Hot News
Renovate, gările fluviale se bucură de popularitate printre moscoviți
22/10
Vzgliad: Dispariția limbii moldovenești ar duce la estpomparea identității moldovenilor
23/10

Corneliu Vlad: Moscova se întreabă: Biden sau Trump?

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Competiția pentru Casa Albă și-a desemnat principalii protagoniști și politologii rusi încep să comenteze șansele lui Biden și Trump, inclusiv în legătură cu viitoarele relații ruso-americane.

O primă intrebare este dacă alegerile prezidențiale vor schimba actuala politică a Washingtonului față de Rusia. „Romanticii politici”, cum îi numește politologul Andrei Kortunov, vorbesc despre o  „alegere istorică” și un „punct de bifurcație” în ce privește poziția SUA și despre semnificația „fatidică” a acestui act electoral. Iar „scepticii convenționali” cred că  o schimbare  la Casa Albă nu ar însemna neapărat și modificarea actualului curs al relațiilor dintre cele doua capitale. Căci așa cum spunea Mark Twain, „dacă votul ar face vreo diferență, nu ne-ar lăsa să o facem”.

Este adevărat că în trecut Moscova a avut un dialog mai constructiv cu republicanii pragmatici decât cu democrații dogmatici  ideologic (exemplele lui Nixon și Trump o dovedesc). Dar nu este mai puțin adevărat că politica externă americană a fost întotdeauna bipartizană și că la Washington există un puternic consens negativ împotriva Rusiei. „Chiar și un președinte american  în general favorabil Moscovei este inevitabil neputincios în fața „statului profund” atotputernic”, remarcă Andrei Kortunov. Casa Albă, Congresul, Pentagonul, Departamentul de Stat, principalele mass-media și think tank-urile influente sunt în general ostile Moscovei, iar aceste poziții nu par să se schimbe, chiar și pe termen mediu.

În plus, politica externă a unei superputeri nu se poate schimba peste noapte, așa cum un vas de mare tonaj nu poate face un viraj brusc și riscant.

Dar schimbări de nuanțe în politica externă pot totuși interveni cu un președinte republican. Judecând după poziția lor în Congres de până acum și în declarațiile lor publice, republicanii vor continua sprijinul militar pentru Kiev, dar vor spori controlul asupra modului în care este cheltuit acest ajutor și vor pretinde de la  aliații europeni ai Washingtonului o distribuție „mai echitabilă” a poverii sprijinului militar.

Oricum, sondajele de opinie și presa americană care compară politica externă a lui Trump cu cea a lui Biden apreciază, în general, că „lumea era mai sigură sub Donald Trump”, după cum afirma într-un titlu cotidianul „The Hill”.

Într-un sondaj CNBC, doar 31% dintre respondenți au aprobat modul în care Joe Biden gestionează politica externă.

„Când Biden a preluat mandatul, lumea era în pace. Astăzi, SUA este implicată în două războaie – în Ucraina și Israel – și așteaptă cu nervozitate intervenția chineză în Taiwan. Casa Albă, conform rapoartelor Axios, este „zbuciumată”, „îngrijorată de atâtea conflicte de peste mări simultan”.

Iar americanii îl consideră responsabil pe președinte, scrie „The Hill”. „SUA și aliații lor occidentali sunt blocați în Ucraina, confruntarea cu Rusia fiind afectată de divergențele constante cu Biden cu privire la livrarea de arme critice. Pe măsură ce bilanțul financiar și umanitar crește, se pare că nu există un sfârșit. În același timp, conflictul din Israel amenință să cuprindă regiunea și atrage în el Statele Unite”.

Recent, a amintit „The Hill”, Biden a spus: „Conducerea americană este cea care ține lumea unită”. Și articolul adaugă: „Da, și cei mai mulți sunt de acord că un comandant șef slab, abia capabil să termine o propoziție, este incapabil să ofere această conducere”.

„Pe măsură ce gafele politice (ale lui Biden – n.n.) cresc, președinția lui Donald Trump arată mai bine, comentează „The Hill”.

Cert este, oricum, că o victorie a lui Biden va menține status quo-ul.

Iar cu republicanul Trump la Casa Alba vor apărea noi oportunități și noi provocări în relațiile Americii cu Rusia și cu restul lumii.

O declarație a sa privitoare la războiul din Ucraina merită a fi ținută sub observație. În iulie 2023, Donald Trump a declarat că „escalada nesăbuită a  lui Biden în Ucraina solicită armata SUA până la dezastru”.

„Ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă această administrație incompetentă, a spus Trump, este să ne împingă și mai mult către al treilea război mondial”. Totuși, Biden a proclamat că va continua să trimită fonduri și armament american pentru a alimenta războiul nesfârșit în Ucraina „atâta timp cât este nevoie”,” a spus el.

Trump a reiterat că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în termen de 24 de ore dacă va deveni președinte și a declarat: „Nici o mamă sau un tată american nu vrea să-și trimită copilul să moară în Europa de Est”.

Pe ansamblu, comentatorii politici de la Moscova consideră totuși că după alegerile prezidențiale din SUA, va fi vorba de… „o schimbare în care nu putem crede”. Chiar dacă, adaugă Kortunov, „cea mai mare parte a lumii vrea ca Trump să-l învingă pe Biden”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Biden, un democrat. Despre el, Robert F. Kennedy jr. spunea că ,,a fost întotdeauna în favoarea unei politici externe foarte beligerante și agresive, care vede violența ca pe un instrument politic legitim, pentru atingerea obiectivelor Americii în străinătate.” Urăște Rusia și dorește să fie distrusă. Biden, Nulland și alți diplomați americani au incitat lumea la ură față de Rusia. Are probleme vizibile de sănătate, ceea ce alimentează convingerea că nu el conduce SUA, ci o echipă aflată în spatele lui. Congresmanul republican Ronny Jackson, care a fost medic la Casa Albă sub administrațiile Obama și Trump, a exprimat public aprecieri devastatoare despre starea de sănătate a președintelui Joe Biden, fiind de părere că ar fi necesar să fie demis din funcție deoarece capacitățile sale nu-i permit acest lucru. Jackson declara că: ,,Tot ce ne interesează în această țară în ceea ce-l privește pe președintele Joe Biden , în vârstă de 80 de ani, care are probleme cognitive evidente, este o evaluare cognitivă. Ne dorim ceva care să ne demonstreze că este capabil din punct de vedere cognitiv să exercite această funcție, ceea ce este aproape un punct discutabil în acest stadiu, pentru că știm cu toții că nu este capabil.” Erau semne că Biden e în declin și în timpul campaniei din 2020. Se știa, Obama știa, cei din jurul lui știau. Atunci cine trage sforile la Casa Albă? Poate Susan Rice sau Ron Klain, poate chiar Biden când are momente de luciditate. I se administrează medicamente care-i pot spori vigilența și memoria și care-i acoperă temporar problemele de sănătate. Ronny Jackson a tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește posibilitatea unui al Treilea Război Mondial, incapacitatea lui Biden de a conduce, aducând Statele Unite mai aproape de un ,,război total” cu Rusia: ,,Este îngrozitor pentru țara noastră că Biden este comandantul nostru șef. Nu știe unde se află în jumătate din timp și în fiecare zi ne aduce mai aproape de un război total cu Rusia și China. Declinul lui cognitiv va ucide oameni.” Biden și familia sa au strâns, prin firmele pe care le dețin, peste 17 milioane de dolari din surse străine în decursul mai multor ani, perioadă care începe din vremea în care Joe Biden era vicepreședinte. Suma provine de pe urma unor afaceri din China, Ucraina și România, acești bani din străinătate demonstrează existența unei scheme de trafic de influență menite a îmbogăți familia Biden. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a anunțat în vară că se pregătesc audieri pentru începerea procedurii de destituire a președintelui Joe Biden. Mă îndoiesc că se va întâmpla asta.
    Trump, un republican. Este primul președinte american pus sub acuzare. Acuzațiile false lansate candidatului Donald Trump, în 2016, au făcut parte dintr-o operațiune inițiată de Clinton, cu știința lui Obama și a serviciilor secrete, pentru a bloca calea lui Trump către Casa Albă. Planul lor a eșuat. Perioada în care Trump a fost președinte (2017-2021) SUA nu a fost implicată în noi conflicte, iar cei patru ani au însemnat o pauză în dorința democraților de a izola Rusia și pe Vladimir Putin de restul lumii. Tucker Carlson spunea că: ,,Donald Trump avea niște instincte mult mai înțelepte în legătură cu politica externă americană decât orice alt lider, cel puțin din ultimlele două decenii. Și asta fără ajutorul nimănui.” Când Trump a întrebat ,,De ce ne-am război cu Rusia?”, a fost numit trădător de țară și l-au pus sub acuzare sub diferite motive. Apoi au început războiul cu Putin. Trump este lider absolut în sondajele pentru alegerile primare republicane, are șanse să revină la Casa Albă la alegerile din noiembrie 2024. Rămâne extrem de puternic din punct de vedere politic. Fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, consideră că ar fi bine ca Trump să-l aleagă pe Robert F. Kennedy jr. drept partener de candidatură. Doar că Kennedy este democrat.
    Nu știu ce schimbări vor urma în SUA. Nu am încredere că va fi bine. SUA este o societate bolnavă. Indiferent cine va câștiga alegerile, acest stat se va afla mereu în stare de război, vor împiedica lumea să devină multipolară. Chiar dacă va fi ales un președinte mai pașnic, el nu va fi lăsat să conducă, forțele malefice din umbră vor conduce totul. Pentru America, democrația presupune o oligarhie clientelară controlată de ea, care crează bogăție financiară prin reducerea nivelului de trai al lucrătorilor. Este bolnavă de ,,hegemonie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979755