Când vine vorba de Statele Unite, teoriile conspirației sunt adesea aproape de adevăr, dar nu de data aceasta. Există o versiune conform căreia Statele Unite ar fi declanșat aproape în mod intenționat noul război din Orientul Mijlociu de dragul creării unui „haos controlat” pe care să îl conducă pe drumul lor către pacea globală. Deocamdată însă, nimic nu susține o asemenea versiune. Războiul din Israel apare, mai degrabă, ca o mare problemă pentru americani, scrie senatorul rus Aleksei Pușkov, pe canalul său de pe Telegram.
În primul rând, el distrage atenția Statelor Unite de la prioritatea lor anterioară – Ucraina, mutând centrul atenției atât a americanilor, cât și cea globală, pe Orientul Mijlociu. Încă un război, necesitatea de a ajuta Israelul cu arme epuizează arsenalele militare americane, deja subminate de ajutorul uriaș acordat Ucrainei, în condițiile în care, în Congres, republicanii de dreapta se pronunță împotriva continuării ajutorului militar destinat Kievului sau reclamă reducerea consistentă a acestuia.
În al doilea rând, după fuga din Afganistan – rușinoasă și de neuitat! – un nou război, din cauza căruia Israelul a avut deja puternic de suferit, complică perspectivele electorale ale lui Joe Biden. Republicanii îl critică pentru slăbiciunea lui, pentru incapacitatea de a anticipa atacul Hamas și de a asigura o apărare fermă Israelului.
În al treilea rând, în pofida apelurilor beliculoase lansate de ”uliii” din ambele partide, administrația Biden avea nevoie cel mai puțin de un război cu Iranul. Un asemenea război ar fi de durată, absurd, în mare măsură, și fără perspective. Iar câteva atacuri cu rachete asupra teritoriului lui nu vor deveni soluție a problemelor, dar, în schimb, vor aprinde focul conflictului militar din regiune până la un nivel nemaivăzut. Declarațiile prudente făcute de Blinken, potrivit căruia Statele Unite nu au dovezi ale unei implicări directe a Iranului în atacul lansat de Hamas împotriva Israelului, nu sunt întâmplătoare.
„Ultimul lucru de care are nevoie Biden într-un moment în care intră în lupta pentru realegerea sa este să fie atras într-un alt război din Orientul Mijlocui”, sunt de părere experții postului de televiziune CNN. Nu există victorie rapidă într-un astfel de război. Iar să mergi în alegeri având la activ câteva războaie neterminate, mai ales după pierderea Afganistanului, este similar cu moartea.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.
View Comments
Când vine vorba de Statele Unite, toate simțurile îmi sunt în alertă. Nu-mi inspiră încredere și oriunde își face prezența, SUA aduce doar probleme. Poate că nu SUA a declanșat acest conflict, dar sigur a știut înainte despre ce se pregătește în zonă. Iar din moment ce știi și nu încerci să împiedici acest lucru, te faci automat părtaș la conflict. Că degeaba s-au dus Biden, Blinken și alți americani ca într-un pelerinaj la Tel Aviv după ce nenorocirea s-a produs, asta cred că face parte din spectacolul de imagine pentru prostime. ,,După ploaie, pelerină", ar spune bunicii noștri. Când susții răzbunarea lui Netanyahu prin prezență, vorbe și portavioane trimise în zonă, înseamnă că ești de acord cu ceea ce face. Nici măcar nu este o întreținere din umbră. Biden a declarat că: ,,Vom face ca alți inamici din zonă să știe că Israelul este mai puternic ca niciodată." Biden ține partea Israelului, dar vrea să câștige timp pentru Netanyahu pentru că un atac rapid asupra Gazei va duce Israelul într-o luptă de stradă sângeroasă. Și nici nu dorește ca Hezbollah și alte grupări din zonă să intre în conflict. Să nu uităm că în Orientul Mijlociu se găsesc militari americani pe care i-ar pune în pericol. Un război cu Iran nu cred că este încă pe agenda lui Biden. Este o zonă extrem de periculoasă și un conflict în acea regiune ar putea avea consecințe catastrofale. Mai este și un alt motiv pentru care este evitat un conflict. Iranul ar putea să închidă strâmtoarea Hormuz, ceea ce ar duce la perturbarea aprovizionării cu petrol și implicit ar crește prețul petrolului. Nimeni nu-și dorește asta. Strâmtoarea Hormuz are o importanță imensă prin poziția sa esențială pe piața petrolului. Iranul controlează șapte din cele opt insule ale sale, având o prezență militară pe fiecare. Poziția strategică a Iranului, care poate perturba trecerea petrolului, ar avea urmări profunde pentru securitatea energetică globală. Este adevărat că acum problema Ucrainei este pe locul doi. Nu este prioritară, dar nici nu este abandonată. Biden se lăudase că poate susține atât Ucraina cât și Israelul. Michael Hudson, profesor de economie la Universitatea Missouri din Kansas, consultant politic și jurnalist a declarat că: ,,Biden și purtătorii de cuvânt ai Departamentului de Stat au explicat că Ucraina este doar prima armă de luptă dintr-o dinamică de confruntare mult mai mare, care împarte lumea în două grupuri opuse de alianțe economice. E vorba de o luptă de 10-20 de ani pentru a menține economia unipolară, dolarizată și centrată pe Statele Unite, împotriva unei lumi multipolare centrată pe inima Eurasiei."
Primul și ultimul lucru de care are nevoie Biden acum este un medic bun care să-i dea un tratament adecvat, fiindcă ar putea deveni un pericol pentru întreaga lume.