. Banca Centrală constată, de asemenea, o creștere fermă a cererii interne, susținută de creșterea plăților salariale reale și a creditării. Extinderea cererii interne se explică și prin cererea ridicată pentru import, deși datele operative arată că ”importurile exprimate în ruble continuă să se adapteze la deciziile deja adoptate cu privire la dobânda cheie”.

Dobânda cheie a fost influențată de piața muncii din Rusia, deoarece, la nivel național, a fost înregistrat o rată minimă a șomajului, care a devenit o limitare suplimentară. „În scenariul de bază, Banca Rusiei prognozează că ritmul de creștere a PIB-ului va fi de 2,2–2,7% în 2023, de 0,5–1,5% în 2024, de 1,0–2,0% în 2025 și de 1,5–2,5% în 2026, se arată în comunicat.

Este a patra majorare consecutivă a dobânzii cheie. Ultima dată ea a fost majorată pe 15 septembrie de la 12% la 13%. Condițiile monetare și de creditare s-au înăsprit în urma creșterii dobânzii cheie din iunie-septembrie 2023. După majorarea din septembrie, au crescut dobânzile de pe piața de creditare și depozite bancare, precum și randamentele la obligațiunile federalet. Autoritatea de reglementare a anunțat, de asemenea, o creștere a intrărilor de fonduri în conturile bancare și depozitele la termen.

Owner

View Comments

  • Aici ,,batem" Rusia. Inflația României este de 8,8% și prețurile au crescut față de luna august. Da, ne merge tot mai ,,bine". Sancțiunile aplicate Rusiei ar fi trebuit să distrugă sectorul financiar. Așa trebuia, așa era în planul Occidentului și a SUA. Dar nu s-a întâmplat asta. Băncile din Rusia nu au falimentat, în schimb au dat faliment Silicon Valley și Credit Suisse. Rubla a devenit mai puternică pentru că băncile din Rusia sunt protejate de stat, iar banca centrală a muncit mult în ultimii zece ani pentru a face curățenie în sistemul bancar. Băncile cu probleme au fost trecute în insolvență cu ani în urmă, ceea ce s-a dovedit o mișcare inteligentă. Investitorul american Jim Rogers, care a fost director al companiei producătoare de îngrășăminte PhosAgro, din Rusia, a declarat revistei Forbes: ,,Am văzut că rubla s-a devalorizat imediat după impunerea sancțiunilor, iar apoi și-a revenit. Acest caz ar trebui să ne spună că piețele financiare au recunoscut că cineva din Rusia a făcut ceea ce trebuia." Întotdeauna va exista cineva în Rusia, în orice domeniu, care va face ceea ce trebuie!

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

4 ore ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

9 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

10 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

11 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

11 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

12 ore ago

This website uses cookies.