Hot News
Putin: De la Moscova, la Sankt Petersburg, în doar 2,15 ore cu tren de mare viteză
18/08
Experți ONU: Noua lege estoniană privind educația în limba maternă poate încălca drepturile omului
18/08

Stația lunară rusă a făcut prima fotografie a suprafeței Lunii

Craterul polar sudic Zeeman, de pe partea cealaltă a Lunii/ Foto: Roskosmos

Stația interplanetară automată rusă (AMS) ”Luna-25” a efectuat prima filmare a suprafeței lunare cu ajutorul camerelor de luat vederi ale sistemului STS-L, a anunțat corporația de stat Roskosmos pe canalul său de pe rețeaua Telegram, relatează Lenta.ru.

„Stația automată, care zboară pe orbita circulară a satelitului artificial al Lunii, a filmat suprafața lunară cu camerele de televiziune ale sistemului STS-L. În imagini se vede craterul polar sudic Zeeman, de pe partea cealaltă a Lunii. Coordonatele centrului craterului sunt 75 grade latitudine sudică și 135 grade longitudine vestică”, se spune în comunicat.

Se precizează faptul că respectivul crater, care nu se vede de pe Terra, trezește un mare interes în rândul cercetătorilor. Imaginile surprinse de Luna-25 completează în mod substanțial informațiile despre acel loc.

Stația rusă a efectuat, de asemenea, o serie de observații folosind în acest scop instrumentele ADRON-LR și PML, ARIES-L. Au fost obținuți, în special, parametrii plasmei spațiale circumselenare și a exosferei formate din gaz și praf de pe orbita circumselenară, au fost măsurate fluxurile de raze gamma și neutroni de la suprafața Lunii.

Se așteaptă ca, pentru prima dată în istorie, ”Luna-25” să efectueze o aselenizare la Polul Sud al Lunii. Mai întâi, AMS va intra pe orbita circumpolară a satelitului Pământului, după care va trece pe o orbită joasă de preaterizare. Stația va efectua apoi aselenizarea, care ar putea avea loc pe 21 august. Sistemul de televiziune STS-L va filma momentul în care ”Luna-25” se va așeza pe suprafața satelitului natural al Pământului.

Pe 16 august, nava spațială ”Luna-25” a intrat pe orbita satelitului natural al Pământului, după două activări ale sistemului de propulsie.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Fața ascunsă a Lunii este explorată de la 10 octombrie 1959, când cosmonava sovietică ,,Luna 3″ a fotografiat-o pentru prima dată. Mișcarea Lunii în jurul Pământului explică de ce pe Pământ se vede o singură față. Polul Sud al Lunii, spre care se îndreaptă stația ,,Luna-25″, este de mai mare interes pentru că zonele care rămân în umbră permanentă sunt mult mai mari decât cele de la Polul Nord selenar. La Polul Sud sunt cratere unice, în care lumina soarelui nu ajunge niciodată, iar pentru oamenii de știință reprezintă un interes special deoarece în zonă s-a găsit apă sub formă de gheață. Cursa spațială a reînceput, mai multe țări fiind în competiție. Dacă aselenizarea stației rusești va avea loc în 21 august, India și-a propus ca un modul de-al ei să aselenizeze în 23 august. Zona este râvnită deoarece apa ar putea fi folosită pentru viitoarele echipaje și nave spațiale. De asemenea, ar putea ajuta la stabilirea unei baze permanente pe Lună și ar putea servi ca platformă de lansare spre Planeta Marte. NASA se pregătește pentru o aselenizare în 2025 cu astronauți, cu misiunea ,,Artemis II”. Administratorul NASA, Bill Nelson, se teme ca nu cumva China să ajungă acolo înaintea Statelor Unite. El a declarat: <> Câtă grandomanie! Americanii vor să fie stăpânii Pământului și ai Lunii, chiar a întregului Univers. Ca stăpâni ai lumii acesteia încep s-o dea în bară. Despre Lună, ce să zic? Se tem de China. Dar de Rusia au uitat? Să nu aibă vreo surpriză în 2025 când astronauții americani vor fi întâmpinați la Polul Sud lunar de către ruși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979505