Hot News
Corneliu Vlad: Moscova se întreabă: Biden sau Trump?
23/10
Un agent ucrainean a încercat, cu un tort, să otrăvească 77 de piloți ruși
23/10

Vzgliad: Dispariția limbii moldovenești ar duce la estpomparea identității moldovenilor

Foto: Reuters

Ucraina a recunoscut oficial limba moldovenească ca română. La fel a procedat, anterior, și Chișinăul. Experții sunt de părere că toate acestea estompează treptat nu doar statalitatea Republicii Moldova, dar și identitatea locuitorilor acestei țări, relatează publicația Vzgliad.

Presupunând că toți moldovenii au devenit brusc români, asta înseamnă că, în timp, Bucureștiul va anexa Moldova, calificând acest lucru drept realizarea ideii de unionism. O astfel de decizie va atrage inevitabil după sine extinderea granițelor NATO pe seama teritoriului Republicii Moldova, ceea ce este categoric inacceptabil pentru Rusia.

În plus, acest lucru creează o amenințare la adresa securității Transnistriei și a restului Basarabiei. Ca atare, păstrarea identității moldovenești, la fel ca și păstrarea statalității, răspunde intereselor Rusiei în contextul unei confruntări mult mai ample cu Occidentul, subliniază Vzgliad.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Recunoașterea oficială a limbii moldovenești ca limbă română este doar un pretext. La ce le folosește celor din Ucraina, când nu mai sunt școli cu predare în limba română, cred ei că Zelenski le va construi altele noi? Și în care biserici vor sluji preoții în limba română dacă Zelenski a interzis prin lege funcționarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene? Vor trece toți la cea schismatică? Îi doare în cot și pe Zelenski, și pe Occident și pe SUA dacă această recunoaștere va folosi oamenilor de rând, atât celor din Ucraina cât și celor din Republica Moldova. Aici este vorba de un scenariu bine pus la punct de Washington. Occidentul, sub conducerea lui Biden, a lansat pe piață ideea ca la sfârșitul conflictului Polonia și Ucraina să formeze un stat federal comun, aducând astfel Ucraina în UE și NATO. Această uniune ar deveni a doua țară ca mărime din UE și cea mai mare putere militară a acesteia. Astfel, NATO ar fi și mai aproape de granițele Rusiei. Anul trecut, imediat după începerea conflictului, Polonia a adoptat o lege care permite refugiaților ucraineni să obțină cetățenia poloneză. Ca răspuns, Kievul a extins comunității polone din Ucraina un statut juridic special, care nu este disponibil pentru celelalte etnii (ruși, români, maghiari). Iar vizita premierului polonez, Mateusz Morawiecki, în luna martie la București nu cred că a fost întâmplătoare. Atât România cât și Polonia pledează pentru întărirea NATO pe flancul de est. Tot în această perioadă, James Olson, fostul șef al diviziei de contraspionaj din cadrul CIA și un bun cunoscător a situației din Europa de Est a vorbit despre o unire a României cu Republica Moldova. La postul de televiziune Antena 3, Olson a argumentat motivul pentru care Bucureștiul și Chișinăul să-și unească forțele: ,,Cred că este momentul potrivit pentru unire, pentru că Moldova traversează o stare de pericol extrem. Este clar că, fie prin Transnistria sau din alte locuri, Rusia poate ataca Moldova. […] Nu cred că o discuție despre unire ar fi nepotrivită, cred că ar fi chiar o mișcare inteligentă din partea Moldovei și a României. Aceasta ar însemna și că apărarea graniței de est ar fi mult mai puternică pentru NATO, dacă Moldova face parte din România.” Din nou, NATO se apropie de Rusia. Momeala a fost aruncată, România fiind împinsă să ceară unirea cu Republica Moldova. Astfel că toate exercițiile NATO și toți militarii străini prezenți în România, ca și aceste aluzii nebunești la alipirea Moldovei de România, nu fac decât să ne transforme într-o țintă pentru Rusia. Pentru că iudelor de la conducerea țării puțin le pasă de români, ei se îngrijesc de ucraineni, de israelieni și ascultă orbește dispozițiile de la Washington. Scopul SUA este de a înlănțui Rusia cu trupe NATO, indiferent la ce riscuri sunt supuse țările care au graniță directă cu Rusia. Ce țeapă, ce lucru parșiv a lansat SUA cu această dispariție a limbii moldovenești…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2944510