Hot News
WP: Congresmeni americani, impotriva ajutorului acordat Ucrainei după previziunile serviciilor de informații
18/08
MAE rus i-a îndemnat pe militarii armatei ucrainene să întoarcă armele împotriva autorităților de la Kiev
19/08

Rusia a iscat un conflict între șefii militari ucraineni

Foto: t.me/V_Zelenskiy_official/ Vzgliad

Forțele Armate ale Ucrainei au trimis în luptă ultimele mari rezerve. În plus, generalii ucraineni se plâng în mod public de presiunea exercitată de Forțele Armate ale Rusiei în raioanele de pe direcția Kupiansk și cer să fie dislocate trupe suplimentare. Ce indică aceste evenimente, cum sunt ele legate între ele și în ce condiții armata ucraineană poate trece la o apărare surdă? Toate răspunsurile, într-un articol al publicației Vzgliad.

Recent, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Alexandr Sîrski, a declarat că, pe direcția Kupiansk, situația s-a complicat pentru armata ucraineană. Generalul se teme că orașul va fi blocat și capturat de armata rusă. De aceea el ar comanda personal, chipurile, trupele de la sol și ar lucra în unitățile care conduc apărarea la periferia orașului.

De precizat că, în ultimele câteva zile, forțele armate ruse au înregistrat succese pe această secțiune a frontului. Astfel, militarii ruși au reușit să cucerească două pucte fortificaate și posturi de observare, să învingă până la două plutoane de infanterie în zona Olșan. În același timp, anterior, Forțele Armate ale Rusiei au reușit să elibereze cinci sate din raionul Kupiansk. Prin urmare, eliberarea orașului Kupiansk – unul dintre principalele noduri de transport – capătă perspective mai clare.

„Alexandr Sîrski este cunoscut prin faptul că a condus contraofensiva eșuată a armatei ucrainene în apropiere de Artiomovsk”, a reamintit analistul militar Mihail Onufrienko. În trei luni de atacuri neîncetate, generalul nu a fost în stare să cucerească nici măcar o singură așezare învecinată. Iar după asemenea eșecuri majore, Sîrski a fost trimis pe direcția Kupiansk.

În opinia lui Onufrienko, generalul exagerează în mod intenționat gradul de amenințare de pe secțiunea sa de front pentru a atrage sub comanda sa mai multe rezerve și pentru a nu eșua încă o dată. „Ucraina nu mai are suficiente forțe proaspete, ceea ce duce la o concurență a conducerii militare a țării pentru întăriri”, a subliniat expertul.

„Cred că misiunea aramatei noastre nu este acum de a bloca rapid orașul și de a cuceri Kupiansk. Pentru ducerea la îndeplinire a acestui obiectiv trebuie desfășurată o amplă operațiune ofensivă cu spargerea frontului inamicului. Acest lucru contrazice strategia de apărare flexibilă, pentru care a optat comandamentul rus”, a precizat interlocutorul publicației Vzgliad.

„Oricum însă, situația pe direcția Kupiansk rămâne nefavorabilă pentru Ucraina. Încet-încet facem presiunea asupra inamicului, forțându-l să-și arunce în luptă rezervele. Astfel, armata rusă atrage unitățile ucrainene destinate pentru o contraofensivă în regiunea Zaporojie”, este de părere Onufrienko.

În acest sens, se ridică întrebarea: dacă în Ucraina continuă mobilizarea totală, de ce armata duce lipsă de soldați, având în vedere toate minunile de ingeniozitate ale comisarilor militari locali? Să recrutezi oameni în armată nu este o sarcină dintre cele mai dificile. Antrenarea oamenilor este, în schimb, o problemă. De aceea, calitatea pregătirii profesionale a luptătorilor armatei ucrainene scade treptat.

Soldații ucraineni luați recent prizonieri au recunoscut că principalele motive care-i determină să treacă de partea rusă au fost atitudinea proastă a comandanților, foamea și lipsa de experiență de luptă. După cum a declarat unul dintre soldați, el a fost trimis în zona operațiunii militare speciale după numai cinci zile ”de școală” în regiunea Jitomir.

În plus, pe parcursul interogatoriului, un militar prizonier din Brigada 81-a aeromobile a armatei ucrainene, Roman Levko, a precizat cu sinceritate că luptătorii ruși sunt superiori celor ucraineni din punctul de vedere al pregătirii. El a subliniat că serviciile de informații rusești lucrează de zeci de ori mai bine, iar soldații sunt mai profesioniști în materie de tragere.

În același timp, resursele materiale și tehnice de care dispune inamicul se epuizează treptat. Este vorba, în primul rând, de tehnica miliară: tancuri, vehicule blindate, avioane, sisteme de apărare aeriană și artilerie.

În acest context, Forțele Armate ale Ucrainei au trimis pe front ultima mare unitate de rezervă – Brigada 82 de Asalt Aeropurtat, a anunțat revista Forbes. Unitatea este dotată cu vehicule de luptă Stryker și Marder, precum și cu tancuri britanice Challenger 2. Formațiunea numără două mii de oameni.

„În esență, fiecare comandant militar ucrainean va trage, acum, plapuma spre sine, va lupta pentru tot ce are, va încerca să ia cât mai mult”, spune Fiodor Gromov, corespondent de război pentru portalul Ukraina.Ru. Potrivit acestuia, problema armatei Ucrainei este că toate brigăzile din rezerva strategică au intrat deja în luptă. El precizează că maximul pe care inamicul îl mai are la dispoziție sunt batalioanele individuale.

„În ceea ce privește acele rezerve care se pregătesc în Europa – din ele nu vor fi create unități noi, ci le vor completa pe cele aruncate deja în luptă. Înainte, pentru contraofensivă Forțele Armate ale Ucrainei au pregătit 12 brigăzi, adică două corpuri de armată – al 9-lea și al 10-lea. Se planificase ca al 9-lea să străpungă apărarea, iar al 10-lea să intre în spațiul operațional. Dar al 9-lea „s-a istovit”, iar acum în operațiuni au fost implicate brigăzile Corpului al 10-lea. Nu mai au formațiuni cu efective complete”, a spus el.

„Cei care vor sosi din străinătate vor completa brigăzile existente, dar nu va fi suficient pentru a forma o nouă grupare de atac și pentru a desfășura o operațiune în prima linie. Prin urmare, cred că peste o lună armata Ucrainei va intra într-o apărare surdă și va cere Occidentului noi echipamente. În plus, este puțin probabil că inamicul va putea disloca în calitate de rezerve bigăzi întregi. Pentru rotație, ei vor avea la dispoziție batalioane separate”, a reamintit expertul.

„În plus, niciun instructor NATO nu va putea antrena un luptător mai bine decât un sergent al armatei Ucrinei.

Armata ucraineană luptă de nouă ani. Are experiența războiului convențional real, începând cu așa-numita operațiune antiteroristă – cu un inamic aproximativ egal, iar din 2022 – cu un inamic superior. În consecință, armata ucraineană își dezvoltă gândirea militară. Da, Forțele Armate ale Ucrainei au făcut greșeli, dar acum nu mai comite gafe mari”, a subliniat analistul.

„De asemenea, este important să ținem cont de cronologia evenimentelor. Armata Ucrainei nu a avut timp să atace trupele noastre după ce gruparea Forțelor Armate ale Rusiei a intrat în apărare pe malul stâng al Niprului. După care a suferit două mari înfrângeri – la Soledar și Artiomovsk. În timp ce armata regulată înregistra pierderi, în paralel se formau corpuri strategice de rezervă pentru atacuri în regiunea Azov. Dar din punctul de vedere al calității și pregătirii, noile brigăzi s-au dovedit mai proaste decât cele vechi”, a adăugat expertul.

„Astfel, în avanpostul Vremevski, au operat vechile brigăzi, iar acțiunile lor au avut succes în anumite privințe. Iar pe direcția Orehov, pe linia Rabotino-Piatihatki, ”au lucrat” noile brigăzi. Iar acolo, reușitele armatei ucrainene sunt deosebit de modeste. Prin urmare, nu este nimic surprinzător faptul că generalii ucraineni au început să concureze pentru rezerve: nu este vorba doar despre efectivul militar, ci despre solicitarea de efective bine pregătit și echipate”, a conchis Gromov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Generalii militari ucraineni se pot bate între ei, iar când se plictisesc să-l păruiască și pe Zelenski. Acesta din urmă i-a adus în situația în care sunt acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978774