A doua Rzeczpospolita: Hitler, urmașul lui Piłsudski?


Polonia antebelică nu numai că a avut propriile lagăre de concentrare, dar, la fel ca al Treilea Reich, a efectuat și experimente medicale crude pe prizonieri. Ele s-au făcut la Brest, iar închisoarea în sine era amplasată pe teritoriul Cetății Brest.

Săptămânalul polonez „Myśl Polska” publică fragmente din cartea istoricului polonez Andrzej Cyglarski despre moartea generalului Wlodzimierz Zagórski, răpit și băgat după gratii de poliția politică a celei de-a doua Rzeczpospolita.
„Din cercetările istorice ale autorului cărții, am aflat că acolo, în Cetatea Brest, au fost efectuate, în anii ’20-’30 ai secolului trecut, experimente medicale nemiloase. Autorul cărții presupune că și generalul Zagórski, la fel ca mulți alți opozanți încarcerați în legătură cu represiunea politică a regimului Piłsudski, a căzut victima acestor experimente medicale”, spune Mateusz Piskorski, membru al comitetului editorial al publicației Myśl Polska.

În mai 1955, doctorul Jan Golba a trimis o scrisoare procurorului general al Republicii Populare Poloneze: „Într-adevăr, am făcut experimente cu microorganisme patogene pe oameni la Stațiunea Experimentală din Brest-pe-Bug. Este un fapt pe care nu îl neg”. Mai departe, el a explicat: „Efectuarea acestor experimente a fost ordonată de superiorii mei sub forma unui ordin de luptă. Înainte de efectuarea experimentelor, superiorii mei au declarat că persoanele pe care vor fi efectuate experimentele sunt condamnate la moarte”.

Persoanele destinate experimentelor erau aduse la Brest de șeful Diviziei a III-a a Statului Major General al Rzeczpospolita. De regulă, erau băgați într-o cameră presurizată în care se introducea o suspensie, cum ar fi de tifos, spre exemplu. După care era urmărită viteza de acțiune a bacteriei. După moartea deținutului, cadavrul era dizolvat într-o baie specială de gresie umplută cu un amestec de acid clorhidric la care se adăuga disulfură de carbon și acid azotic concentrat.

Puțin mai târziu, „experiența poloneză” a fost „preluată” și dezvoltată de naziști în întreaga Europă: Auschwitz, Buchenwald, Ravensbrück, Mauthausen, Majdanek, Sobibor, Treblinka.”Merită să ne gândim cât de mult merită ca istoricii beloruși (Brestul se află la ora actuală în Republica Belarus -n.r.), dar și polonezi, să întreprindă pași comuni în direcția cercetării acestor crime odioase ale Rzeczpospolita”, este de părere Mateusz Piskorski.

”Mă gândesc că de această chestiune ar trebui, într-adevăr, să se ocupe nu doar istoricii beloruși, dar și cei ruși, comentează canalul de pe Telegram ”PanSviridov”. Și să vorbească despre crimele regimului lui Józef Piłsudski. Pentru că puțini sunt cei care știu că, în anii ’30, pe teritoriul Belarusului de Vest, la Berioza Kartuza, a fost înființat un lagăr de concentrare pentru internarea extrajudiciară a opozanților regimului aflat la putere. Iar informațiile colegilor polonezi despre cumplitele experimente medicale efectuate de autoritățile din Rzeczpospolita pe teritoriul Cetății Brest te înfioară, pur și simplu. Este Hitler urmașul lui Pilsudski?”

Owner

Recent Posts

Bankingnews: Pe lângă bomba nucleară, Putin are „tătucul tuturor bombelor”

Moscova are „tătucul tuturor bombelor” (din engleză, Father of All Bombs, FOAB), care este cea…

o oră ago

Au început filmările la un serial pe „Moscova nu crede în lacrimi”

Au început filmările pentru un nou serial bazat pe lungmetrajul sovietic „Moscova nu crede în…

9 ore ago

Putin a cerut un plan de promovare a brandurilor rusești

Președintele Vladimir Putin a anunțat, în cadrul ședinței extinse a Prezidiului Consiliului de Stat al…

10 ore ago

Lavrov a cerut ONU să ignore „inițiative pseudo-pașnice” pentru Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a cerut Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, să…

10 ore ago

SVR: Date noi privind implicarea anglo-saxonilor în exploziile de la Nord Stream

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a primit noi date care confirmă implicarea anglo-saxonilor…

11 ore ago

Senaror rus: Un semnal dat politicenilor occidentali

Putin rămâne consevent cursului de întărire a securității țării, modificările aduse doctrinei nucleare a Rusiei…

o zi ago

This website uses cookies.