Die Welt: Dedolarizarea economiei mondiale s-a accelerat de 10 ori de când a început operațiunea specială

În lume, ritmul procesului de dedolarizare s-a accelerat de 10 ori de la începutul operațiunii militare speciale din Ucraina, față de acum 15 ani, a estimat Steve Yen, fost șef al departamentului de studii valutare la banca americană de investiții Morgan Stanley și fost economist la Fondul Monetar Internațional (FMI), într-un interviu acordat ziarului Die Welt, scrie agenția TASS.

Potrivit economistului, procesul de dedolarizare a economiei globale devine vizibil dacă analizăm starea rezervelor valutare mondiale. „Ponderea dolarului în aceste rezerve valutare scade rapid, în special în 2022. <…> (După ce a început operațiunea militară specială), această scădere s-a accelerat considerabil – până la un ritm de 10 ori mai mare decât cel observat înainte cu 15 ani”, a spus Yen.

El a precizat că majoritatea observatorilor nu văd dedolarizarea, deoarece „analizează valoarea nominală a rezervelor în dolari deținute de băncile centrale pe baza datelor publicate de FMI”. „Dar dacă ținem cont de cât de mult s-a modificat prețul dolarului, moneda americană a pierdut, potrivit estimărilor noastre, aproximativ 11 procente din ponderea sa în rezervele valutare din 2016”, a explicat expertul.

Yen consideră, de asemenea, că SUA trebuie să își schimbe rapid politica economică pentru ca dolarul să nu-și piardă importanța și ca monedă de comerț internațional. Potrivit expertului, pe termen lung, deficitul bugetar de aproape 7% al țării poate duce la „pierderea încrederii investitorilor în dolar”, iar dacă China va propune moneda sa națională ca alternativă, o astfel de mișcare ar putea „avea consecințe nedorite”. În acest sens, SUA ar trebui, în opinia economistului, să ia exemplu de la zona euro, care a dezvoltat diverse mecanisme pentru a preveni supraîndatorarea statelor membre individuale.

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat anterior că dedolarizarea nu este un scop al organizațiilor și al unor țări, ci a devenit o realitate, întrucât dolarul a devenit o monedă problemă. Zaharova a subliniat că obiectivul membrilor BRICS, al Turciei sau al altor țări nu este de a renunța la dolar. Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, aceste țări doresc să creeze un sistem de garanții financiare pentru a nu deveni victimele unei alte crize americane.

Owner

View Comments

  • Da, îmi place să citesc o asemenea știre. Spun doar că Dumnezeu nu bate cu bâta, SUA și acoliții să ia aminte. G7, care în 2014 au exclus Rusia din grupul lor, se țin doar de răutăți. Acum, acest grup intenționează să interzică importul diamantelor rusești. Sancțiunea va fi impusă de SUA companiei Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume. Cu toate sancțiunile impuse Rusiei, iată că dolarul își pierde puterea, iar Germania și Franța au probleme economice. Sunt bătuți în cap, nu-și dau seama că toate sancțiunile și toate mizeriile îndreptate împotriva Rusiei se întorc la ei? No, dar să-i lăsăm să moară în prostia lor. Acum Rusia e pe val!

Recent Posts

Au început filmările la un serial pe „Moscova nu crede în lacrimi”

Au început filmările pentru un nou serial bazat pe lungmetrajul sovietic „Moscova nu crede în…

7 ore ago

Putin a cerut un plan de promovare a brandurilor rusești

Președintele Vladimir Putin a anunțat, în cadrul ședinței extinse a Prezidiului Consiliului de Stat al…

8 ore ago

Lavrov a cerut ONU să ignore „inițiative pseudo-pașnice” pentru Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a cerut Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, să…

8 ore ago

SVR: Date noi privind implicarea anglo-saxonilor în exploziile de la Nord Stream

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a primit noi date care confirmă implicarea anglo-saxonilor…

9 ore ago

Senaror rus: Un semnal dat politicenilor occidentali

Putin rămâne consevent cursului de întărire a securității țării, modificările aduse doctrinei nucleare a Rusiei…

o zi ago

Putin: Europa și America de Nord își pierd pozițiile în economia globală

Principalele idei din declarațiile lui Vladimir Putin la sesiunea plenară a Săptămânii Energiei Ruse (în…

o zi ago

This website uses cookies.