Hot News
Peste 15,5 milioane de turiști au vizitat Moscova în primele opt luni ale anului 2023
30/09
Zaharova: Minciunile lui Blinken despre Babi Iar sunt cinice
01/10

„Am râs toată seara”. Ambasada Rusiei în Libia a făcut haz de avertismentul SUA

Tripoli/ Foto: Shuttersrock

Ambasada Rusiei la Tripoli a declarat că a făcut haz de avertismentul adresat de Casa Albă liderilor libieni în legătură cu apropierea de Moscova. Declarația Washingtonului a venit pe 29 septembrie, curând după întâlnirea dintre Putin și liderul libian, Khalifa Haftar la Kremlin. În urmă cu o lună, la Tripoli s-a deplasat o delegație a Ministerului Apărării al Rusiei. Ce se știe despre legăturile militare îndelungate dintre Rusia și Libia, în materialul Gazeta.Ru.

Ambasada Rusiei în Libia a comentat, pe canalul său de pe rețeaua Telegram, avertismentul adresat de Washington comandantului șef al Armatei Naționale Libiene (ANL), Khalifa Haftar, și altor lideri ai țării privind cooperarea cu Moscova.

„Washingtonul continuă să ne amuze. Am râs toată seara”, a scris ambasada în postarea ei.

Pe 29 septembrie, a doua zi după confirmarea oficială a întâlnirii dintre președintele rus Vladimir Putin și Haftar, pe rețeaua de socializare X (Twitter) a postului de televiziune Al-Arabia a apărut un articol: „Casa Albă l-a prevenit pe comandantul ANL și pe toți liderii libieni să nu se bazeze pe Putin”.

În același timp, un reprezentant al Casei Albe a declarat jurnaliștilor că administrația americană ”se află în contact cu liderii Libiei și este gata să ofere sprijin în toiul crizei pe care o traversează țara”.

După cum a precizat secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov, pe parcursul negocierilor părțile au discutat despre situația din Libia și din regiune în ansamblul ei.

Luna trecută, Libia a fost vizitată oficial de o delegație a Ministerului Apărării, condusă de ministrul adjunct al Apărării Iunus-Bek Evkurov. Vizita a fost anunțată de Ministerul Apărării. Reprezentanții celor două țări au discutat despre perspectivele cooperării în lupta împotriva terorismului internațional și alte probleme de acțiuni comune.

„Este prima vizită oficială întreprinsă de o delegație militară rusă în Libia, pregătită pe baza rezultatelor negocierilor ruso-libiene”, a spus Ministerul Apărării.

Încă din 2016, Ministerul de Externe al Rusiei l-a definit pe Haftar drept principala personalitate politică a țării, dar a promis să respecte cu strictețe embargoul ONU asupra armelor. La rândul ei, organizația mondială recunoaște Guvernul de acord național (GNA) de la Tripoli. Haftar contestă puterea GNA – el controlează estul țării – Benghazi, Tobruk.

Criza din Libia

Criza politică a izbucnit în Libia în 2011, când grupuri revoluționare armate conduse de Consiliul Național de Tranziție al Libiei, susținute de Uniunea Europeană, Statele Unite și Liga Arabă, s-au ridicat împotriva lui Muammar Gaddafi, care conducea țara din 1969. Protestele au început în februarie 2011 și s-au transformat într-o revoltă de masă în toată țara, la care au participat mercenari din țări ale așa-numitei „Africa neagră” – Ciad, Guineea, Nigeria și altele.

În martie, forțele controlate de Gaddafi au fost supuse unui atac aerian lansat de forțele NATO și au anunțat că sunt gata să depună armele, dar atacurile au continuat. Pe 16 septembrie 2011, ONU a recunoscut GNA ca singurul guvern legitim al Libiei. Gaddafi a reușit să evite să fie capturat și arestat până pe 20 octombrie 2011. Pe 23 octombrie, ultimul bastion al forțelor lui Gaddafi, Sirte, a căzut. Rebelii l-au prins pe Gaddafi în timp ce încerca să fugă, după care l-au executat.

Cu toate acestea, după răsturnarea lui Gaddafi, situația politică nu s-a stabilizat. În țară nu a fost format un organ unic de conducere și a început un război civil între facțiuni individuale. Drept urmare, puterea în țară a fost împărțită, practic, între forțele care l-au răsturnat pe Gaddafi – Haftar și PNS. Din 2018, Compania militară privată Wagner a participat la conflict de partea lui Haftar. Printre altele, ea a asigurat protecția zăcămintelor. Potrivit autorităților turce, în 2019 erau 2.000 de luptători Wagner în Libia.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Mai trebuie ca și personalul Ambasadei Ruse la Tripoli să râdă, să se distreze auzind asemenea tâmpenii. Că nu poți decât să râzi, că de mirat nu mai e cazul. Dacă UE, NATO și SUA au încercat să convingă Ungaria să nu se întâlnească cu reprezentanții Rusiei și Belarusului în timpul Adunării Generale a ONU din luna septembrie, ce așteptări mai poți avea din partea lor. Atâta pot, asta fac! Inteligența și diplomația lor este sub nivelul mării. Începe să ți se facă milă… Niște cursuri intensive privind diplomația, comportamentul și relațiile cu alte state ar trebui să le predea domnul Serghei Lavrov. Iar despre îngrijorarea Statelor Unite privind apropierea Libiei de Rusia își dă seama oricine care este motivul. SUA stau cu ochii pe gazele naturale și petrolul Libiei. Vor să facă din ea o colonie, au în vedere declanșarea unui conflict în zonă? Libienilor le-au fost de ajuns atâția ani italienii. Libia a fost prima colonie africană care și-a obținut independența. Muammar Gaddafi a expulzat, în 1970, toți italienii din Libia. După summitul internațional de la Paris din 2011, SUA, Franța și Marea Britanie s-au năpustit asupra Libiei atacând-o cu rachete. Gaddafi a fost capturat și ucis, astfel că revoluționarii libieni susținuți de NATO au învins. Gaddafi a fost o piedică pentru SUA. Peste tot unde auzi de NATO sau SUA, este vorba de război, este vorba de interesele lor. Așa se explică prezența trupelor Wagner în Libia, care s-au străduit să protejeze zăcămintele Libiei, atât de râvnite de Occident și SUA. Așa se explică și iritarea cu care au privit întâlnirea dintre președintele Putin și liderul libian Khalifa Haftar. Statelor Unite le scapă Libia printre degete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979740