Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat rezoluția adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) ca fiind rusofobă și lipsită de forță juridică pentru partea rusă, se arată într-un comunicat postat pe site-ul MAE rus, scrie RIA Novosti.
La 13 octombrie, APCE a aprobat rezoluția „Studiul legalității și legitimității excepției făcute personal actualului președinte al Federației Ruse privind limitarea perioadelor de exercitare a funcției”. La vot au participat 43 de membri ai Adunării, ceea ce reprezintă mai puțin de 15% din componența ei, a spus Zaharova, răspunzând jurnaliștilor.
„Acest document politizat reproduce, ca un fel de conținut de bază, concluziile tendențioase ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, expuse în concluzia sa preliminară din 23 martie 2021 privind modificările la Constituția Federației Ruse”. Comisia de la Veneția, care lucrează sub dictatul „Occidentului colectiv”, nu a putut, pur și simplu, să nu se remarce prin observațiile ei critice la adresa reformei legislației ruse, aprobate conform rezultatelor votului național din 25 iunie – 1 iulie 2020”, a subliniat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei.
Potrivit spuselor sale, apelurile împotriva Rusiei formulate în textul rezoluției, ce ignoră voința exprimată la referendum de poporul rus, „demonstrează în mod clar adevăratul nivel de cultură politică și gândire analitică a autorilor și susținătorilor ei”.
„La ce fel de obiectivism te poți aștepta de la niște oameni care consideră Ucraina de astăzi o „democrație”? Sau care îl susțin pe Volodimir Zelenski după recenta lui întâlnire cu un criminal nazist în Parlamentul canadian? Este cât se poate de clar că APCE respectă logica vicioasă a dublelor standarde”, a spus Zaharova.
În opinia ei, „documentele rusofobe adoptate la Strasbourg demonstrează degradarea continuă a Consiliului Europei și a clasei politice în ansamblul ei în țările „Occidentului colectiv”.
„Asemenea scurgeri mediatice fac parte din războiul informațional angajat de Washington și Bruxelles, un element de ingerință în afacerile interne ale țării noastre din partea statelor neprietenoase. Pentru noi nu au forță juridică – sau, pur și simplu, sunt lovite de nulitate”, a subliniat diplomatul.
În martie anul trecut, Moscova a notificat oficial printr-o notă că se retrage din Consiliul Europei și din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, declarând că va îndeplini deciziile CEDO dacă acestea ar fi în conformitate cu Constituția Rusiei. Ulterior, APCE a adoptat în unanimitate o rezoluție în care a indicat organului statutar al Consiliului, Comitetul de Miniștri, că Moscova nu poate fi membru al Consiliului. A doua zi, Comitetul de Miniștri a luat decizia că Federația Rusă încetează să mai fie membră a organizației începând cu 16 martie.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.
View Comments
Dacă Rusia nu este membră a CE, atunci această organizație cu ce drept se amestecă în problemele ei interne? APCE s-a adunat degeaba, rezoluția adoptată este nulă și ceea ce a făcut demonstrează că se amestecă fără nici un temei în legislația Rusiei. Este ca și cum o asociație de proprietari dintr-un bloc vecin ar fi făcut ședință să-mi impună mie ce fel de perdele să-mi pun la geam. Dacă n-au avut subiecte importante de dezbătut, mai bine se duceau să vizioneze împreună un film. Sper că Rusia este imună la astfel de tâmpenii.