”Biden, scos din sărite”. Presa britanică a observat un detaliu îngrijorător în acțiunile lui Putin
24/10MAE rus, despre încercare a SUA de a se absolvi de răspunderea pentru asasinarea Dariei Dughina
24/10Cum summitul de pace de la Malta ar deveni o condamnare pentru Zelenski
Cum intenționează să acționeze șeful regimului de la Kiev la summitul de la Malta, din 28 și 29 octombrie, și de ce lui Zelenski nu-i rămâne, din punct de vedere tactic, altă variantă decât să ridice miza, deși singurul lui argument – succesele Forțelor Armate ale Ucrainei – a fost distrus, scrie, într-un comentariu pe această temă, publicația Life.ru.
În contextul conflictului dintre Israel și Palestina, pentru șeful regimului de la Kiev devine tot mai greu să cerșească obuze și arme din Occident. După ce a anunțat desfășurarea, la Malta, a unui summit dedicat soluționării pașnice a conflictului ucrainean, Volodimir Zelenski nu știe ce să prezinte sponsorilor și cum să demonstreze capacitatea de luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit spuselor sale, la evenimentul de săptămâna viitoare vor participa peste 50 de țări din întreaga lume.
Malta a acceptat cererea Kievului de a găzdui întâlnirea ”Formula pentru pace în Ucraina”, programată pentru 28 și 29 octombrie. Amintim că este vorba despre versiunea ucraineană a „formulei păcii”, ce presupune înfrângerea Rusiei și privarea ei de teritorii în favoarea Kievului, inclusiv Crimeea. Această variantă a fost expusă de Zelenski în cadrul reuniunii G20, din 15 noiembrie 2022. Precedenta întâlnire internațională dedicată acestui subiect a avut loc în august, la Jeddah, și a demonstrat nedorința țărilor din Sudul Global de a face pe placul Kievului. După cum a precizat Financial Times, Rusia nu a fost invitată la actualele discuții de pace, cum nu a fost invitată nici la cele anterioare.
”Pentru moment este greu să vorbim despre formatul acestei întâlniri, având în vedere că summitul de la Jeddah, unde Zelenski a încercat, cu sprijinul occidental, să încline în favoarea sa țările Sudului Global, s-a încheiat cu un eșec total, fapt recunoscut inclusiv de șeful regimului de la Kiev în mesajul său adresat națiunii. Acum, va încerca, probabil, să-și ia revanșa. Este posibil să fie formulate noi cerințe și idei ale Kievului. Important este de văzut cine va participa la eveniment pe lângă țările coaliției anti-ruse și modul în care se va derula acest summit. Cred că principalele subiecte ale lui Zelenski vor fi propaganda anti-rusă, un apel la sancțiuni împotriva Moscovei și o solicitare de finanțare pentru acoperirea deficitului bugetar și a cheltuielilor propriului său guvern, dar și pentru achiziția de noi arme”, a estimat Nikita Mendkovici, șeful Clubului de Analiză Eurasiatică.
Potrivit acestuia, pe fondul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu, în Ucraina a apărut deja un deficit de muniție și de multe tipuri de arme, care fie au fost consumate, fie s-au pierdut în urma nereușitei campanii de vară a armatei ucrainene. În momentul de față, inițiativa strategică trece în mâinile Rusiei – și nu ne rămâne decât să vedem cum situația se va rezolva nu la summituri, ci în cadrul operațiunilor militare.
Lui Zelenski îi este tot mai greu să cerșească bani de la Occident nu doar pe fondul conflictului palestiano-israelian, care atrage spre sine o parte consistentă a resurselor. Politologul Dmitri Rodionov amintește că răcirea relațiilor dintre Statele Unite și Zelenski s-a produs încă la începutul acestei toamne, când liderul de la Kiev s-a deplasat în SUA, iar numeroase mijloace de informare în masă din Statele Unite și Europa au catalogat această vizită drept un eșec.
”În Occident se simte de mult o oarecare tensiune generată de încercările lui Zelenski de a lua cuvântul pe toate marile platforme, care nu au nici o legătură cu politica. Dar cel mai important indiciu al răcirii atitudinii elitelor occidentale față de șeful regimului de la Kiev îl constituie reducerea finanțării pentru Ucraina. Acum, în timpul campaniei electorale din Statele Unite, ambele forțe politice vor folosi Ucraina ca monedă de schimb. Iar dacă nereușitele armatei Ucrainei joacă în favoarea republicanilor, pentru democrați acest lucru devine, mai degrabă, o problemă. Au răsunat puternic vocile celor care au susținut anterior Ucraina și finanțarea ei. Necesitatea alocării de bani pentru Kiev începe să fie pusă la îndoilală și de alegătorii care nu înțeleg de ce se aruncă bani într-o gaură neagră. Este puțin probabil ca Zelenski să găsească argumentele necesare pentru ca finanțarea să continue, întrucât singurele lui speranțe erau legate de victoriile armatei sale pe câmpul de luptă”, este convins Rodionov.
Life.ru amintește că, pe 20 octombrie, președintele american Biden a cerut Congresului suma de 105,85 miliarde de dolari, din care 61,4 miliarde de dolari destinate Kievului și 14,3 miliarde de dolari Tel Avivului. Dar senatorul Eric Schmitt a anunțat deja că în Camera Reprezentanților acest pachet comun de ajutor va fi respins.
1 Comment
Întâlnirea are ca titlu ,,Formula pentru pace în Ucraina”? Despre ce pace vrea să vorbească Zelenski dacă el cere armament? Așa vede el pacea? Nu l-am auzit cerând alimente și medicamente pentru ucraineni. A, scuze, am uitat: de partea asta se îngrijesc autoritățile române. Doar de români nu se îngrijește nimeni. Cred că Zelenski a fost foarte slab la matematică dacă până acum nu a găsit o ,,formulă” pentru pace. Dacă Rusia nu a fost invitată la summit, cu cine vor să discute despre pace? În orice conflict, în orice tribunal sunt audiate toate părțile implicate. Toți au acest drept. Înseamnă că iar este un fel de adunătură în care vor bârfi, vor bea și mânca și se vor întoarce acasă precum au plecat. Ceea ce mai poate face Zelenski la acest summit este să le cânte ceva la pian cu membrul din partea de jos a corpului. La asta se pricepe de minune!