Putin, la Clubul Valdai: Fiecare stat și fiecare societate vrea să-și construiască propriul drum al dezvoltării

Vladimir Putin a luat cuvântul la sesiunea plenară a Forumului Valdai, după care a răspuns la întrebările celor din sală. Iată principalele puncte atinse de șeful statului în declarațiile sale:

  • La începutul secolului XXI, toți sperau că au fost învățate deja lecțiile costisitoarei confruntări militaro-ideologice, dar s-a dovedit că nu a fost așa.
  • După prăbușirea URSS, unele țări au intepretat disponibilitatea Rusiei pentru o conlucrare constructivă drept supunere.
  • Putin a reamintit propunerea lui ca Rusia să adere la NATO: „Dar nu, NATO nu are nevoie de o astfel de țară. Noi am crezut că noi suntem deja de-ai noștri, cum se spune la noi în popor, burghezi. Cum altfel? Confruntare ideologică nu mai exista, care era problema? Se pare că problema constă în interse geopolitice, în atitudinea de îngâmfare față de ceilalți”.
  • Putin a definit influența Occidentului în lume ca o uriașă piramidă militaro-financiară, care are tot timpul nevoie de carburant.
  • Respectarea abordării de bloc este un produs învechit, al secolului XX. „Occidentul are mereu nevoie de un inamic. Mai precis, o anumită parte a elitelor occidentale. Dar de acest inamic este nevoie și pentru a menține controlul intern în cadrul blocurilor, în interiorul NATO. Există inamic, înseamnă că toți trebuie să se unească în jurul șefului”.

Putin a precizat că „imaginea inamicului se încearcă să fie sculptată din toți cei care nu sunt pregătiți să urmeze orbește aceste elite occidentale”: din China, din Republica Populară Coreeană.

„La un moment dat au încercat și cu India, acum o curtează, desigur, dar noi înțelegem foarte bine, simțim și vedem cum stau lucrurile în Asia”, a adăugat președintele.

  • „Am fost forțați să răspundem la presiunea politico-militară tot mai mare.”
  • „Nu am început noi așa-zisul război din Ucraina. Operațiunea militară specială are menirea de a pune capăt războiului pe care Occidentul îl duce de zece ani.”

„Puteți aburi mințile, scuzați expresia, a milioane de oameni, dar știți bine ce s-a întâmplat: un război natural în Donbass.” Putin a vorbit despre cum propaganda occidentală a denaturat informațiile timp de nouă ani.

Criza din Ucraina nu este un conflict teritorial, a declarat Putin. El a amintit că Rusia este cea mai mare țară din lume ca teritoriu, ea nu caută alte pământuri. Este vorba despre principiile pe care se va baza noua ordine mondială, a subliniat președintele.

  • „Tot timpul auzim: „Trebuie să faceți”, „Sunteți obligați”, „Vă avertizăm serios”. Dar voi cine mai sunteți?” Vladimir Putin s-a adresat politicienilor occidentali, sfătuindu-i să-și ia rămas bun de la trecutul lor colonial.
  • În Occident au uitat ce este compromisul, vor să-și impună interesele cu orice preț – să vedem ce va ieși.
  • Putin a atras atenția asupra faptului că se încearcă înlocuirea dreptului internațional cu niște reguli: ”de cine au fost ele inventate, nu este clar”.
  • Rusia este pregătită pentru o conlucrare constructivă cu toate țările, dar și pentru o opoziție dură față de cei care susțin dictatura.
  • O pace durabilă se va instala doar atunci când toți se vor simți în siguranță.
  • Pentru Rusia, conceptul de civilizație este un fenomen cu mai multe fațete, nici una dintre civilizații nu este mai bună sau mai proastă decât celelate, ele sunt egale în drepturi.
  • „Principalele calități ale unui stat-civilizație sunt diversitatea și autosuficiența – sunt, după părerea mea, două componente fundamentale”, a spus Putin. Unificare este ceva străin pentru lumea modernă. Fiecare stat și fiecare societate vrea să-și construiască propriul drum al dezvoltării.
  • Timp de 15 ani, Moscova le-a propus colegilor armeni să meargă la compromis cu Baku – să restituie Azerbaidjanului cinci raioane din jurul Karabahului, iar două să le păstreze. Dar Erevan răspundea: ”Vom lupta”, a relatat Putin.

„În 2020, au început ostilitățile. <…> Până la urmă, Azerbaidjanul a ajuns la Șușa, dar totuși am semnat atunci un tratat de pace între părți. Acolo au apărut forțele noastre de menținere a păcii; ei trebuiau doar să monitorizeze respectarea regimului de încetare a focului. Alte posibilități pentru forțele de menținere a păcii nu erau”, a amintit președintele.

După aceea, la întâlnirea de la Praga, Armenia a recunoscut Karabahul ca parte a Republicii Azerbaidjan și a subliniat că recunoaște suveranitatea Baku în cadrul RSS Azerbaidjană, unde intră și Karabakh, a adăugat Putin.

„Toate acestea au fost inevitabile, era o chestiune de timp – când și prin ce metode Azerbaidjanul va stabili ordinea constituțională pe teritoriul său”, a subliniat el.

  • Putin despre afirmațiile UE conform cărora Rusia nu îi ajută pe armenii din Karabah: „Am folosit tot ce aveam legal la dispoziție pentru a asigura componenta umanitară. După cum știți, acolo ne-au murit oameni apărând-i pe armenii din Karabah, forțele noastre de menținere a păcii”.
  • Nu există necesitatea de a schimba doctrina nucleară a Federației Ruse, crede Putin.

„Cred că nici unei persoane cu mintea la cap și cu memorie limpede nu i-ar trece prin minte să folosească arma nucleară împotriva Rusiei”, a spus el. „În atacul-răspuns de întâmpinare vor apărea atâtea sute de rachete rusești, încât șanse de supraviețuire nu vor rămâne nici unui inamic”.

Președintele a amintit că doctrina prevede două motive pentru o eventuală utilizare a armelor nucleare: o lovitură de răspuns și o amenințare la adresa existenței țării.

  • Putin despre cinstirea SS-istului în Parlamentul Canadei: Președintele Parlamentului nu putea să nu înțeleagă că acel om a luptat pentru Hitler, de partea trupelor naziste.

Dacă nu știe despre Hitler, atunci este un idiot, iar dacă știe și a invitat un SS-ist în parlament, înseamnă că este un ticălos, a spus președintele rus.

  • Putin, despre atacurile teroriste de la gazoductele Nord Streams: nu există rezultate ale anchetei și, după toate probabilitățile, nu vor exista. „Ca răspuns la întrebarea ”cine este vinovatul”, trebuie răspuns cu ”cine este interesat”.

Putin a declarat că Statele Unite sunt interesate de ceea ce s-a întâmplat la Nord Stream și a amintit de „comitetul regional [de partid]de la Washington” (un joc de cuvinte – n.r.).

  • Rusia aproape a terminat munca la noile tipuri moderne de arme strategice, a spus Putin. Potrivit spuselor sale, s-a desfășurat cu succes ultimul test al rachetei ”Burevestnik”, iar racheta ”Sarmat va intra, în scurt timp, în serviciu de luptă.

„Văd îndemnuri de a se reveni la testarea armelor nucleare. Nu sunt pregătit să spun dacă trebuie sau nu efectuate teste nucleare, dar vom răspunde în oglindă la acțiuni”, a subliniat președintele.

  • „Ne îndreptăm cu calm spre atingerea obiectivelor noastre și sunt convins că le vom atinge”: Putin a răspuns la declarațiile privind acțiunile „neconvigătoare” ale Rusiei în zona operațiunii militare speciale și a vorbit despre pierderile trupelor ucrainene pe parcursul contraofensivei:

„Numai de la începutul așa-zisei contraofensive (acestea sunt ultimele date), doar din 4 iunie, unitățile ucrainene au pierdut deja peste 90.000 de oameni. Este vorba de pierderi sanitare și irecuperabile. 557 tancuri. Aproape 1900 de vehicule blindate de diferite clase. Este convingător? Nu este convingător?

  • Putin a declarat că nu numai că mai are prieteni în Germania, dar numărul lor crește chiar – pe seama celor care apără interesele poporului lor.

Partidele de opoziție din Germania se ridică pentru că nimeni nu luptă pentru interesele Germaniei, consideră președintele rus.

  • Putin a definit cooperarea dintre Rusia și China un factor foarte important, de stabilizare a lumii.
    Această cooperare nu a fost construită împotriva cuiva și are un caracter constructiv, a precizat Putin.
  • Economia ucraineană nu va putea exista fără sprijin extern, a spus Putin.

„E suficient să fie oprit și gata, într-o săptămână totul se termină. Totul! Același lucru este valabil și pentru sistemele de apărare”, a precizat șeful statului rus.

  • Întrebat unde se va opri operațiunea specială, Vladimir Putin a declarat că „problema nu constă în teritorii”, ci în garanții de securitate a popoarelor și a statului Rusia. Rusia nu a obiectat și nu a spus nu în legătură cu aderarea Ucrainei la UE, dar este împotriva intrării ei în NATO, a declarat Putin.

„Această poziție se sprijină pe anumite fundamente serioase, deoarece extinderea NATO până la granițele noastre amenință securitatea noastră. Este o provocare serioasă pentru securitate”, a spus președintele.

Owner

View Comments

Recent Posts

Erdogan: Decizia lui Biden poate aduce lumea în pragul unui război de amploare

Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…

12 ore ago

Deputatul Șeremet, despre afirmația lui Zelenski privind Crimeea

Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…

12 ore ago

Dmitri Medvedev: Atacul de răspuns

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…

14 ore ago

Peskov, despre minele antipersonal trimise Ucrainei

Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…

o zi ago

Lavrov, despre atacul ucrainenilor cu rachete ATACMS: Un semnal că Occidentul dorește escaladare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…

o zi ago

Zaharova: Dorința lui Macron de a da mâna cu Lavrov, manifestare a politicii ”cu fundul în două luntri”

Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…

o zi ago

This website uses cookies.