După încheierea Războiului Rece, Statele Unite au cules nu pentru mult timp roadele victoriei, fiind, incontestabil, cea mai mare putere economică și militară a lumii. Cu timpul însă, în lume au început să apară nu puține țări care au ajuns din urmă, iar în unele domenii chiar au întrecut Statele Unite. Chiar și țări considerate în Occident drept paria, au reușit să avanseze în dezvoltarea tehnologiilor militare, scrie Voennoie obozrenie (topwar.ru).
Chiar și Pentagonul este de acord cu faptul că Statele Unite nu mai sunt înaintea întregii planete. Potrivit consilierului șefului Pentagonului pentru strategie, planificare și potențial, Mara Karlin, perioada în care Washingtonul a deținut superioritate în domeniul militar s-a încheiat și a venit vremea când americanii trebuie să învețe de la alte țări.
Karlin a precizat că este cazul ca Statele Unite să relaxeze regulile comerțului cu arme cu alte țări, pentru simplificarea schimbului de tehnologii cu partenerii și aliții. Potrivit funcționarului de la Pentagon, aceste reguli au fost necesare pentru vremurile când SUA aveau superioritate în sfera tehnologiilor militare și nu aveau nevoie în mod deosebit să învețe de la alții.
”Situația s-a schimbat, iar noi vom învăța multe, la fel cum vom împărtăși multe cu aliații și partenerii noștri”, a declarat Karlin, vorbind la Institutul Ronald Reagan.
Este evident că Washingtonul este îngrijorat de faptul că rivalii săi, în special China și Rusia, înregistrează progrese semnificative în materie de dezvoltare militară.
Voennoie obozrenie amintește că SUA încearcă să obțină o armă hipersonică proprie. Rusia și China o dețin deja, dar SUA au întâmpinat o serie de noi probleme legate de testarea ei. Deși US Navy nu are o armă hipersonică pentru nave, Marina militară a anunțat că va adapta distrugătoarele stealth din clasa Zumwalt pentru rachete hipersonice, cerând, în acest scop, Congresului câteva miliarde de dolari în plus.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Imperiul american a intrat în faza de apus. I-a fost de ajuns aproape 100 de ani! Doar că în această fază SUA se zbate ca un bolnav în agonie și nu acceptă sfârșitul. Câteva state s-au trezit și au ieșit de sub dominația ei, altele au fost distruse și nu mai au puterea să se trezească, însă mai sunt destule vasale sau neo-colonii care sunt într-un somn adânc. Bătălia ei pentru hegemonia mondială a produs mari dezastre. Supremația mondială nu va putea fi păstrată pentru totdeauna, așa cum au crezut SUA. Consecințele economice și sociale au distrus condițiile care au făcut posibilă existența SUA ca și mare putere mondială. Mecanismul pe care l-a folosit atâta timp pentru a extrage bogății de la statele vasale a început să scârțâie. De câțiva ani SUA trec prin tot felul de crize economice, sociale și de altă natură. Multe țări o depășesc în privința tehnologiilor militare. Chiar și epoca dolarului, ca mijloc de schimb mondial, a ajuns la final. Îngrijorarea Washingtonului cu privire la progresele Rusiei și Chinei în materie de dezvoltară militară este justificată. În multe privințe, aceste două țări au depășit SUA. E timpul pentru o schimbare majoră.