Un tren cu muniții ucrainene a fost distrus în regiunea Donețk
29/08Primarul orașului Harkov, despre pericolul impunerii boicotării limbii ruse
30/08Patriarhul Kirill a sfințit o icoane recreată pe Turnul Spasskaia de la Kremlin
Patriarhul Kirill a sfințit luni, 28 august, o icoană recreată a Mântuitorului Neamului, situată pe partea interioară a Turnului Spasskaia al Kremlinului din Moscova (în imagini), informează cotidianul Izvestia.
Deasupra porților tuturor turnurilor de trecere ale Kremlinului s-au aflat dintotdeauna icoane deosebit de prețuite de credincioși și considerate făcătoare de minuni. Dar în 1923, din ordinul autorităților bolșevice, icoanele de deasupura porților au fost îndepărtate de pe fațadă. Spre deosebire de acestea, două icoane care „se uită” la Piața Roșie – Hristos Mântuitorul de pe Turnul Spasskaia și icoana Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni de pe Turnul Nikolskaia – au supraviețuit, deoarece în trecut restauratorii sovietici le-au acoperit cu o plasă de metal și le-au acoperit cu tencuială. În 2010 au fost deconservate și restaurate.
Cu exact 100 de ani mai târziu, în 2023, șapte icoane distruse au fost recreate cu implicarea Fundației ”Andrei cel Dintâi Chemat”. Pentru a respecta acuratețea istorică, schițele chipurilor recreate au fost realizate pe baza unui desen din anii ‘1860 și a unor fotografii de la începutul secolului XX.
Pe lângă icoana de pe Turnul Spasskaia, sfințită luni, Fundația a recreat, de asemenea, icoana Maicii Domnului cu îngeri, ”Kazanskaia”, de pe Turnul Nikolskaia, imaginea Sfintei Treimi de pe Turnul Troițkaia, precum și chipul lui Ioan Botezătorul de pe Turnul Borovițkaia și icoanele egalilor cu apostoli, Sfinților Constantin și Elena, cele ale Cneazului Vladimir și ale Binecredincioșilor Cnezi Boris și Gleb de pe Turnul Kutafia.
La sfârșitul lunii iulie, la Hersones (Crimeea) au fost sfințite un clopot și chipul Binecredinciosului Prinț Alexandr Nevski cu o bucată din moaștele sfântului apărător al pământului rusesc împotriva amenințărilor străine. S-a raportat că, în viitor, icoana și clopotul vor fi donate Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Mariupol. Hersones (Korsun) este locul în care a fost botezat Marele cneaz Sf.Vladimir, în 988.
1 Comment
Oh,ce splendori! La treisprezece ani de la descoperirea lor sub un strat de zid, icoanele care au fost considerate pierdute ni se înfățișează azi în toată splendoarea lor. Vladimir Yakunin, șeful Consiliului de Administrație al Fundației ,,Sfântul Andrei cel Întâi-Chemat” a declarat, în 2010, la o conferință de presă susținută de Interfax că: ,,Acesta este un eveniment epocal în ceea ce privește descoperirile culturale.” Serghei Hlebnikov, șeful serviciului de supervizare a Kremlinului declarase tot atunci că descoperirea picturilor de pe turnurile Kremlinului este ,,un eveniment de impact copleșitor.” Cei care au restaurat și au reușit să salveze aceste icoane sunt adevărați eroi! Au despus o muncă titanică, dar rezultatul este pe măsură. Icoana Mântuitorului din Turnul Spasskaya a fost pictată pentru a comemora salvarea Moscovei de asediul armatei lui Magmet Girey în 1521. Icoana de pe Turnul Nikolskaya datează de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea și îl are pictat pe Sfântul Nicolae din Mozhaisk, considerat protector al Moscovei. În perioada luptelor civile din 1917, icoana Sfântului Nicolae a fost ciuruită cu alice, dar fața lui a rămas neatinsă, ceea ce pentru locuitorii Moscovei a constituit o minune. Și când te gândești că sfinții din icoanele zidite au fost prezenți în Piața Roșie atâția ani în timpul regimului sovietic… Liderii din acea perioadă au trecut pe sub icoane, iar parade și demonstrații s-au desfășurat în prezența sfinților. Dar poate tocmai prezența sfinților, care au vegheat în taină Kremlinul, a salvat poporul rus de la mari nenorociri și l-a ocrotit. Mântuitorul, Maica Domnului și Sfinții au sperat că într-o zi cineva le va sparge zidul în care au fost ascunși atâția ani. Acum au ieșit la lumină, ca să dăruiască Lumină!