Statele Unite nu au vrut un compromis între Kiev și Moscova, este sigur fostul cancelar german. Ucrainenii, la negocierile de la Istanbul din martie 2022, erau pregătiți pentru înțelegeri cu Rusia, dar „nu li s-a permis să le încheie”, crede Schröder.
Conflictul din Ucraina putea fi rezolvat încă din 2022, cu îndeplinirea mai multor condiții, consideră fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder, relatează RBC.
Într-un interviu acordat publicației Berliner Zeitung, Schröder a spus că în 2022 el a fost contactat din Ucraina și întrebat dacă poate să fie intermediar între Moscova și Kiev, și să transmită un mesaj președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Tot atunci, a adăugat fostul cancelar s-a ridicat întrebarea: cum s-ar putea pune capăt conflictului?
„Sunt cinci puncte”, a spus Schröder.
Fostul cancelar este de părere că putea să se pună capăt conflictului din Ucraina dacă nu ar fi fost afectate interesele geopolitice. În opinia lui, Statele Unite, sunt singurele care puteau rezolva problema reglementării.
Schröder consideră că autoritățile ucrainene nu au acceptat un acord cu Rusia la negocierile de la Istanbul, din martie 2022, pentru că ”nu li s-a permis acest lucru”. ”Impresia mea: nimic nu se putea întâmpla, pentru că, mai departe, totul era decis la Washington”, estimează fostul cancelar german.
Schröder a declarat că Statele Unite nu au dorit un compromis între Rusia și Ucraina și ele consideră că „îi pot ține în frâu pe ruși”. Acum doi jucători – China și Rusia -, se unesc, iar Washingtonul crede că îi ține în frâu pe amândoi, subliniază fostul cancelar. „După umila mea părere, este o greșeală. Este suficient să vezi cum America este sfâșiată acum. Uitați-vă la haosul din Congres”, a spus el.
După cum amintește RBC, Moscova și Kievul au început negocierile la scurt timp după începerea operațiunii militare. La sfârșitul lunii martie, delegațiile celor două țări s-au întâlnit pentru a patra oară, la Istanbul. Șeful negociatorilor ruși, Vladimir Medinski, a anunțat că părțile au făcut progrese. Potrivit spuselor sale, Kievul a propus inclusiv statut neutru pentru Ucraina în schimbul garanțiilor de securitate.
Începând cu mijlocul lunii aprilie, dialogul a intrat în impas. Către mijlocul lunii mai, negocierile au fost complet stopate. Ulterior, Vladimir Putin a spus că partea ucraineană a parafat acordul cu înțelegerile convenite la Istanbul, dar după retragerea trupelor ruse din regiunile Kiev și Cernigov, documentul a fost aruncat „la coșul de gunoi al istoriei”.
Autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că sunt pregătite pentru negocieri cu Ucraina. În același timp, șeful MAE rus, Serghei Lavrov, a declarat că țările occidentale au interzis Kievului să accepte discuții. Putin a atras atenția că pentru a avea dialog, autoritățile Ucrainei trebuie să anuleze decretul care interzice negocieri cu Rusia și care a fost semnat, în toamna anului 2022, de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Despre rolul SUA în împiedicarea negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina se cunoaște mai de mult. Scrisesem și eu într-un comentariu mai vechi despre declarația fostului premier israelian, Naftali Bennett, care a spus că SUA au blocat procesul de pace. El a fost implicat ca mediator, împreună cu Turcia. Profesorul Jeffrey Sachs de la Columbia University și fost consilier al mai multor secretari ai Națiunilor Unite a scris despre implicarea Statelor Unite în aceste negocieri și despre oprirea lor. Am citit întreg interviul acordat de fostul cancelar Gerhard Schröder publicației Berliner Zeitung. Foarte interesant interviu, care dezbate politica actuală a lui Scholz, problema din Orientul Mijlociu și despre un plan de pace pentru Ucraina. Este un bun diplomat și adept al rezolvării conflictelor prin discuții și negocieri. Mi-au atres atenția două din declarațiile sale:
1. ,,De ce nu poate fi combinat sprijinul pentru Ucraina cu o ofertă de a vorbi cu Rusia? Livrările de arme nu sunt o soluție pentru eternitate. Dar numeni nu vrea să vorbească. Toată lumea stă în tranșee."
2. ,,Scholz și Macron ar trebui să susțină de fapt un proces de pace în Ucraina pentru că nu este doar o chestiune americană, ci mai presus de toate o chestiune europeană. Ar trebui să se întrebe: ce putem face pentru a pune capăt războiului? Astăzi singura întrebare este: ce putem face pentru a furniza mai multe arme?"
Un politician din vechea gardă, iubitor de pace și bună înțelegere cu vecinii. Cancelarul Gerhard Schröder, președintele Vladimir Putin și președintele Jaques Chirac au fost singurii care au cerut diplomație în loc de război în Irak. Puțini lideri echilibrați și dornici de negocieri în loc de război se mai găsesc astăzi. Cu cine ar putea negocia Vladimir Putin?