Putin l-a numit pe Prigojin un om talentat, cu o soartă dificilă
25/08Lukașenko: Putin nu este implicat în prăbușirea avionului lui Prigojin
26/08Declarația președintelui rus, Vladimir Putin, la reuniunea BRICS Plus. Text integral
La evenimentul desfășurat în cadrul celui de-al XV-lea summit BRICS, de la Johannesburg (Africa de Sud), au fost invitați lideri din peste cincizeci de țări și șefi ai structurilor executive ale organizațiilor regionale (în imagine).
Vladimir Putin: – Stimate domnule președinte Ramaphosa! Stimați șefi de stat, colegi, dragi prieteni, doamnelor și domnilor!
Înainte de toate, aș dori să mulțumesc președinției sud-africane pentru organizarea, astăzi, a unei ședințe atât de reprezentative în format ”BRICS plus/outreach”. Un astfel de format de comunicare este foarte important. Oferă o bună oportunitate pentru o dezbatere la obiect pe teme de actualitate privind cooperarea reciproc avantajoasă cu acele țări care împărtășesc în mare măsură abordările Grupului celor cinci, adică cu țările care gândesc la fel ca noi. Sunt bucuros să vă salut, dragi prieteni.
Cu toții ne pronunțăm în favoarea unei noi ordini multipolare, care să fie cu adevărat echilibrată și care să țină cont de interesele suverane ale unui cerc de state cât se poate de larg, care să deschidă oportunități pentru punerea în practică a diferitelor modele de dezvoltare, ajutând la păstrarea diversității culturilor și tradițiilor naționale.
Aș dori să subliniez că BRICS nu concurează cu nimeni, nu se opune nimănui. Dar este la fel de evident și faptul că acest proces obiectiv – procesul de creare a unei noi ordini mondiale – are, totuși, adversari ireconciliabili care încearcă să încetinească acest proces, să împiedice apariția unor noi centre independente de dezvoltare și de influență în lume.
Țările așa-numitului miliard de aur fac totul pentru a păstra vechea lume unipolară, care le convine, îi avantajează. Ele încearcă să înlocuiască sistemul de drept internațional cu propria lor așa-zisă ordine, bazată pe reguli pe care nimeni nu le-a văzut, reguli folosite, trebuie spus, în scopuri egoiste și pe care le schimbă când și cum doresc pentru a se potrivi conjuncturii politice de moment, în conformitate cu interesele anumitor țări.
De fapt, asta este tot colonialism, dar într-un nou ambalaj, care, apropo, nu arată atât de bine, iar colonizatorii moderni, pitiți sub lozincile onorabile ale democrației, ale drepturilor omului, caută să își rezolve problemele pe seama altora, continuând să pompeze fără sfială resurse din țările în curs de dezvoltare.
Și pentru că veni vorba, președintele Braziliei a amintit acum despre povara datoriei economiilor în curs de dezvoltare. Desigur, pe de o parte, resursele sunt sustrase în cantități uriașe, iar pe de altă parte, se creează un fe de relație reciprocă în domeniul creditelor, încât rambursarea acestor împrumuturi devine aproape imposibilă, și arată deja nu ca o obligație de credit, ci ca o contribuție.
O amenințare la adresa devenirii noii ordini mondiale o reprezintă și neoliberalismul radical impus de unele țări, menit să distrugă valori tradiționale, importante pentru noi toți: este vorba despre instituția familiei, respectul pentru tradițiile naționale și religioase.
Unii politicieni nu se rușinează să justifice chiar și neonazismul, xenofobia, extremismul de diferite tipuri și să intre în complicitate cu teroriștii de dragul obiectivelor oportuniste.
Majoritatea mondială, căreia îi aparțin țările prezente aici, este tot mai obosită de tot felul de presiuni și manipulări, dar este pregătită pentru o colaborare cinstită, egală în drepturi și reciproc avantajoasă.
Exact de pe aceste poziții țările BRICS abordează dezvoltarea relațiilor pe mai multe planuri cu toate țările reprezentate aici și cu alte state interesate, la fel ca și cu structurile de integrare regională, inclusiv CSI, Comunitatea Economică Eurasiatică, Organizația de Cooperare de la Shanghai, ASEAN, Comunitatea Caraibelor și Consiliul de Cooperare pentru statele arabe din Golful Persic.
Ținând cont de faptul că la întâlnirea noastră participă, practic, majoritatea țărilor africane, atenția BRICS este concentrată, firește, asupra Africii, iar noi, în Rusia, suntem bucuroși că se întâmplă așa. Considerăm acest lucru foarte corect, mai ales că președinția noastră este deținută, în prezent, de Republica Africa de Sud.
Cu mulți dintre voi, dragi prieteni, ne-am întâlnit de curând la Sankt Petersburg, la al doilea summit Rusia-Africa, unde am avut discuții utile și constructive. La Sankt Petersburg a fost confirmat faptul că Rusia și Africa sunt legate de legături de prietenie dintre cele mai puternice și de strânse relații reciproc avantajoase, ale căror baze au fost puse la mijlocul secolului trecut, în perioada de luptă a popoarelor de pe continentul african pentru libertate.
Apreciem foarte mult faptul că țările africane manifestă față de Rusia cel mai înalt grad de prietenie. La rândul ei, Rusia este sincer interesată să adâncească în continuare legăturile sale pe mai multe planuri cu continentul african și vom promova activ prin fapte aceste legături, punând în practică proiecte comune în cele mai diverse domenii.
Țara mea acordă o atenție deosebită problemelor legate de asigurarea țărilor africane și a piețelor mondiale, în ansamblul lor, cu produse alimentare și îngrășăminte. Cu alte cuvinte, folosim toate oportunitățile pe care le avem la dispoziție pentru a contribui la eforturile globale de combatere a foametei și de prevenire a unei crize alimentare. Pentru al doilea an consecutiv, slavă Domnului, avem o recoltă record de cereale.
Apropo, după cum am spus, în lunile următoare vom aloca câte 25.000-50.000 de tone de cereale pentru șase țări africane ca ajutor umanitar prioritar și le vom livra gratuit, am vorbit despre asta la Sankt Petersburg. Negocierile pe aceste direcții cu prietenii noștri din aceste țări sunt acum în curs de finalizare. Și, apropo, facem toate acestea în pofida piedicilor care ni se pun, în ciuda sancțiunilor ilegale impuse în privința exporturilor noastre, care complică în mod serios logistica de transport, asigurarea și procesarea plăților. Dar prietenii noștri africani pot fi siguri că Rusia va rămâne întotdeauna un furnizor de încredere de produse agricole și va continua să sprijine țările cele mai nevoiașe.
Cu aceeași responsabilitate Rusia abordează și problema obligațiilor sale de export a resurselor energetice, orientate, în principal, spre piețele în curs de dezvoltare rapidă. Combustibilul rusesc la prețuri competitive permite țărilor prietene, inclusiv țărilor africane, să limiteze creșterea prețurilor și să stimuleze producția industrială și agricolă. Acest lucru le consolidează securitatea energetică și stabilitatea economică.
Potrivit estimărilor experților, până în 2050, populația lumii va crește cu 1,7 miliarde de persoane, iar cererea globală de energie, cu 22 %. Această cerere va crește cu precădere în țările cel mai puțin dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare. De aceea, este absolut evident că în viitorul previzibil nu se întrevede o alternativă la combustibilii din hidrocarburi, ceea ce înseamnă că tranziția energetică, care este, desigur, necesară, dar totuși această tranziție energetică către o economie cu emisii reduse trebuie să fie treptată, echilibrată, atent calibrată, care să țină cont de caracteristicile și capacitățile naționale ale țărilor.
Și pentru că veni vorba, unele țări se confruntă acum cu acele greșeli pe care le-au comis în planificarea acestei tranziții. Problemele nu fac decât să crească. Dar vedem rezolvarea acestor probleme în utilizarea eficientă a tuturor tipurilor de resurse energetice prin introducerea de tehnologii noi, curate și de măsuri de stimulare a reducerii amprentei de carbon. Și, bineînțeles, împreună cu partenerii noștri din BRICS, ne pronunțăm pentru consolidarea unei cooperări tehnologice egale atât în domeniul utilizării energiei regenerabile, cât și în alte ramuri importante, inclusiv în dezvoltarea de noi tipuri de reactoare nucleare, în promovarea tehnologiilor hidrogenului și așa mai departe, cum ar fi energia hidroelectrică. Apropo, pe aceste direcții Africa este partenerul nostru prioritar.
În prezent, peste 30 de proiecte energetice promițătoare cu participare rusă se află în diferite grade de dezvoltare. Lucrăm foarte activ în 16 țări. În Egipt, de exemplu, Rosatom construiește Centrala Nucleară Dabaa. Capacitatea totală a proiectelor energetice promovate de noi este de aproximativ 3,7 gigawați.
În ultimii doi ani, exporturile rusești de țiței, produse petroliere și gaze naturale lichefiate în Africa au crescut de 2,6 ori – o creștere onorabilă, de 2,6 ori.
Este de la sine înțeles că tot ceea ce s-a discutat: exporturi de alimente, îngrășăminte, resurse energetice, cooperare în alte sfere economice, precum și domeniul culturii, al științei, educației, sportului – toate se referă în totalitate nu doar la Africa, dar și la alte regiuni și, desigur, la țările invitate la reuniunea noastră în formatul BRICS plus/outreach. Cu toate vom construi relații constructive și reciproc avantajoase, vom extinde parteneriatul. Țara noastră are multe de oferit.
În acest sens, aș dori să precizez că anul viitor Rusia va deține președinția BRICS. La indicațiile colegilor noștri, vom lucra în primul rând cu țările care se alătură activității noastre în formatul BRICS plus/outreach.
Stimați colegi!
În încheiere, aș dori să îmi exprim convingerea că actuala întrunire va fi foarte utilă și, sper, va contribui la consolidarea relațiilor de prietenie între țările ”grupului celor cinci” – iar de la anul nu vor mai fi cinci, va fi un număr mai mare de țări – cu statele dumneavoastră și va servi la intensificarea cooperării într-o varietate de domenii.
Vă mulțumesc pentru atenția acordată.
1 Comment
Mulțumim pentru traducere și postare!!!