„În principiu, contraofensiva ucraineană a încetat să mai fie o ofensivă încă din prima jumătate a lunii iunie. Cu toate acestea, ofensiva noastră mai la nord de Kupiansk, Novoselovka, pe direcția Svatovsk și eliberarea a aproximativ 12 sate nu poate fi considerată, deocamdată, drept o preluare totală a inițiativei. Sunt succese tactice, dar nu este o ofensivă strategică. Dar creăm condiții în acest sens”, a declarat expertul militar Mihail Onufrienko.
„Acum, forțele ruse se află într-o apărare flexibilă și se pregătesc pentru a doua fază a contraofensivei ucrainene, care, în opinia mea, nu a început încă. Ultima tentativă de ofensivă majoră în apropiere de Rabotino a avut loc la sfârșitul lunii iulie, unde Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut multe vehicule blindate și multă forță vie. Prin urmare, în ultima săptămână, inamicul nu îndrăznește să facă niciun atac serios, ci aruncă în luptă câte 10-20 de luptători, uneori fără să fie acoperiți de vehicule blindate”, a menționat analistul.
„În general, „eroii” sunt speriați – după două luni de eșecuri, nu îndrăznesc să facă ceva important.
Ei încearcă să „mențină gradul” pe front, realizând că dacă nu fac ofensiva, atunci forțele ruse vor avansa. Evident, în tabăra inamicului există dispute serioase între comandamentele ucrainene, americane și britanice. Toată lumea înțelege că trebuie făcut ceva, dar fiecare are propuneri diferite. Și cel mai important, nimeni nu se va asculta unul pe altul”, a spus conlocutorul.
Un punct de vedere oarecum diferit a fost exprimat de analistul militar Boris Rojin, în opinia căruia se poate vorbi încă de pe acum de o preluare a inițiativei de către forțele ruse, care au trecut în ofensivă pe direcțiile Svatovsk și Kupiansk. „Ne-au dat nu doar teritorii eliberate, dar au forțat inamicul să disloce acolo rezervele, pe care intenționau să le păstreze pe direcțiile sudice, Zaporojie și Artiomovsk”, a precizat Rojin.
El consideră că planurile forțelor ruse pentru luna august sunt „să ajungă la râul Oskol, să elibereze vreo 15 așezări și să creeze o presiune suplimentară asupra Krasnîi Liman, accentuându-și actiunle pe amenințarea cu capturarea orașului Kupiansk”.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Militarii ucraineni s-au plâns pe site-ul de știri american ,,The Daily Beast" de starea dificilă de pe front. Spun că s-au săturat de luptă și că depășirea apărării rusești este uneori imposibilă. Mulți dintre ei refuză să intre în ofensivă și preferă să se predea, fiind singura lor șansă de a rămâne în viață. Nici măcar diplomații ucraineni nu mai doresc să se întoarcă în țara lor, la încheierea mandatului lor în străinătate. Asta înseamnă că nu mai cred în viitorul Ucrainei și poate că se tem și de mobilizare. Dacă ei refuză întoarcerea, cum să mai revină în țară milioanele de ucraineni fugiți în străinătate? Cu cine, cu ce și de ce mai luptă Zelenski?