Hot News
Die Welt: Dedolarizarea economiei mondiale s-a accelerat de 10 ori de când a început operațiunea specială
15/09
Presa: Militarii ucraineni au trimis prizoneri pe un câmp minat
15/09

Cei mai bogați ruși au repatriat active în valoare de zeci de miliarde de dolari

Miliardarul rus Oleg Deripaska/ Foto: VKontakte

Sub presiunea autorităților, miliardarii ruși au început „repatrierea bogățiilor lor”: de la începutul conflictului militar din Ucraina, mediul de afaceri a readus din Europa în Rusia active în valoare de cel puțin 50 de miliarde de dolari, susține agenția Bloomberg, preluată de Lenta.ru.

Suma totală a atins această cifră după transferul din Cipru în Rusia a companiei United Medical Group CY Plc și MD Medical Group Investments Plc, controlate de oamenii de afaceri Igor Șilov și Mark Kurțer. Acționarii celor două firme au aprobat, luna trecută, schimbarea jurisdicției.

Noua tendință înlocuiește „practica folosită de miliardarii ruși de foarte mulți ani de a-și păstra activele în Europa, profitând de sistemele juridice favorabile investitorilor, de posibilitatea de a primi dividende în valută străină și de impozitele scăzute”, a explicat agenția de presă americană. Bloomberg precizează că, în prezent, cei mai bogați ruși dispun de mai puține locuri în care să-și plaseze capitalul în străinătate, deoarece mulți dintre ei se află sub incidența sancțiunilor occidentale. „Rusia pare să fie acum un rău mai mic decât alte țări”, a comentat Natalia Kuznețova, partener la Business Solutions and Technologies, care anterior a activat în Rusia sub marca Deloitte.

Potrivit informațiilor Bloomberg, începând din 24 februarie 2022, și-au mutat activele de familie în Rusia și în țări prietenoase, precum Emiratele Arabe Unite și Kazahstan, fondatorul grupului PhosAgro, Andrei Guriev, proprietarul Combinatului metalurgic Magnitogorsk (MMK), Viktor Rașnikov, și fondatorul Companiei Ruse a Cuprului (RMK), Igor Altușkin. A doua cea mai mare companie minieră de aur din Rusia, Polymetal International Plc, s-a mutat în Kazahstan în luna august.

După cum notează Bloomberg, transferul de active este, în mare parte, rezultatul modificărilor operate în politica fiscală a Rusiei. Astfel, potrivit agenției de presă, autoritățile ruse au suspendat acordul privind evitarea mecanismului de dublă impozitare tocmai pentru ca mediul de afaceri să nu-și mai dorească menținerea afacerilor lor în jurisdicții neprietenoase, precum Europa. În plus, autoritățile ruse au îngreunat plata de dividende de către companii sau procedura de a vinde active unor organizații înregistrate în astfel de jurisdicții.

În același timp, Moscova încearcă să sporească atractivitatea așa-numitelor jurisdicții offshore rusești: este vorba despre zone administrative speciale cu impozite reduse, apărute în 2018. De exemplu, holdingurile cu active internaționale reînregistrate în Rusia pot solicita reduceri fiscale.

Anul acesta, în raioanele administrative speciale s-au mutat 115 de companii, numărul total al acestora ajungând la 253, a anunțat primul ministru adjunct al Dezvoltării Economice, Ilia Torosov, în cadrul Forumului Economic de Est (EEF), într-un interviu acordat ziarului Rossiyskaya Gazeta.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Este un lucru foarte bun. Ar trebui ca toți rușii bogați să-și aducă activele în Rusia. Țările occidentale și SUA nu mai sunt sigure pentru afacerile lor. Cu siguranță că președintele Putin va găsi soluții cât mai atractive pentru a-i determina pe toți să-și repatrieze activele, atât pentru siguranța lor cât și pentru a ajuta la creșterea economică a Rusiei. Măcar să plece din țările ostile Rusiei și să se orienteze spre cele prietenoase. Mai ales că acum UE a găsit o altă metodă de a umili poporul rus. Va fi interzisă intrarea pe teritoriul UE a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești. Bunurile personale ale cetățenilor ruși, chiar dacă sunt turiști, (telefoane, bijuterii, laptopuri, produse cosmetice, valize) pot fi confiscate, iar pentru alte bunuri (produse din piele și blană, pietre semi-prețioase și prețioase, camere foto, hârtie igienică, șampoane, pastă de dinți) se impun restricții. Și atunci, cum să călătorească: pe jos, cu trotineta, în chiloți sau fără? Mă întreb dacă cei care impun asemenea reguli sunt întregi la minte sau dacă și-au făcut vreodată un control psihiatric. Nici o minte normală nu poate accepta asemenea aberații. Poate ar trebui ca președintele Putin să lucreze la o strategie prin care i-ar impulsiona pe toți tinerii ruși plecați în străinătate să se întoarcă în țară. Se pare că după SUA, au început și statele UE să o ia razna. Ura și invidia lor au luat proporții îngrijorătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2945008