Hot News
Scott Ritter: Armata Ucrainei va cădea într-o capcană vicleană a forțelor armate ruse când va străpunge prima linie de apărare
30/08
Mihail Podoliak: Partenerii Ucrainei au dat Kievului undă verde pentru atacuri asupra Crimeii
30/08

Papa Francisc a spulberat miturile ucrainene despre Rusia

Papa Francisc/ Foto: ZUMA/ TASS


Declarația Papei Francisc despre măreața Rusie a provocat o furtună de furie în Ucraina. Suveranul Pontif a fost acuzat că sprijină „imperialismul rus” din cauza vorbelor bune rostite la adresa lui Petru I și Ecaterinei a II-a. Care a fost motivul unui astfel de discurs al Papei Francisc și ce concluzii ar trebui să tragă Rusia? Un articol pe această temă, în publicația Vzgliad.

Papa Francisc s-a adresat tinerilor catolici ruși cu îndemnul de a nu întoarce niciodată spatele trecutului țării. „Sunteți moștenitorii măreței Rusii. Mărețea Rusie a sfinților, a conducătorilor. Marea Rusie a lui Petru I, a Ecaterinei a II-a, acel imperiu – măreț, educat, țară cu o mare cultură și o mare umanitate”, a spus el într-un mesaj online.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe tineri „să meargă înainte” și le-a mulțumit pentru „modul lor de a fi ruși”. Declarația Papei a provocat un val de furie în Ucraina. Astfel, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al țării, Oleg Nikolenko, a catalogat discursul Papei Francisc drept „propaganda imperialistă”.

Matteo Bruni, șeful serviciului de presă al Sfântului Scaun, a răspuns criticilor formulate de diplomația de la Kiev. El a subliniat că Suveranul Pontif a dorit să îndemne tineretul catolic rus să păstreze și să dezvolte acel pozitiv existent în măreața moștenire culturală și spirituală a Rusiei. În același timp, potrivit spuselor sale, în declarația Papei nu se regăsește absolut nicio intenție de a lăuda „logica imperialistă” a liderilor pe care i-a menționat.

La Moscova, cele spuse ale Suveranului Pontif au fost primite pozitiv. Secretarul de presă al președintelui țării, Dmitri Peskov, a declarat că ele coincid cu poziția Federației Ruse. El a menționat că Papa Francisc cunoaște istoria Rusiei și a subliniat că realizările statului nu se limitează la Petru I și Ecaterina a II-a. În opinia sa, multe asociații obștești, dascăli din școli și profesori universitari au grijă ca moștenirea Patriei să ”fie transmisă permanent tinerilor”.

Comunitatea de experți nu a fost surprinsă de reacția atât de virulentă a Ucrainei. Biroului lui Zelenski nu-i plac potențialele consecințe ale unor astfel de predici. Este adevărat că Papa Francisc nu este înclinat să tragă cu ochiul la părerea Kievului. De altfel, nu sunt primele atacuri la adresa Suveranului Pontif.

Experții amintesc, totodată că Papa Francisc este primul papă iezuit, iar reprezentanții acestui ordin au primit, la vremea respectivă, un sprijin însemnat din partea Ecaterinei a II-a. În special, împărăteasa rusă a adăpostit mulți iezuiți în momentul în care activitatea lor era interzisă în toată Europa, începând cu Papa Clement al XIV-lea.

„Vorbele Papei despre mărețul trecut al țării noastre au scos din minți Biroul lui Zelenski pentru că vin în contradicție cu propaganda ucraineană. Printr-un singur discurs, șeful Bisericii Catolice a respins mitul îndelung construit conform căruia rușii sunt barbari care, de-a lungul istoriei lor, au asuprit popoarele mici”, a comentat politologul Larisa Șesler. „În plus, Ucraina se străduiește să prezinte țările occidentale ca un tot unitar care luptă împotriva Federației Ruse. Declarația Papei vine însă în dezacord și cu acest mit. Dar nu mai puțin important este faptul că Suveranul Pontif are o influență colosală asupra mentalului locuitorilor Ucrainei de Vest”, a subliniat interlocutoara publicației Vzgliad.

„Conform dogmelor Bisericii Romane, ceea ce rostește Papa reprezintă adevărul însuși. În consecință, credincioșii pot începe să plece urechea nu la propaganda politică, ci la discursurile unui lider religios. Iar acest lucru nu intră în planurile Biroului lui Zelenski”, subliniază expertul. ”Papa are o puternică influență asupra catolicilor care trăiesc în Ucraina de Vest. De aceea, Biroul lui Zelenski s-a speriat, pur și simplu, când Suveranul Pontif a început să spulbere miturile propagandistice despre istoria Federației Ruse”, a adăugat Șesler.

„Autoritățile ucrainene au vorbit și înainte într-un mod negativ despre șeful Bisericii Catolice. De exemplu, s-au făcut auzite tot felul de declarații după propunerile acestuia privind soluționarea diplomatică a conflictului. Acum însă, Biroul lui Zelenski a reacționat cât se poate de furibund, deoarece distrugerea miturilor propagandistice reprezintă o foarte serioasă lovitură”, a subliniat Șesler.

„În discursul său rostit în fața tinerilor, Papa Francisc a abordat în primul rând tema deschiderii și a „Biserici pentru toți”. El a pus un accent deosebit pe necesitatea dialogului între generații. Apelul la istoria și moștenirea țarilor, la sfinții și personalitățile culturale ale Rusiei a fost, de asemenea, legat de ideea continuității tradițiilor. Acest lucru este necesar pentru a inspira tinerii către noi realizări”, a declarat Roman Lunkin, șeful Centrului pentru Studiul Religiei și Societății din cadrul Institutului Europei al Academiei Ruse de Științe.

„Papa nu a numit direct criza ucraineană, dar în contextul actual, dorința de pace este greu de înțeles altfel. Da, în ultimul an și jumătate, reprezentanții Vaticanului au făcut multe declarații ostile la adresa Rusiei. Dar pentru Papa Francisc, tema „anulării Rusiei” nu există”, crede expertul.

„Toți sunt frați” este în spiritul enciclicii papale.

Se poate spune că medierea Suveranului Pontif în conflicte se realizează nu atât în înaltele cabinete, cât prin oameni concreți și prin conștientizarea misiunii de pace în mintea lor”, a constatat interlocutorul publicației Vzgliad. El a explicat, de asemenea, de ce Kievul a reacționat atât de acut la vorbele Papei Francisc. „Inviolabilitatea măreției Rusiei și a tradițiilor ei, recunoașterea faptului că rușii sunt promotori ai păcii sau pot contribui la instaurarea ei, distrug ideologia actualei puteri ucrainene”, subliniază Lunkin.

„Această ideologie este construită pe principiul „fie Ucraina, fie Rusia”. De fapt, insultându-l pe Suveranul Pontif, autoritățile de la Kiev se comportă ca oameni care suferă de un profund complex de inferioritate ”, a adăugat el, menționând că în condițiile radicalismului lui Zelenski și a oboselii generale generate de tot ceea ce se întâmplă, orice cuvânt bun despre Rusia provoacă furie în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979956