Potrivit ministrului, sponsorii occidentali constrâng tot timpul regimul de la Kiev să ridice miza.
”Iar noi considerăm îndemnurile ipocrite la negocieri lansate de occidentali drept o manevră tactică pentru a câștiga din nou timp, pentru a oferi o pauză trupelor ucrainene istovite și o șansă de a se regrupa, pentru a pompa armata ucraineană cu arme și muniții”, a spus șeful diplomației ruse.
Lavrov a subliniat că „aceasta este calea războiului, nu a soluționării pașnice”. El a adăugat că Rusia este tot timpul acuzată că nu dorește, chipurile, să participe la negocieri, în timp ce orice propunere a Moscovei este „măturată din start”. O asemenea abordare nu denotă intenția Occidentului de a negocia ceva cu Rusia”, a spus ministrul.
Rolul armelor nucleare
Lavrov a evaluat, de asemenea, rolul armelor nucleare în securitatea țării. Șeful MAE rus a subliniat că, în contextul descurajării, deținerea de arme nucleare reprezintă, la ora actuală, singurul răspuns la amenințările externe la adresa securității Rusiei.
”Evoluția situației din jurul Ucrainei a confirmat că îngrijorările noastre în această sferă sunt fundamentate”, a precizat Serghei Lavrov.
Potrivit spuselor sale, încălcând în mod grosolan principiul indivizibilității securității, NATO s-a autoproclamat o alianță nucleară și a mizat pe înfrângerea strategică a Rusiei. Ministrul a subliniat că Occidentul colectiv a folosit acțiunile de răspuns forțat al părții ruse drept pretext pentru a trece la o confruntare acerbă cu Moscova, cu folosirea mjlloacelor arsenalului hibrid.
Șeful diplomației a mai adăugat că Rusia consideră posibilă și necesară prevenirea unei ciocniri militare între puterile nucleare. În opinia sa, este ceea ce riscă Alianța Nord-Atlantică și Statele Unite ducând conflictul ucrainean spre o și mai mare escaladare.
”În contextul conflictului ucrainean, pericolul constă în faptul că, ducând totul spre escaladare, Statele Unite și țările NATO riscă să ajungă în situația unei ciocniri armate directe între puterile nucleare, a declarat ministrul de Externe.
Lavrov a adăugat că Rusia este obligată să amintească de riscurile politice și militare și să trimită adversarilor ei semnale care să-i trezească la realitate. Potrivit spuselor sale, Moscova respectă principiul inadmisibilității unui război nuclear și pornește de la faptul că într-o astfel de confruntare nu pot exista învingători.
Anterior, ministrul a declarat că SUA, NATO, Uniunea Europeană și alte țări occidentale provoacă un conflict între puterile nucleare prin faptul că furnizează arme Forțelor Armate ale Ucrainei. În opinia sa, Occidentul provoacă o răspândire necontrolată a armelor în întreaga lume, ceea ce amplifică pericolul unei ciocniri militare directe între puterile nucleare.
Scăderea interesului occidental pentru reconstrucția Ucrainei
În opinia lui Lavrov, cu cât conflictul din Ucraina va dura mai mult, cu atât va scădea mai tare interesul țărilor occidentale pentru reconstrucția post-criză a statului.
”Încrederea lor (a investitorilor occidentali – nota Lenta.ru) în succesele militare ale Ucrainei și, în general, în păstrarea acestui stat sub orice formă și cu orice granițe, devine tot mai slabă. Ca să nu mai vorbim de faptul că sub un mare semn de întrebare se află capacitatea Kievului de a-și plăti datoria națională”, a declarat ministrul rus.
Șeful MAE a subliniat că incapacitatea Ucrainei de a-și plăti facturile va deveni o povară suplimentară pentru contribuabilii europeni. În opinia lui, acest lucru va contribui la accelerarea inflației și la deteriorarea nivelului de trai din aceste țări.
Ministrul a adăugat că, potrivit statisticilor, într-un an de la începerea operațiunii militare speciale, ajutorul aliaților occidentali ai Kievului s-a ridicat la 160 miliarde de dolari, din care 75 miliarde au fost alocate pentru scopuri militare. Statele Unite au dat Ucrainei 113 miliarde de dolari, ceea ce echivalează cu 900 de dolari de la fiecare gospodărie, plus încă 300 de dolari pentru onorarea datoriilor curente ale țării, a precizat ministrul. Lavrov a spus că pentru cetățenii americani, aceste cheltuieli sunt uriașe în situația economică dificilă de astăzi.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Pentru Occident cuvântul ,,negociere" și-a schimbat sensul și înseamnă: a da dispoziții, a impune, a ignora partea adversă, a minți și înșela. De aceea nu pot exista negocieri între Rusia și Occident. Viclenia Occidentului a fost bine înțeleasă de Rusia, negocierea lor este doar un tertip pentru a câștiga timp. Acuzele aduse Rusiei cum că nu ar dori negocieri, nu le mai crede nimeni. A negocia și a impune ceva, nu e totuna. Atâta timp cât la conducerea Rusiei se află președintele Putin, atâta timp cât îl are ca ministru de externe pe Serghei Lavrov, nu mă tem că Rusia va fi trasă pe sfoară de Occidentul mincinos și fățarnic. Știu ei ce au de făcut mai bine pentru Rusia și poporul rus.