Lavrov: Decenii la rând, decizia ONU privind crearea unui stat palestinian a fost sabotată
12/10MAE rus: Regimul Sandu distruge Moldova din rădăcini
13/10Lavrov: Se încearcă promovarea intereselor NATO în Transcaucazia prin Armenia
Moscova înregistrează încercări de promovare a intereselor NATO în Transcaucazia prin Armenia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Ren.tv.
Vorbind la încheierea ședinței Consiliului miniștrilor de Externe al CSI din Bișkek, el a atras atenția asupra faptului că intensificarea sentimentelor anti-ruse se face „într-o măsură decisivă în mod artificial”. Potrivit precizărilor sale, există, în Armenia, o serie de organizații nonguvernamentale, al căror obiectiv nu rezidă în promovarea relațiilor de prietenie dintre Moscova și Erevan.
„Scopul lor este de a crea, în această țară, terenul pentru sentimente anti-ruse și pentru a pregăti promovarea în regiune prin Armenia, în primul rând a intereselor Statelor Unite și Uniunii Europene, și ale țărilor NATO”, a subliniat Lavrov.
El a asigurat că Moscova vede astfel de încercări, care „obțin unele rezultate”.
Pe 4 septembrie, președintele Comitetului pentru Dezvoltare Europeană al NATO, Günther Fehlinger, a declarat că Erevanul ar trebui să adere la bloc. După aceea, ministrul adjunct de Externe al Armeniei, Vahan Kostanyan, a subliniat că țara sa cooperează cu NATO în diferite formate și este gata să continue acest proces. Pe 12 septembrie, un oficial NATO a declarat că Alianța nu ia în considerare în prezent posibilitatea extinderii alianței pentru a include Armenia. Erevanul nu a solicitat aderarea la bloc.
1 Comment
Când cu ani în urmă Consiliul European și-a propus să stabilească frontierele spațiului european, cea mai mare dispută a avut ca obiect includerea (din punct de vedere strategic și cultural) a Georgiei, Armeniei și Azerbaidjanului în Europa, nu în Asia. Disputa s-a încheiat printr-un compromis așezat sub semnul oportunității geopolitice. Această problemă va fi redeschisă atunci când se va pune în discuție integrarea lor în UE. Însă, ținând cont de contextul global și de tendințele evidențiate în cadrul acestuia, cred că aceste țări ar trebui să privească prioritar spre Asia. Dacă secolul XIX a fost secolul Europei, iar secolul XX a fost secolul Americii, secolul XXI se anunță a fi secolul Asiei. În trecut, Armenia s-a bazat pe sprijinul Rusiei, în timp ce Azerbaidjanul s-a bazat pe sprijinul Turciei. O a treia putere vecină, Iranul, a simpatizat mai degrabă cu Armenia decât cu Azerbaidjan. Pe fondul evoluției conflictului din Ucraina, a avut loc o apropiere între Rusia, Turcia și Iran. În același timp, SUA pare dispusă să acorde sprijin Armeniei prin întărirea capacității sale militare în confruntarea cu Azerbaidjan. Astfel că Armenia poate fi tentată să apuce mâna americană și s-o lase pe cea rusă. O greșeală fatală pentru ea! SUA, NATO și UE vor da sprijin Armeniei numai în măsura în care prin lupta sa cu Azerbaidjanul aceasta le va oferi avantaje în conflictul cu Rusia. Este evident că Occidentul încearcă să creeze ,,un cordon de instabilitate în jurul Rusiei”, iar ,,vecinii apropiați ai Rusiei, popoare frățești, sunt puse să aleagă între Rusia și Occident”, după cum preciza domnul Serghei Lavrov. SUA, NATO și Occidentul au reușit cu Ucraina, au ratat cu Belarusul, au reușit să atragă în cursă Republica Moldova, iar acum încearcă să-și extindă prezența militară de-a lungul frontierelor Rusiei, inclusiv în Asia Centrală și Transcaucazia. Vor să înconjoare din toate părțile posibile Rusia, ca apoi să provoace conflicte în preajma ei. Acum depinde de Armenia dacă vrea să rămână un stat suveran sau se lasă păcălită de SUA, NATO și Occident.