Hot News
Mercenarii străini au părăsit masiv Ucraina
13/08
Ucraina a contribuit la demascarea naționalismului UE
14/08

Înfrângerea din Ucraina amenință să umbrească fiascoul afgan al SUA

Foto: Telegram

Activitatea diplomatică a administrației Biden în problema Ucrainei reprezintă, în multe privințe, o măsură forțată. Și este generată ea de faptul că tematica ucraineană se transformă într-o foarte nepopulară agendă în interiorul Americii, scrie analistul politic Malek Dudakov pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

În privința Ucrainei, poziția opiniei publice din Statele Unite se schimbă vertiginos. Pe fondul eșecului contraofensivei, despre care presa occidentală scrie în toate culorile, majoritatea americanilor au început să nu mai fie de acord cu arderea banilor și ceea ce a mai rămas din armamentul american pe frontul ucrainean.

Un sondaj CNN – portavocea politicii liberale a lui Biden – a arătat că 55% dintre americani se pronunță împotriva alocării Kievului a unor noi tranșe de ajutor. Iar 51% sunt de părere că SUA au făcut deja suficient pentru a sprijini Ucraina. Și doar 17% dintre americani susțin o intervenție directă a SUA în conflictul ucrainean, prin trimiterea de forțe regulate.

Republicanii intră în categoria americanilor deosebit de sceptici în privința Kievului: 72% dintre ei nu mai vor ca pentru Ucraina să mai fie cheltuite resurse. Dar și printre democrați ponderea susținătorilor pompării de bani și de arme către Kiev a scăzut la 62%. Nu întâmplător politicieni de stânga, precum Robert Kennedy și Cornel West, care critică agenda militaristă, îi creează acum atâtea probleme lui Biden.

Recent, specialiștii în tehnologii politice ai Partidului Democrat doreau să facă din Ucraina tema principală a campaniei lui Biden. Într-un final însă, contraofensiva a eșuat – iar Casa Albă însăși a recunoscut că arsenele americane s-au epuizat, ceea ce a generat deja furia americanilor. Iar acum, echipa lui Biden încearcă să modifice în grabă situația pe frontul diplomatic, înțelegând că mai departe va fi tot mai rău. Iar înfrângerea din Ucraina amenință să umbrească fiascoul afgan și să devină fatală pentru actuala administrație americană.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cred și eu că majoritatea americanilor nu mai sunt de acord cu finanțarea în continuare a Ucrainei. Buzunarul spart al lui Zelenski nu cunoaște limite, numai că americanii de rând probabil au început să simtă asta în portofelul lor. În privința epuizării stocului de armament, situația lor nu e așa de disperată. Nu cred că sunt atât de idioți (sau sunt?) încât să se lase descoperiți, fără armament în depozite. Lui Zelenski i-au fost trimise armament și muniție mai veche, nu de ultimă generație. Dacă acest conflict nu se încheie în curând, Ucraina va avea soarta Afganistanului, adică va fi o ruină. SUA i-a înarmat pe mujahedini (luptătorii islamiști) încă din 1979, pentru a hărțui guvernul susținut de ruși în Afganistan. Scopul Statelor Unite a fost să provoace o intervenție a URSS în Afganistan, pentru a prinde apoi Moscova în capcana unui război costisitor. Pe liderii americani nu-i preocupa faptul că Afganistanul va fi victima colaterală a acestui război. Același scenariu l-au repetat SUA și în cazul Ucrainei. Doar că Rusia nu a slăbit economic, nici cu toate sancțiunile impuse. Ucraina a căzut în capcană, cu ajutorul regimului condus de Zelenski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931376