Hot News
Kusturica ar putea filma în Kuban o parte din filmul inspirat din Dostoievski
02/10
„Este timpul deja”. Economist american spune cum va arăta tratatul de pace cu Rusia privind Ucraina
03/10

Șeful centrului sociologic, despre cei aproximativ 20 de milioane de ruși care s-au „retras în sine”

Valeri Fedorov/ Foto: RBC

Șeful VȚIOM (Centrul Rus de Studiere a Opiniei Publice), Valeri Fedorov, a vorbit, într-un interviu acordat RBC, despre modul în care, potrivit sociologilor, operațiunea militară din Ucraina a schimbat societatea rusă.

Valeri Fedorov împarte societatea în „4 Rusii”, după modelul directorului executiv al ”Minchenko Consulting”, Evgenia Stulova: „Rusia în război”, „Rusia metropolitană”, „Rusia profundă” și „Rusia plecată”. „Pentru unii, operațiunea a devenit un eveniment de mult așteptat, care le-a permis să se mobilizeze. Pentru alții, a fost un șoc, o traumă, un stimulent de a zbura din țară sau de a intra în emigrarea internă. Pentru a treia categorie, a fost oportunitatea de a câștiga binișor, chiar cu riscul propriei vieți, a propriei stări de sănătate”, spune șeful VȚIOM.

În același timp, el subliniază că în ultimii cinci ani anxietatea a predominat în întreaga societate rusă. „De la jumătatea anului 2018, țara se află într-o stare socio-psihologică dificilă. Mai întâi reforma pensiilor, apoi pandemia, iar acum operațiunea militară a Rusiei în Ucraina. Totul este foarte greu. A crescut comportamentul deviant, a scăzut natalitatea. Oamenii trebuie să depună mai multe eforturi pentru a păstra controlul asupra vieții lor. Ceea ce este epuizant. Sunt mai multe riscuri și amenințări acum, iar oamenii simt acest lucru. Fiecare zi poate aduce ceva neprevăzut: un atac cu drone asupra Kremlinului, un atac asupra Podului Crimeii, mobilizare, rebeliunea lui Prigojin…”

Fedorov consideră că, în aceste condiții, „Rusia metropolitană” „se retrage în sine”. Este ceea ce sociologul definește ca „proces de adaptare”. Populația „Rusiei metropolitane” este estimată de Fedorov la aproximativ 20 de milioane de oameni.

„Unii dintre ei au plecat acum, dar cea mai mare parte este formată din mici burghezi, clasa de mijloc a capitalelor – Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg… Ei se străduiesc să arate că nimic nu s-a schimbat, nu sunt interesați în mod deosebit de ceea ce se întâmplă în zona acțiunilor militare, cu excepția cazurilor în care acest lucru vizează direct propria lor siguranță, este de părere șeful VȚIOM.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Nu doar în societatea rusă au intervenit schimbări și acestea nu sunt doar din cauza operațiunii militare din Ucraina. Întreaga lume s-a schimbat începând cu 2020, cu acea ,,pandemie”. Frica indusă cu bună știință, obligativitatea purtării măștilor, restricțiile de liberă circulație, spectacolul mass-media prin care se prezentau populației știri și imagini apocaliptice, nu au făcut decât să schimbe radical mintea și comportamentul multor oameni. A fost un test, un exercițiu prin care s-a demonstrat cum oamenii pot fi ușor manipulați prin inducerea fricii, cum devin obedienți și cum pot fi ușor de condus. ,,Distanțarea socială” pe care au impus-o și care corect ar fi trebuit să se numească ,,distanțare fizică”, și-a atins scopul, iar oamenii s-au distanțat social, așa cum s-a urmărit, de fapt. Toți am trecut prin asta, toți am avut dezamăgiri din partea apropiaților care nu s-au mai purtat normal și s-au îndepărtat de noi. În societatea rusă a intervenit și problema cu Ucraina. Unii au fii, frați, părinți, soți, rude, care au plecat pe front. Cu siguranță că nu este ușor pentru ei, mai ales pentru cei cărora le-au murit cei dragi. Apoi mai sunt atacurile cu rachete, cu drone, teama care s-a cuibărit în sufletul lor. Retragerea în sine nu este rea. Însingurarea pe care o caută, la un moment dat, fiecare om nu trebuie confundată cu singurătatea. Pentru că singurătatea este lipsa lui Dumnezeu din inima omului. Singurătatea n-o umple lumea, ci o poate umple doar Dumnezeu sau o ființă dragă. Însingurarea este nevoia omului de a căuta pe Dumnezeu, de a fi mereu în preajma Lui. Poporul rus este un popor creștin, profund creștin. Iar creștinismul n-a inventat crucea. Creștinismul a inventat curajul de a purta crucea. Ortodoxia nu este pentru temători. Poporul rus nu este un popor temător. Sunt convinsă că va trece și peste aceste probleme, așa cum a trecut prin altele și mai grele. Curaj și speranță în suflet, drag popor rus! Dumnezeu este alături de voi, pentru că și voi sunteți alături de El. ,,Îndrăzniți, Eu am biruit lumea.” (Ioan 16, 33)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979656