Hot News
Cancelarul Scholz a bagăt industria chimică germană într-o „cameră de gazare”
28/09
Lavrov a acuzat Occidentul de distrugerea integrității teritoriale a Ucrainei
28/09

Corneliu Vlad: Rusia dorește extinderea echitabilă a Consiliului de Securitate al ONU

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Din noianul de probleme cuprinse în zecile și zecile de discursuri rostite ca de obicei la începutul fiecărei Adunări Generale a ONU, în acest an a reținut atenția referirea la necesitatea reformării Consiliului de Securitate. Rusia a propus deja de câtva timp o întâlnire a celor cinci membri permanenți ai Consiliului, dar occidentalii n-au dat un răspuns.

În schimb, președintele Biden s-a pronunțat de curând pentru extinderea componenței acestei instanțe.  Substratul propunerii este evident politic. Președintele american a propus să se discute admiterea ca membri permanenți ai Consiliului a Indiei, Braziliei, Germaniei și Japoniei. Dar care ar fi criteriile selectării acestor state e greu de spus. Substratul este însă clar: Germania și Japonia sunt state aliate politico-militar ale Americii, iar India și Brazilia, state din Sudul global, tind pe cât posibil spre relații echilibrate cu SUA și Rusia/China.

După alti comentatori, prin propunerea sa, Casa Alba ar urmări reducerea influenței Rusiei și Chinei în Consiliu, dar intenția ar fi absurda căci ambele state au drept de veto.  Mai plauzibilă este intenția Washingtonului de a include în Consiliu state din Sudul global, căci importanța crescândă a acestui grup de state este tot mai evidentă, așa cum a demonstrat votul din Adunarea Generala, unde aceste state n-au acceptat în câteva rânduri intenția occidentală de condamnare a politicii Rusiei în Ucraina.

Și chiar dacă s-ar ajunge la un compromis pe principii între cei cinci membri principali ai Consilului, se va declanșa o dezbatere nesfârșită pe parametrii extinderii: cine să intre în Consiliu și pe ce criterii. Localizare geografică, populație, dimensiune economică, forță militară? Și care țări ar trebui să-și reprezinte regiunile și comunitățile – Africa, Asia, America Latină, lumea arabă etc.? Este greu de imaginat un acord asupra acestor probleme chiar și pe timp de pace. Iar în actuala situație internațională, cu războiul din Ucraina, relațiile încordate ale SUA cu Rusia și China, competiția dintre Est și Vest pentru atragerea de partea lor a statelor din Sudul global (Majoritatea globala), soluția unui compromis n-are nicio șansă.

Poziția Rusiei față de reformarea Consiliului de Securitate este mult mai nuanțată și mai realistă. Lumea s-a schimbat mult de la crearea ONU și a instituțiilor sale. Dimensiunea Națiunilor Unite s-a dublat aproape de patru ori, iar diversitatea statelor a crescut nemăsurat. De aici și apelurile, care au început imediat după încheierea Războiului Rece, de a adapta cadrul instituțional la noile realități.

Rusia nu se opune reformei Consiliului de Securitate, dar o asemenea decizie trebuie să țină seama de realitățile lumii de azi. Politologul Feodor Lukianov constată că țările occidentale sunt deja suprareprezentate în Consiliul de Securitate, iar extinderea nu ar trebui să crească reprezentarea proporțională a acelei comunități. Iar extinderea, și cu atât mai mult acordarea dreptului de veto noilor membri, va duce la devalorizarea Consiliului de Securitate.

Rusia este însă interesată de o extindere semnificativă a Consiliului de Securitate bazată pe principiul proporționalității echitabile – astfel încât întreaga lume să fie reprezentată.

După cum au arătat evenimentele din ultimul an și jumătate, constată Lukianov, cu excepția unui anumit segment (de departe o minoritate), majoritatea statelor lumii nu este ostilă Rusiei, ci mai degrabă neutră și concentrată pe propriile interese.

Fapt reflectat și în activitatea ONU. Reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski a remarcat că aliații occidentali au trebuit să dilueze rezoluțiile anti-Rusia pentru a obține 140 de voturi. „Deci cred că mai degrabă Vestul este izolat, nu noi în Adunarea Generală”.

În Consiliul de Securitate, echilibrul forțelor diplomatice este mai puțin clar decât în Adunarea Generală. Divizarea celor cinci membri permanenți – SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China – s-a accentuat considerabil. În dezbaterile privind conflictul din Ucraina, China sprijină constant poziția Rusiei, iar din cei zece membri nepermanenți aleși pentru mandate de doi ani, Mozambic, Emiratele Arabe Unite, Gabon și Brazilia au rămas în general neutre în privința războiului din Ucraina.

„Există un sentiment clar că mulți membri ai Consiliului doresc să-și îndrepte atenția către alte crize decât Ucraina, unde ONU ar putea face ceva mai bine”, explică Polianski.

Iar Richard Gowan, directorul pentru ONU la International Crisis Group, a declarat că „mulți membri ai Consiliului doresc să evite să fie prinși în jocurile de putere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978320