Hot News
Lavrov: Federația Rusă respectă integritatea Ucrainei sub condiția îndeplinirii promisiunilor din Declarația de Independență din 1990
24/09
Biserica Ortodoxă Rusă a protestat împotriva expulzării reprezentanților săi din Bulgaria
24/09

Lavrov: „Logica procesului istoric este inexorabilă”

Șeful MAE rus, Serghei Lavrov/ Foto: RIA Novosti

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și-a început discursul la Adunarea Generală, menționând că lumea se confruntă cu schimbări ireversibile, relatează RIA Novosti. Contururile viitorului sunt determinate de lupta dintre țările care pledează pentru autodeterminare și cele care continuă să se bazeze pe politica neocolonialismului. În primul rând, Occidentul se agață de măreția sa de odinioară.

Ministrul a reamintit că, încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, aliații URSS din coaliția anti-Hitler au pregătit operațiunile „Unthinkable” și „Dropshot” împotriva Uniunii Sovietice. Chiar dacă aceste planuri au rămas pe hârtie, țările occidentale nu s-au abătut de la cursul agresiv, încălcând în continuare toate înțelegerile convenite în legătură cu neextinderea Alianței Nord-Atlantice spre Est. „Seria recentelor exerciții comune între Statele Unite și aliații lor europeni din NATO, inclusiv scenarii de testare a utilizării armelor nucleare asupra teritoriului Federației Ruse, a devenit fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat Lavrov.

Acum, crearea altor alianțe ostile, conduse de Statele Unite, continuă: „O nouă manifestare periculoasă a expansionismului NATO a devenit încercarea de a extinde aria de responsabilitate a blocului asupra întregii emisfere estice, sub sloganul viclean al „indivizibilității securității regiunilor euro-atlantică și indo-pacifică.” Pentru această misiune, Washington-ul creează și controlează mini-alianțe politico-militare, precum AUKUS, trilaterala SUA-Japonia-Republica Coreea, cvartetul Tokyo-Seul-Canberra-Wellington, atrăgând participanții lor spre o cooperare practică cu NATO, care își introduce infrastructura în teatrul Pacificului.”

„Minoritatea globală încearcă din răsputeri să frâneze cursul firesc al lucrurilor”, este de părere Lavrov. El a amintit că președintele francez Emmanuel Macron a reacționat aspru la recenta extindere a BRICS, catalogată drept o amenințare la adresa Occidentului. „Logica procesului istoric însă este inexorabilă”, a amintit ministrul, menționând că majoritatea oamenilor din lume se pronunță în favoarea unei cooperări în condiții de egalitate, motiv pentru care aleg BRICS și SCO (Organizația de Cooperare de la Shanghai – n.r.) și, în general, o lume multipolară.

„Pentru Rusia este evident că nu există altă cale”, dar Statele Unite și sateliții lor „continuă să provoace conflicte”, a remarcat ministrul rus de Externe, recomandând politicienilor occidentali să recitească Carta ONU.

Lavrov s-a referit și la sancțiunile ilegale. „Restricțiile lovesc cele mai vulnerabile segmente ale populației”, a subliniat el, cerând ridicarea sancțiunilor unilaterale împotriva Cubei, Venezuelei și Siriei. Ministrul a criticat încercările de „ucrainizare” a agendei tuturor platformelor internaționale, în timp ce o serie de conflicte, inclusiv cel sirian și palestiniano-israelian, nu au fost încă rezolvate. Alarmantă este escaladarea de către Occident a situației din Peninsula Coreeană și din Balcani. „Nu poate decât să provoace îngrijorare degradarea continuă a situației din regiunea sârbă din Kosovo <…> Întreaga lume vede cum istoria tristă a Acordurilor de la Minsk privind Ucrainei, care prevedeau un statut special pentru republicile Donbassului și pe care Kievul le-a sabotat în mod deschis cu sprijinul Occidentului, se repetă în Balcani.”

Separat, șeful ministerului rus de Externe a vorbit despre perspectivele reformei ONU, unde țările majorității globale ar trebui să primească mai multe împuterniciri. Aceste țări, a mai subliniat Lavrov, sunt pregătite și pentru dialog cu țările occidentale, dar problema ține de acestea din urmă. Dezvoltarea sustenabilă a lumii este posibilă numai dacă nu există o divizare pe democrații și autocrații și dacă se renunță la dorința de a impune voința tuturor, a conchis ministrul.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Rămân la părerea că domnul Serghei Lavrov este unul dintre cei mai buni miniștri de externe din lume. Instruit la prestigiosul Institut de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova (condus de Ministerul Rus al Afacerilor Externe), domnul Lavrov face cinste acestei instituții, conducând cu măiestrie diplomația Rusiei. Discursul este cel al unui diplomat care reprezintă excelent o țară liberă, suverană. Ceea ce trebuie spus, spune direct, fără a încerca să gâdile orgoliile Occidentului și ale SUA. Celor ,,uituci” le reamintește toate acordurile și tratatele încălcate de Occident de-a lungul timpului. Celor ,,grei de cap” încearcă să le lumineze mințile atrăgând atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă politica greșită și răuvoitoare a Occidentului și a SUA. Șeful diplomației ruse a declarat că Rusia nu este interesată de un conflict extins, adăugând că: ,,Este în interesul nostru comun să prevenim o spirală descendentă într-un război pe scară largă și să împiedicăm prăbușirea finală a mecanismelor de cooperare internațională. De noi depinde în totalitate cum va evolua istoria.” SUA și Occidentul au auzit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979813