Foreign Policy: Dacă armata Ucrainei sparge linia de apărare a Rusiei, se va confrunta cu un contraatac
07/08Medvedev: Nu este încă nevoie de negocieri cu Ucraina
07/08Economia Rusiei va suferi schimbări majore
Până la jumătatea anului, economia a revenit la indicatorii de la sfârșitul anului 2021. A crescut consumul intern, a crescut activitatea de creditare. Banca Rusiei prognozează însă o incetinire a ritmurilor de creștere începând cu trimestrul trei. În plus, rubla a slăbit și prețurile au crescut. Pentru rezolvarea problemelor, autoritatea de reglementare schimbă politica monetară, scrie într-un articol pentru RIA Novosti editorialista Nadejda Sarapina.
Banca Centrală vrea să țină prețurile în frâu grație corecției dobânzii cheie. Ținând cont de experiența anilor trecuți, experții prevăd o majorare de cel puțin încă cu 1% până la sfârșitul anului.
„În 2022, prăbușirea nu s-a întâmplat, pentru că dobânda a fost ridicată brusc la 20%. La sfârșitul anului 2018, prețurile au crescut în așteptarea unei creșteri a TVA în 2019, când acest mecanism a funcționat: inflația a fost de doar trei procente”, spune Guzel Proțenko, CEO al Alfa-Forex.
Expertul financiar Andrei Vernikov este de părere că, pentru a întări rubla, se impune introducerea pentru exportatori a vânzării obligatorii a venitului în valută.
În plus, pentru a reduce povara asupra bugetului, vor fi înăsprite regulile de acordare a împrumuturilor. Astfel, rușii sunt încurajați să economisească. Multe bănci rusești majorează dobânzile la depozite, iar randamentele la obligațiunile de creditare federale sunt în creștere.
Pentru a combate deficitul bugetar, în Rusia se aplică metode monetare și fiscale. În mai și iunie au fost reduse cheltuielile. La sfârșitul anului, bugetul rus va încasa o taxă unică pe super profiturile realizate de marile companii. Autoritatea de reglementare este convinsă că această politică va permite atenuarea pagubelor provocate de instabilitatea globală și atingerea indicatorilor țintă în 2024.