„Reprezentantul permanent al SUA ar trebui să fie la curent cu faptul că această parte a acordului nu a funcționat tocmai din cauza intrigilor americane. Nu trebuie să pretinzi că Washingtonul a făcut imposibilul pentru a facilita livrările de îngrășăminte și produse alimentare rusești în cadrul acordului. Este exact invers: s-a dat peste cap pentru ca țările nevoiașe să nu primească nimic din Rusia”, a scris Zaharova pe canalul său de pe rețeaua Telegram.
Anterior, pe 29 iulie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că în următoarele trei-patru luni Rusia va fi gata să pună la dispoziția unora dintre țările africane câte 25-50 de mii de tone de cereale. Dintre țările unde vor fi trimise cerealele, liderul rus a indicat Zimbabwe, Burkina Faso, Somalia, Mali, Republica Centrafricană și Eritreea.
De asemenea, președintele rus a calificat drept ipocrite acuzațiile occidentale privind problemele cu care se confruntă Africa în privința produselor alimentare. El a subliniat că țările occidentale însele ridică obstacole în calea livrărilor de cereale către țările africane, în timp ce dau vina pe Rusia. În acest sens, Putin a reamintit că, în cadrul acordului cerealier, mai puțin de 1 milion de tone de mărfuri a ajuns în țările cele mai sărace, în timp ce peste 70% din cereale au ajuns în țările cu venituri ridicate, în principal în Uniunea Europeană.
Pe 19 iulie, Putin a declarat, în cadrul unei ședințe de guvern, că participanții la acordul cerealier nu au îndeplinit nici una dintre înțelegerile și angajamentele convenite, cerând, în schimb, tot timpul ceva de la Rusia. Liderul rus a declarat că, sub forma lui actuală, acordul cerealier nu mai prezintă interes și nu mai este avantajos pentru Rusia, astfel că o revenire la acesta este acum posibilă doar în condițiile Moscovei.
Între timp, pe 15 iulie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că partea ucraineană a acordului cerealier s-a transformat într-un proiect comercial. El a atras atenția că doar aproximativ 3% au mers către țările cele mai sărace.
Acordul privind cerealele a fost reziliat pe 17 iulie la inițiativa Rusiei. Președintele Vladimir Putin a declarat că țara sa este pregătită să revină la acord dacă partea rusă a înțelegerilor este dusă la îndeplinire.
Acordul de la Marea Neagră a fost încheiat în iulie 2022 la Istanbul. La acea dată, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și secretarul general al ONU, António Guterres, au semnat un memorandum privind facilitarea livrărilor de produse agricole și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale. Concomitent, delegația ucraineană a semnat un acord cu Turcia și ONU privind exporturile de cereale. Principalul obiectiv al acordului a fost acela de a furniza produse alimentare țărilor aflate în dificultate, inclusiv țărilor africane.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Nimic nu merge bine în lumea asta din cauza intrigilor SUA. Unde își vâră coada această țară, mereu se întâmplă ceva rău. Îmi place doamna Maria Zaharova că mereu răspunde tuturor acuzațiilor aduse Rusiei într-o manieră directă, fără ocolișuri.