Kremlinul, despre summitul BRICS, din Africa de Sud
22/08WSJ: Noua armă teribilă a Rusiei, capabilă să paralizeze armata Ucrainei
22/08Corneliu Vlad: Conflictul din Ucraina este existențial pentru Rusia
Corneliu VLAD
Politologul rus Feodor Lukianov a remarcat un element esențial în complexitatea focarului din Ucraina: „Rusia a preluat problema ucraineană când a devenit centrală pentru ordinea mondială”. Adică, în clar spus, a decis să se implice direct și decis atunci când a ajuns la concluzia că trebuie, în sfârșit, să stopeze brusc marșul spre Est al NATO. Marșul de până atunci al Alianței ajunsese la „linia roșie”, mai precis spus, în contact direct cu arealul postsovietic, prin implicarea Alianței, în primul rând a SUA și Marii Britanii, în Ucraina”.
„Deși – a adăugat Lukianov – s-ar putea să fi fost invers, problema a devenit atât de importantă pentru că Rusia a încercat să o rezolve”.
Iată de ce, Feodor Lukianov atrage atenția că marile puteri occidentale vor să sacrifice Ucraina „pentru a pune Moscova la locul ei”. Un obiectiv pe cât de ambițios, pe atât de periculos pentru pacea și securitatea mondiala, pentru că atentează direct la însăși existența statului rus, una din superputerile lumii de azi. O sfidare istorică. „Veșnicele întrebări existențiale cu care se confruntă țara noastră în repetate rânduri de-a lungul istoriei sale sunt din nou relevante”. Si adaugă: „Ordinea mondială poate aștepta”. Cu alte cuvinte, însuși echilibrul lumii este pus în joc. Conflictul din Ucraina nu este așadar doar unul între Rusia și Ucraina, el a devenit o confruntare între Rusia și Occident.
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat că Occidentul s-a angajat într-un „război hibrid de tip nou” cu Rusia. Un nou război rece, hibrid, cu Rusia.
În limbajul oamanilor politici și al politologilor, și din Rusia, și din Vest, calificativul „existențial” revine tot mai frecvent, ba chiar a devenit definitoriu.
Președintele Putin a definit clar obiectivul decisiv al Occidentului angajat tot mai amplu și mai direct în războiul din Ucraina: “Elitele Occidentului nu-și ascund scopul: să provoace – precum spun ei, este chiar un citat – “o înfrângere strategică a Rusiei”. Ce ar însemna asta? Pentru noi, ce ar fi? Aceasta ar însemna să termine cu noi odată pentru totdeauna. Adică intenționează să transfere un conflict local într-o fază de confruntare globală. Exact așa înțelegem toate acestea și vom reacționa în consecință, în mod corespunzător, pentru că, în acest caz, este vorba deja despre existența țării noastre. Dar, de asemenea, ei nu pot să nu-și dea seamă că este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă”.
Moscova a adoptat o nouă strategie de politica externă, care așază Statele Unite și Occidentul la originea „amenințărilor existențiale” străine pentru Rusia prin conflictul din Ucraina.
„Răsturnările de pe scena internațională” obligă Rusia „să-și adapteze documentele de planificare strategica, mai ales cele privitoare la concepția de politica externa a Federației Ruse, a declarat președintele Vladimir Putin.
Iar seful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a concretizat, definind Statele Unite ca „principalul instigator și șef de orchestră al liniei antiruse. Politica Occidentului vizează slăbirea Rusiei „. Ministrul Serghei Lavrov a afirmat că Occidentul a declarat „război total”, nu doar Rusiei, ci „întregii lumi ruse”, căci sancțiunile împotriva Rusiei s-au extins și asupra culturii ruse, asupra literaturii, artei și muzicii.
Șeful Serviciului de Informații Externe, Serghei Nariskin a subliniat și el că Rusia luptă în ultima instanță pentru locul său în lume și pentru viitorul său istoric. Rusia nu se va retrage din Ucraina, pentru că, afirma el apăsat, „altfel nu ar fi Rusia”. „Suntem într-un moment decisiv pentru soarta Rusiei și pentru determinarea locului său viitor în lume”.
Și Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a ținut să atragă atenția asupra gravitații situației. El a declarat că războiul este o încercare a Occidentului de a stavili și, în cele din urmă, de a distruge Rusia. Sunt atacate conștiința de sine a Rusiei și însăși ideea a ceea ce înseamnă să fii rus, a accentuat Patrusev. ”Scopul SUA, a spus el, este de a slăbi Rusia, iar Ucraina este un vehicul pentru a face acest lucru”.
Moscova este pe deplin conștientă că războiul din Ucraina este o încercare existențială pentru Rusia, iar liderii ruși de cea mai înaltă autoritate o afirmă cât se poate de explicit.
1 Comment
Rusia va ieși cu bine din această situație, așa cum a făcut-o de atâtea ori. A trecut prin multe. Rusia nu și-a schimbat scopurile politice declarate la începutul operațiunii militare speciale: denazificarea, demilitarizarea Ucrainei și protecția etnicilor ruși. Pentru acestea luptă. Toate amenințările și dorința Occidentului și a SUA de a înfrânge Rusia nu sunt decât speranțe deșarte. Nu mor caii când vor câinii!