La Kiev se pregătește o „armată a amanților”
22/10Provocare xenofobă: Zaharova a pus-o la punct pe von der Leyen, care a comparat Federația Rusă și Hamas
22/10Șeful MAE transnistrean suspectează Moldova de pregătiri militare
Transnistria privește convocarea rezerviștilor în Moldova, precum și exercițiile cu NATO, dar și investițiile în armata țării ca pregătiri militare, a declarat șeful MAE al nerecunoscutei republici, Vitali Ignatiev, într-un interviu acordat RIA Novosti.
„Infuziile demonstrative de capital în armata moldovenească, un număr fără precedent de exerciții comune cu contingente ale țărilor NATO și pregătirea constantă a rezerviștilor sunt greu de interpretat altfel decât pregătiri militare”, a spus interlocutorul agenției de presă.
Potrivit ministrului, bugetul militar al Moldovei crește de la an la an într-un ritm record. El a atras atenția asupra sprijinului acordat țării de statele occidentale, care trimit Chișinăului tehnică militară, echipamente și armament.
O asemenea „militarizare intensă” îi îngrijorează pe locuitorii Transnistriei, a continuat Ignatiev. El a acuzat Occidentul că a creat instabilitate în regiune.
Moldova se află în stare de conflict înghețat cu nerecunoscuta Transnistrie. Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), în ultimii 30 de ani, cheltuielile anuale pentru apărare ale Republicii Moldova nu au depășit 1% din PIB. În 2022, Chișinăul a alocat pentru apărare 40,1 milioane de dolari (date în prețurile din 2021), sau 0,32% din PIB, a calculat institutul.
În 2023, Moldova a majorat bugetul apărării cu mai bine de o dată și jumătate – cu 68,2%, sau cu 650 de milioane de lei (aproximativ 36,8 milioane de dolari). S-a decis ca fonduri suplimentare să fie direcționate pentru modernizarea dispozitivului de apărare aeriană. Potrivit Ministerului Apărării al Republicii Moldova, pentru reechiparea armatei sunt necesare aproximativ 270 de milioane de dolari.
În aceste scopuri, Chișinăul a primit aproximativ 87 de milioane de euro (95 de milioane de dolari, adică mai mult decât bugetul propriu de apărare) de la Uniunea Europeană. Fondurile au fost alocate din Fondul european pentru pace (European Peace Facility, EPF), care a trimis Chișinăului echipamente pentru geniști și servicii medicale. În august, Chișinăul a mai primit echipamente din Statele Unite în valoare de 3 milioane de dolari și un lot de veste anti-glonț, căști și mașini din România.
Autoritățile moldovenești au afirmat în repetate rânduri că țara nu intenționează să adere la NATO, deoarece principiul neutralității este înscris în Constituția sa. Cu toate acestea, șeful Ministerului Apărării al țării, Anatol Nosatîi a declarat în ianuarie că Moldova nu este pregătită să devină membră a blocului din cauza nerespectării standardelor sale.
Ministerul rus de Externe a explicat schimbarea de direcție a politicii de securitate a Republicii Moldova prin „poziția rusofobă a conducerii țării”.
1 Comment
Constituția Republicii Moldova nu permite desfășurarea de forțe armate străine pe teritoriul țării. Neutralitatea statului moldovean este prevăzută în Constituția țării. Și atunci, de ce se fac exerciții comune cu militari ai țărilor membre NATO? A permis Oaia Sandu să fie schimbată sau încălcată Constituția? Nu mă mir. Autoritățile modovenești mint cu nerușinare când afirmă că țara lor nu intenționează să adere la NATO. Atât Ucraina cât și Republica Moldova insistă și visează să intre în NATO, ceea ce nu este posibil deocamdată. Speră în mod nerealist că vor primi o foaie de drum din partea Alianței. La întâlnirea de la Vilnius din iulie a.c. România a reușit să pună Republica Moldova pe agenda summitului NATO. Și asta pentru că reuniunea a fost prezidată de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. În Declarația finală, NATO își arată sprijinul pentru ,,integritatea teritorială și suveranitatea” Republicii Moldova, își exprimă ,,sprijinul politic și practic” pentru Chișinău și se oferă să acorde asistență pentru ,,consolidarea capacităților de apărare”. Înaintea summitului, într-o conferință de presă, ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a declarat: ,,Pentru țara noastră parteneriatul cu NATO este foarte important, este un parteneriat foarte pozitiv care ne permite să menținem Republica Moldova în condiții de pace, de calm. Lucrăm cu NATO pentru a fortifica capacitățile noastre de asigurare a securității statului.” Așa că ei lucrează cu NATO și stau cu limba scoasă așteptând clipa în care vor fi primiți în Alianță. Toarnă și ei minciuni cum că nu doresc aderarea, că așa s-au învățat de la prietenii occidentali. Dorința NATO este de a se apropia cât mai mult de Rusia, de a înconjura Rusia. Au reușit doar prin Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania. S-au apropiat de Rusia prin conflictul din Ucraina, însă aderarea acestei țări nu se pune în discuție în condițiile actuale. Cu Belarusul nu au nici o șansă atâta timp cât la conducerea țării se află Lukașenko, însă vor încerca să ademenească Georgia, Armenia, Azerbaidjan și poate Kazahstan. Vor căuta să creeze instabilitate în aceste regiuni, ca să aibă motive de apropiere de granițele Rusiei.