Evenimentul, dedicat marelui cărturar Dimitrie Cantemir

Miercuri, 13 septembrie 2023, Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”, din cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, a organizat o masă rotundă cu tema „Dimitrie Cantemir: cărturar marcant în istoriografia română și universală”.

Evenimentul, dedicat marelui cărturar Dimitrie Cantemir, a reunit specialiști în domeniu care au discutat despre traseul biografic și politic al acestuia, dar mai ales despre excepționala sa operă, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor.

Prelegerile au fost moderate de dr.Vasile Buga, care, în discursul introductiv, a vorbit despre sărbătorirea anului 2023 ca an omagial dedicat lui Dimitrie Cantemir și a pus în evidență contribuția operei marelui savant la istoriografia română și universală.

Dr.Vasile Buga

Dr.Radu-Ștefan Vergatti

Dr.Ecaterina Țarălungă

În cadrul alocuțiunii sale, dr.Radu-Ștefan Vergatti a făcut referire la o serie de aspecte ale vieții și activității lui Dimitrie Cantemir în Rusia. De asemenea, istoricul român a prezentat această perioadă într-un amplu diapazon, pornind de la anturajul familiei sale, până la mediile politice și intelectuale din Moscova și Sankt-Petersburg.

În continuare, dr. Ecaterina Țarălungă a realizat o prezentare despre rolul Mării Mediterane în istoriografia lui Dimitrie Cantemir, punând accent pe remarcabila sa activitate de geograf. Potrivit acesteia, prin geografia sa, Cantemir a urmărit, în principal, modul în care Imperiul Otoman putea fi contracarat atât de Rusia, cât și de forțele europene.

Dr. Marian Stroia a încheiat lucrările mesei rotunde cu o comunicare referitoare la Dimitrie Cantemir în contextul politic internațional al epocii sale. Marian Stroia a scos în evidență faptul că, pentru a putea vorbi despre importanța activității lui Cantemir, mai înainte de toate, trebuie să se înțeleagă contextul general, care este legat de Rusia.

Foto: Centrul de Studii Ruse și Sovietice ”Florin Constantiniu”

Evenimentul a continuat cu o serie de dezbateri libere, axate pe întregul spectru de activități politice, științifice și culturale desfășurate de Dimitrie Cantemir, strâns legate atât de mediul național românesc, cât şi de cel din Imperiul Otoman şi din Imperiul Rus.

Owner

View Comments

  • Felicitări pentru organizarea acestui eveniment dedicat marelui cărturar Dimitrie Cantemir, mai ales că anul acesta s-au împlinit 300 de ani de la moartea sa (în august), iar în octombrie se vor împlini 350 de ani de nașterea sa. A murit în Imperiul Rus, unde s-a refugiat după bătălia pierdută de la Stănilești din iulie 1711, în care trupele sale au luptat alături de cele ale Țarului Petru cel Mare, împotriva turcilor. Înfrângerea s-a datorat nu lipsei vitejiei ostașilor ci lipsei pâinii, foamea spunându-și cuvântul. Reacția întârziată a unui alt domnitor care trebuia să le trimită alimente a contribuit la această înfrângere și la refugierea lui Cantemir în Imperiul Rus, alături de întreaga sa familie. Petru cel Mare i-a oferit multe proprietăți și reședințe printre care și Palatul de la Sankt Petersburg, considerat una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului. De asemenea, Cantemir a fost un apropiat al Țarului, sprijinindu-l în acțiunile sale politice, fiind ales Consilier Secret și membru al Senatului. Osemintele sale au fost aduse în România în 1935, slujba religioasă de repatriere a fost oficiată la Constanța, pe vasul ,,Principesa Maria". Este înhumat la Biserica Domnească ,,Trei Ierarhi" din Iași. Pentru cei care mai cred că rușii ne-au fost și ne sunt dușmani, să citească puțină istorie, să studieze și Primul Război Mondial și vor descoperi că mulți ostași ruși au murit pentru noi. Să ceceteze cu mintea lor înghesuită care este adevărata istorie, nu să asculte tot felul de tâmpenii.

Recent Posts

Bankingnews: Pe lângă bomba nucleară, Putin are „tătucul tuturor bombelor”

Moscova are „tătucul tuturor bombelor” (din engleză, Father of All Bombs, FOAB), care este cea…

o oră ago

Au început filmările la un serial pe „Moscova nu crede în lacrimi”

Au început filmările pentru un nou serial bazat pe lungmetrajul sovietic „Moscova nu crede în…

9 ore ago

Putin a cerut un plan de promovare a brandurilor rusești

Președintele Vladimir Putin a anunțat, în cadrul ședinței extinse a Prezidiului Consiliului de Stat al…

10 ore ago

Lavrov a cerut ONU să ignore „inițiative pseudo-pașnice” pentru Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a cerut Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, să…

10 ore ago

SVR: Date noi privind implicarea anglo-saxonilor în exploziile de la Nord Stream

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a primit noi date care confirmă implicarea anglo-saxonilor…

11 ore ago

Senaror rus: Un semnal dat politicenilor occidentali

Putin rămâne consevent cursului de întărire a securității țării, modificările aduse doctrinei nucleare a Rusiei…

o zi ago

This website uses cookies.