În Sala Ecaterininski, din Palatul Kremlinului, s-a desfășurat întâlnirea președintelui Vladimir Putin cu reprezentanți ai asociațiilor religioase ale Rusiei (în imagine). Cu acest prilej, liderul rus a rostit un discurs. Redăm textul integral al acestuia:
Dragi prieteni, bună ziua!
Am considerat foarte important să mă întâlnesc cu dumneavoastră și, în primul rând, vreau să mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat ale Rusiei și pentru susținerea luptătorilor noștri, a membrilor familiilor lor, a tuturor celor care luptă pentru Rusia în cadrul operațiunii militare speciale. Asta în primul rând, dar vor reveni la subiect.
Iar în al doilea rând, am dorit să vorbesc cu dumneavoastră despre evenimentele din Orientul Mijlociu, din alte regiuni ale lumii, dar în primul rând, desigur, din Orientul Mijlociu, pentru că ne privește și voi vorbi despre acest lucru.
Cu toții urmărim cu îngrijorare, cu durere în inimă situația tragică din Țara Sfântă, care are o semnificație sacră pentru creștini, musulmani, evrei – pentru adepții celor mai mari religii tradiționale ale lumii.
Noua escaladare a conflictului palestiniano-israelian a luat deja mii de vieți, mii.
Rusia a experimentat pe propria piele și știe ce înseamnă terorismul internațional. Știm ce este. Întotdeauna vom simți amărăciunea pierderilor ireparabile suferite de țara noastră în anii luptei împotriva terorismului internațional.
Vreau să exprim sincere condoleanțe familiilor israelienilor, cetățenilor altor țări ale căror rude au murit, au fost rănite în timpul atacului din 7 octombrie anul curent.
Pentru Rusia este însă evident și faptul că, în spatele crimelor comise de alții nu trebuie, în nici un caz, să răspundă oameni nevinovați. Lupta împotriva terorismului nu poate fi dusă după renumitul principiu al răspunderii colective, când mor inclusiv bătrâni, femei, copii, familii întregi, când sute de mii de oameni rămân fără adăpost, fără mâncare, apă, electricitate și ajutor medical. Este o adevărată catastrofă umanitară.
Poziția Rusiei în privința conflictului palestiniano-israelian este cunoscută și a fost exprimată cât se poate de clar de mai multe ori. Nu are nici un caracter conjunctural legat de situația actuală. Se bazează pe deciziile Consiliului de Securitate al ONU, care prevăd crearea a două state independente, suverane – Israel și Palestina. Aceasta este cheia unei reglementări de lungă durată, fundamentale, este cheia pentru pace în Orientul Mijlociu. Începând din 1948, aceasta este poziția tradițională a Uniunii Sovietice, după care și a Rusiei.
Sarcina noastră de astăzi, principala sarcină este de a opri vărsarea de sânge și violența. În caz contrar, intensificarea pe mai departe a crizei este sortită la consecințe distructive severe și extrem de periculoase. Și nu numai pentru regiunea Orientului Mijlociu. Acest lucru s-ar putea extinde mult dincolo de granițele Orientului Mijlociu. Este exact ceea ce am subliniat în repetate rânduri în discursurile mele, în timpul numeroaselor convorbiri telefonice, discuții și întâlniri personale cu liderii din Orientul Mijlociu și ai altor state.
În același timp, observăm încercările unor forțe de a provoca o nouă escaladare, de a atrage în conflict cât mai multe țări și popoare, folosindu-le în propriile lor interese egoiste, de a lansa un adevărat val de haos și ură reciprocă nu doar în Orientul Mijlociu, dar și mult dincolo de granițele lui. În acest scop, se merge inclusiv pe exploatarea sentimentelor naționale și religioase a milioane de oameni. Mai mult, o astfel de politică, dacă pot să spun așa, se practică de mult, cu mult înainte de criza actuală.
Musulmanii sunt ațâțați împotriva iudeilor, sunt îndemnați la „război cu necredincioșii”. Șiiții sunt puși față în față cu suniții, creștinii ortodocși cu catolicii. În Europa se fac că nu văd blasfemia și vandalismul în privința sanctuarelor musulmane. Într-o serie de țări sunt deja glorificați în mod deschis, la nivel oficial, criminalii naziști și antisemiții, care au mâinile mânjite de sângele victimelor Holocaustului. În Ucraina, lucrurile merg spre interzicerea Bisericii Ortodoxe canonice și adâncirea schismei bisericești.
În opinia mea, scopul tuturor acestor acțiuni este evident – acela de a amplifica instabilitatea în lume, de a dezbina culturi, popoare, religii mondiale, de a provoca un conflict al civilizațiilor – toate după binecunoscutul principiu „dezbină și stăpânește”. Iar în același timp, ei vorbesc despre un fel de „nouă ordine mondială”, a cărei esență este de fapt aceeași: ipocrizie, standarde duble, pretenții de exclusivitate, de dominație globală, de păstrare a unui sistem neo-colonial în esența lui.
Occidentul vede cum prinde forță procesul de formare a unei ordini mondiale multipolare. Iar pentru a descuraja dezvoltarea unor țări independente, suverane, pentru a diviza majoritatea mondială, ei pun în mișcare aceleași mijloace, inclusiv islamofobia, antisemitismul și rusofobia.
Desigur, este în avantajul acestor forțe care promovează o astfel de politică sau încearcă să o promoveze, ca epidemia violenței și urii să cuprindă nu doar Orientul Mijlociu, dar și alte regiuni, pentru ca pe teritoriul Eurasiei să se acutizeze ”vechile puncte fierbinți” și să apară altele noi.
Orchestrând conflictul din Orientul Mijlociu, alimentând și provocând naționalismul și intoleranța religioasă în întreaga lume, aceleași forțe urmăresc, în mare parte, inclusiv obiectivele lor belicoase în privința țării noastre. Iar aceste obiective sunt declarate deschis de cercurile conducătoare ale unor țări: de a ni se aplica, cum se exprimă ei, o „înfrângere strategică”. Nici aici nu este nimic nou. Ei au nevoie ca, într-un fel sau altul, atât conflictul din Orientul Mijlociu, cât și orice alte conflicte regioase și naționale din lume să fie legate de Rusia sau, mai precis, să lovească în Rusia, în societatea noastră. De aceea vor folosi și minciuna, și provocări, și motive externe și interne pentru a slăbi și diviza societatea noastră, pentru a aprinde vrajba națională și religioasă în casa noastră.
Subliniez că, acum, o responsabilitate colosală pentru viitorul Rusiei revine liderilor de opinie, ai partidelor politice, asociațiilor civice, șefilor de regiuni ale marii noastre țări, păstorilor religiilor tradiționale și tuturor instituțiilor societății civile.
În vorbele rostice și în acțiunile întreprinse, fiecare dintre noi trebuie să pornim de la lucrul esențial – ce este mai important? – în interesul fundamental al propriului nostru popor multinațional, amintiți-vă întotdeauna că armonia interetnică și interreligioasă constituie baza statalității ruse. Orice altceva, orice altă poziție are o orientare și o componentă anti-rusă.
Știu că pentru noi toți, pastori, lideri spirituali ai creștinilor, musulmanilor, budiștilor, adepților iudaismului, o asemenea armonie, unitatea societății noastre este o valoare necondiționată.
Vă mulțumesc pentru poziția atât de principială și vreau să subliniez marea atenție pe care o acordați activității educaționale și dezvoltării dialogului interreligios. Reprezentanții confesiunilor implementează împreună proiecte sociale și de caritate – încă o dată mă întorc la ce am început – oferă sprijin participanților la operațiunea militară specială, rudelor acestora. Religiile noastre tradiționale au o mare contribuție la întărirea valorilor familiei, la educația patriotică a tinerilor și, bineînțeles, la dezvoltarea armonioasă a relațiilor interetnice bazate pe armonie și înțelegere reciprocă între oameni de diferite etnii, tradiții și religii.
Subliniez încă o dată: suntem un singur popor, avem o singură Patrie. Și cu toții purtăm responsabilitatea comună pentru bunăstarea și siguranța ei.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Mulțumim pentru traducere și postare! Ca întotdeauna, președintele Vladimir Putin are un discurs direct, echilibrat, care cuprinde toate problemele actuale din lume. El promovează buna înțelegere între toate etniile și cultele religioase din Rusia, fiindcă doar prin unitate se poate învinge dușmanul. Eu cred că este pornită o adevărată cruciadă împotriva Rusiei, se întind tot felul de capcane pentru atragerea ei într-un conflict și mai mare. Știți cine este capul răutăților! Însă dușmanii Rusiei nu văd nici acum că Dumnezeu a binecuvântat această țară cu un președinte extraordinar: Vladimir Putin.