Experții Clubului Internațional Valdai au descris „ordinea care nu a mai existat vreodată”
Luni, la Soci, s-a deschis reuniunea anuală a Clubului Internațional de Dezbateri Valdai. Pe durata celor cinci zile ale evenimentului, este de așteptat să ia cuvântul și președintele Rusiei, Vladimir Putin (la 5 octombrie – n.r.). Conform tradiției, experții clubului au pregătit, pentru reuniune, un raport analitic cu intrigantul titlu „Certificat de maturitate sau Ordinea care nu a mai existat vreodată. Fantezie despre un viitor fără ierarhie”. Kommersant prezintă momentele principale ale acestui document.
Anul acesta, întâlnirea anuală a Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai” se desfășoara sub deviza „Multipolaritatea justă: cum să asiguri pentru toți securitate și dezvoltare”. Evenimentul are loc în perioada 2–5 octombrie, la Krasnaia Poliana (Soci). Potrivit organizatorilor, participă 140 de experți, politicieni și diplomați din 42 de țări din Eurasia, Africa, America de Nord și de Sud. „În ciuda condițiilor geopolitice care s-au schimbat, ”Marele Valdai” (cum este definită în Club reuniunea anuală – n.Kommersant) promite să devină unul dintre cele mai reprezentative din ultimii ani. Forumul este mai aproape ca niciodată de scopul său principal: strângerea unui public care, potrivit directorului științific al Clubului, Fiodor Lukianov, ar fi „imaginea întregii lumi”, se spune în anunțul întâlnirii.
Trebuie spus că „imaginea” iese neuniformă, deoarece, din motive lesne de înțeles, sunt așteptați la eveniment cu mai mulți participanți din țări ne-occidentale decât occidentale.
Dar simplul fapt că la Soci au acceptat să vină câțiva experți cu autoritate din SUA, Europa și Japonia poate fi considerat o realizare în actualele condiții.
La modul general vorbind, la forum este cu adevărat reprezentată întreaga lume: din China și India până în Iran, Venezuela și Africa de Sud.
Pe parcursul a patru zile, participanții la „Marele Valdai” dezbat 17 subiecte, printre care:
La forum este așteptat să ia cuvântul președintele Rusiei, Vladimir Putin, precum și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu participarea sa. La eveniment vor participa și alți oficiali ruși, inclusiv ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Conform tradiției, în deschiderea lucrărilor a fost prezentat raportul principalilor analiști ai clubului. Anul acesta la document au lucrat cinci experți: Oleg Barabanov (MGIMO, Academia de Științe a Rusiei,), Timofei Bordaciov (Școala Superioară de Economie), Fedor Lukianov (”Rusia în Afaceri Globale”, SVOP, Școala Superioară de Economie, a condus echipa de autori), Andrei Sușențov (MGIMO) și Ivan Timofeev (RIAC).
Autorii documentului recunosc, de la bun început, că „pentru moment, imaginea viitorului nu este mai mult decât o fantezie”, dar că nu văd altă modalitate ”decât aceea de a ne-o imagina măcar”.
„Imaginația ne-a condus la concluzia că viitoarea configurație a lumii va fi fundamental diferită de cea cu care ne-am obișnuit în secolele anterioare”, se spune în raport.
De menționat că, din 2018, rapoartele anuale ale experților Valdai au devenit tot mai sumbre și pesimiste (cu laitmotivul că „ordinea mondială se sfărâmă”). În 2020, politologii au considerat că pandemia de coronavirus a tras o linie sub existența unei ordini mondiale și a marcat începutul alteia. În 2021, ei au avertizat că situația din Ucraina este „explozivă”. Iar în 2022, ei au constatat că, prin amploarea consecințelor, conflictul din jurul Ucrainei poate fi comparabil cu infecția de coronavirus.
Autorii noului raport îngroapă definitiv ordinea mondială formată anterior.
„Ordinea internațională care iese din scenă – ordinea Ialta-Potsdam, păstrată într-o formă modificată și după Războiul Rece – a fost probabil ultima la baza căreia s-a aflat un echilibru de forțe în interiorul unui grup organic de state. Cu alte cuvinte, el a fost ierarhic prin natura lui. Dacă această supoziție este corectă, înseamnă că se încheie o eră care a continuat 500 de ani în relațiile internaționale – din momentul expansiunii europene în Asia, Africa și Americaă”, se spune în raport.
În opinia experților Valdai, anterioara ordine mondială ierarhică s-a „încheiat”, a început „etapa de tranziție”. „Din punct de vedere ideologic, se încearcă menținerea dominației unui singur set de norme și reguli în spiritul perioadei post-Război Rece. Dar se încearcă acest lucru cu metode de impunere prin forță, metode specifice unor perioade mult mai timpurii. Și toate acestea pe fondul atingerii limitei de oportunități ale globalizării de a asigura un echilibru acceptabil de avantaje pentru principalii participanți”, își dezvoltă ideea autorii raportului.
La fel ca anul trecut, ei abordează conflictul din jurul Ucrainei doar tangențial, observând că 24 februarie 2022 a devenit „punct de cotitură”. „Structura relațiilor internaționale s-a schimbat total. Readucerea ei la starea anterioară este imposibilă indiferent de rezultatul conflictului actual. Probabil că pentru o lungă perioadă de timp, noii ordini internaționale nu i se va putea aplica nici măcar termenul „ordine”, fiind sub semnul întrebării însăși o structură clar construită, deoarece va prinde contur în condiții complet diferite”, prognozează experții Clubului Valdai.
În ansamlul ei, imaginea viitorului arată, în expunerea analiștilor Valdai, destul de optimistă. Ei consideră că dorința de a păstra elemente ale ordinii mondiale anterioare în cadrul a ceea ce apare acum constituie un motiv serios pentru confruntările de astăzi.
În același timp, ei subliniază că un rol mai semnificativ îl joacă ”cizelarea” statelor unele cu altele privind spre viitor.
„Când acest proces cuprinde marile puteri nucleare, riscurile pentru umanitate cresc. Totuși, el este inevitabil și presupune învățarea metodelor „tehnicii de securitate” în regim de timp real”, se arată în raport. „Dacă „cizelarea” se va derula cu succes, noua construcție internațională ar putea să nu fie rezultat al unei „afaceri” sau al „unui congres de pace” al învingătorilor, ci ar putea apărea pe parcursul procesului firesc de conlucrate între state și de găsire a unor variante acceptabile pentru toți. Fără învingători și învinși, oricât de surprinzător ar suna. Acesta ar putea fi, în opinia experților Valdai, „începutul unei noi ere non-ierarhice și apariția de limitatori pentru cele mai rele aspecte ale sistemelor anterioare, dintre care principalul este dorința de hegemonie”.
Noua ordine internațională, conform prognozei lor, nu va semăna cu nici una existentă anterior. În primul rând pentru că niciodată în lume nu a existat un număr atât de mare de state independente. „Ultima ordine mondială apărută cronologic s-a conturat în epoca imperiilor coloniale europene – este suficient de comparat, în acest sens, componența ONU din 1945 cu cea de acum”, se spune în raport.
În al doilea rând, pentru că majoritatea absolută a acestor state, cred experții, sunt capabile să-și controleze în mod independent spațiul intern și să ia cele mai importante decizii. „Încercările de a limita suveranitatea în lumea nouă sunt, desigur, inevitabile, dar vor avea un caracter indirect și fragmentar și nu vor putea determina cu adevărat comportamentul majorității țărilor lumii”, estimează ei.
Autorii raportului definesc provizoriu noua ordine mondială „multipolaritate asincronă”, explicând că diferitele segmente ale relațiilor internaționale vor ajunge, cu viteze și în momente diferite, la o nouă stare de lucruri, iar unele elemente ale ordinii s-ar putea forma mai repede decât altele.
Cea mai vizibilă asincronie se va manifesta, în opinia lor, în domenii precum finanțele și economia: „În domeniul finanțelor se păstrează dominația băncilor americane și a dolarului american ca mijloc de plată și monedă de rezervă. Politica de sancțiuni financiare și economice de anvergură a declanșat procesul de diversificare a plăților. Rusia este în avangardă, pentru că îndepărtarea de monedele occidentale reprezintă pentru ea o chestiune de supraviețuire. Sancțiunile împotriva Rusiei îi pun și pe alții pe gânduri. De mult și fără vâlvă, China pregătește un sistem financiar pentru un scenariu de șoc geopolitic. Dar o revoluție în finanțele mondiale nu se întâmplă încă. Majoritatea mondială, inclusiv China și India, continuă să folosească dolarul și algoritmii testați în timp ai tranzacțiilor financiare. Prezența tehnologică globală a Occidentului rămâne, de asemenea, considerabilă.”
De remarcat faptul că imaginea viitorului alcătuită de autorii raportului arată favorabil, presupune păstrarea transparenței generale a pieței și conectivității. „În orice caz, aceasta din urmă va prevala asupra dorinței de a limita cooperarea reciproc avantajoasă prin mijloace politice, iar forțele și resursele cheltuite pentru astfel de încercări vor fi pur și simplu irosite fără sens”, sunt convinși ei. „Diviziunea lumii în tabere-macroregiuni ostile, ce tind spre autarhie este imposibilă, dar și nedorită.” În virtutea dimensiunilor ei, a potențialului de resure și de logistică, în virtutea poziției sale geopolitice, Rusia apare de partea majorității statelor care tind spre o deschidere maximă, sunt convinși autorii raportului. În concepția lor, imaginea viitorului presupune păstrarea și extinderea legăturilor dintre diferitele regiuni ale planetei, absența unui monopol în economie, tehnologie și politică. „În tabloul lumii care se prefigurează nu trebuie să existe linii de demarcație și bariere politice, comunități închise și „exclusive”. Experiența ultimilor trei ani, când astfel de bariere au apărut din diverse motive, a arătat cât de irațională este ruperea legăturilor. Și ele se vor restabili, fie și altfel”, prezic experții Valdai.
În încheierea raportului, autoriiafirmă că „umanitatea pășește în epoca noilor relații politice”.
„Această epocă este indisolubil legată de istoria anterioară, deoarece factorii și circumstanțele care vor determina viitorul sunt moștenite din perioadele anterioare. Dar epoca aceasta va fi și total diferită, deoarece noțiunile anterioare vor trebui folosite într-un alt context. Cum se va numi sistemul în plină formare, va deveni clar după aceea, când se va forma”, notează ei.
Potrivit acestora, caracteristicile calitative ale acestui sistem vor depinde de mulți factori, inclusiv de cât de responsabil vor aborda actualii jucători – mari, mijlocii, mici – construirea de relații reciproce, „cum vor da examenul de maturitate”. „La urma urmei, autoreglementarea este un semn de maturitate, când statele sunt capabile să-și rezolve singure problemele, fără aparat de suprimare și structuri ierarhice, fără a crea altora probleme insurmontabile. Să nu te prezinți la acest examen este prea periculos pentru toți”, avertizează experții Valdai.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Aștept postarea discursului președintelui Vladimir Putin! Iar dacă vor fi și comentarii ale domnului Serghei Lavrov, mi-ar plăcea să le citesc.