„Suntem martorii planurilor îndrăznețe de înarmare ale guvernului de la Varșovia și de achiziție a unui mare volum de arme ofensive. <…> Judecând după lista de achiziții pentru acest armament și a numărului lor, impresia mea fermă este că ne pregătim de război”, a scris jurnalistul polonez.
După cum subliniază Zinkiewicz, Varșovia nu ia în considerare experiența ucraineană când își pune prea mari speranțe în armamentul occidenta. Potrivit editorialistului, „starea tehnică deplorabilă” a armelor, lipsa lor de fiabilitate și ineficiența lor duc la incapacitatea Forțelor Armate ale Ucrainei de a rezista în fața armelor moderne ale Rusiei, chiar și după ce armata Ucrainie și-a schimbat tactica și strategia.
Autorul articolului apreciază că tactica forțată introdusă de strategii occidentali în Forțele Armate ale Ucrainei duce la pierderi grave de vieți omenești. În acest sens, o schimbare de strategie și tactică nu poate schimba foarte mult situația de pe câmpul de luptă. Potrivit lui Zinkevich, acest lucru nu poate decât să întârzie puțin înfrângerea totală a Forțelor Armate ale Ucrainei.
În ajunul apariției acestui articol din ”Mysl Polska”, fostul agent CIA, Larry Johnson, a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistului Stephen Gardner, despre gândurile Poloniei legate de o invadare a Ucrainei de Vest. În opinia lui, Rusia va da un răspuns decisiv la astfel de acțiuni.
Pe 9 august, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că Polonia intenţionează să creeze o formaţiune polono-ucraineană pentru a ocupa teritoriile din vestul Ucrainei. El a adăugat că o serie de zone din vestul țării sunt percepute de Varșovia ca ținuturi aparținând din moși-strămoși Poloniei.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat pe 21 iulie că Varșovia speră să formeze un fel de coaliție „sub umbrela NATO”, să invadeze și „smulgă o bucată cât mai cârnoasă” din teritoriile ucrainene. El a cerut ca directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Naîșkin, să monitorizeze planurile Poloniei pentru Ucraina.
Înainte, pe 4 aprilie, Narîșkin a declarat că Varșovia este interesată de prăbușirea Kievului și așteaptă momentul potrivit pentru a obține controlul asupra teritoriilor vestice ale Ucrainei.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Prietenul la nevoie se cunoaște, nu? Asta este ,,prietenia" declarată de Polonia vecinei ei, Ucraina. Nici n-a apucat să fie moartă cu totul, că Polonia vrea să rupă bucăți din ea. Cred că la aceasta a visat de la început, doar că și-a ascuns bine intențiile. Asta nu se numește invazie? UE și NATO ce zic? Sau doar Rusia e acuzată de invazie, iar în cazul Poloniei este vorba de o redobândire legală a moștenirii de la strămoși? Polonia, nu uita ce i-a răspuns Stalin lui Churchill în legătură cu Varșovia!
Asa cum subliniaza editorialistul polonez, decizia de a achizitiona de armament ofensiv vorbeste despre pregatirea pentru un razboi iminent. Realitatile geopolitice din aceasta zona nu pot fi ignorate si, din nefericire, actiunile agresive ale unor guverne schimba dramatic destinele popoarelor. Este foarte important sa asiguram o rezolvare corecta si neviolenta a conflictelor, iar influenta internationala joaca un rol esential in acest sens.