Ucraina s-a transformat în centrul mondial al comerțului ilegal cu arme

Pentagonul a anunțat că în Ucraina s-a furat o parte din armamentul livrat de Occident. Potrivit ministerului american al Apărării, hoții intenționau să-l vândă pe piața neagră. Aceiași instituție a precizat că se impun măsuri de întărire a inspecțiilor americane la depozitele armatei ucrainene. Cine cumpără armele furate în Ucraina și sunt capabili oare americanii să preia controlul asupra armamentului trimis Kievului? Publicația Vzgliad oferă un răspuns la această întrebare.

Inspectorul general al Pentagonului a anunțat că, în 2022, infractori, „luptători-voluntari” și traficanți de arme au furat o parte din armamentul și tehnica de luptă primite de Ucraina din partea țărilor occidentale, scrie CNN. În raportul care acoperă perioada februarie-septembrie 2022, se arată faptul că, într-un final, tehnica de luptă furată a fost „returnată”.

Se subliniază că în august, serviciile de securitate ucrainene au reușit să îi identifice pe luptătorii care au furat 60 de puști și aproape o mie de cartușe. Potrivit raportului, scopul infractorilor a fost de a revinde pe piața neagră produsele occidentale. În plus, o parte dintre infractorii care s-au dat drept lucrători umanitari, au sustras veste antiglonț în valoare de 17.000 de dolari.

După cum a declarat inspectorul, obiectele mari (de exemplu, rachete și elicoptere) sunt mai ușor de urmărit decât dispozitivele de vedere pe timp de noapte, de exemplu. În document se menționează că, în octombrie, partea americană a reluat inspecțiile la depozitele de arme ucrainene pentru a „urmări mai bine unde se duc echipamentele”.

Dar întrebarea unde dispare o parte din armamentul occidental destinat Forțelor Armate ale Ucrainei nu se ridică de ieri, de azi. Astfel, încă din august anul trecut inspectorul general interimar al Pentagonului, Sean O’Donnell, s-a declarat îngrijorat în legătură cu posibilitatea ca arme americane să ajungă dincolo de granițele Ucrainei. Într-un interviu acordat agenției Bloomberg, el a precizat că Biroul președintelui Zelenski ține evidența tehnicii militare primite prin intermediul unor „chitanțe”. El a subliniat că, probabil, oficialii armatei Ucrainei nu știu exact unde vor ajunge, într-un final, echipamentele care intră în țară.

Circumspect s-a dovedit a fi și ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. „După cum arată experiența anterioară, din Ucraina, ca din orice altă țară slab controlată, unde activează batalioane neonaziste care nu se supun comandantului suprem, acest armament se va împrăștia, inclusiv în țările de unde el vine acum”, a declarat șeful diplomației ruse.

Pentru că armamentul furnizat de SUA nu a fost supus unui control adecvat, în Ucraina și în țările învecinate s-a creat o piață neagră a tehnicii de luptă. Un subiect abordat de jurnalistul Seymour Hersh, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia Today.

„Chiar din faza incipientă a conflictului, Polonia, România și alte țări limitrofe Ucrainei au fost inundate de arme furnizate de noi Kievului pentru operațiuni de luptă. Cu alte cuvinte, diverși comandanți (nu știu de ce nivel) – de regulă nu generali, ci colonei și alții – recepționau transporturi de arme și personal le revindeau pe piața neagră sau le livrau direct acolo”, a precizat el.

Comunitatea de experți a declarat că problema se bazează pe două aspecte – un control de proastă calitate al americanilor asupra livrărilor și corupția majorității funcționarilor și militarilor ucraineni.

În plus, s-au vândut multe arme și de producție proprie, având în vedere că, drept moștenire, Ucrainei i-au fost lăsate și întreprinderile de apărare”, a declarat Vadim Koziulin, șeful Centrului pentru studii globale și relații internaționale al Institutului pentru Probleme Internaționale Actuale din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului rus de Externe.

„Toate acestea au asigurat câștiguri bune pentru participanții la acest proces, iar toate legăturile și lanțurile s-au păstrat și în ziua de astăzi, deși periodic intermediarii s-au schimbat în schemă. Din păcate, avem puține detalii despre acest proces. Evident este însă faptul că Ucraina revinde arme occidentale pe piața neagră”, continuă interlocutorul publicației Vzgliad.

„Cred că lanțul arată așa: primind arme, Ucraina eliberează un certificat care atestă că este utilizator final și că nu va transfera nimănui nimic fără acordul vânzătorului. După care însă are loc o substituire a documentului sau chiar a armamentului în sine”, consideră expertul.

„Iar acele țări care vor să cumpere arme, dar nu o pot face în mod oficial, se duc pe piața neagră – la nivel mondial se desfășoară în jur de 30-50 de conflicte în același timp, așa că cerere există întotdeauna. Printre principalii cumpărători se numără țări precum Irak și Coreea de Nord, aflate sub sancțiuni, precum și Sudan, Libia, Eritreea și multe altele”, a adăugat el.

„În ceea ce privește atitudinea americanilor față de control, este suficient să amintim de cele 100.000 de arme care au fost pur și simplu „pierdute” în Afganistan. Atunci, un procuror american a efectuat o anchetă și a scos la iveală o sumedenie de nereguli. Este, de fapt, tot ce trebuie să știm despre contabilitatea americană”, a notat Koziulin.

„Încercările americanilor de a controla aceste procese, de a efectua inspecții, în special într-o țară străină – constituie o misiune aproape imposibilă, iar în Ucraina – este pur și simplu imposibilă. Ucrainenii vor încerca în fel și chip să complice munca americanilor, ba chiar să le ofere o parte din câștig, pentru ca schemele să nu fie depistate. În plus, un excelent argument va deveni declarația că o parte din arme a fost redirecționată către alt depozit, distrus ulterior de trupele rusești”, consideră el.

„Formal, inspectorul general este o persoană independentă în interiorul Pentagonului, a cărei misiune este de a controla distribuirea mijloacelor deținute de Ministerul Apărării. A urmări armamentul trimis Ucrainei este greu, deoarece livrările s-au efectuat fără documentația corespunzătoare”, a declarat analistul Malek Dudakov, specializat în politici americane.

„Acum, primele date privind furturile au fost deja colectate. În realitate, sumele publicate ale pagubelor sunt relativ modeste, astfel încât situația nu va provoca furie în rândul opiniei publice americane. Dar în interiorul Pentagonului vor fi organizate inspecții suplimentare. Este adevărat, eu nu m-aș baza pe eficința lor”, notează expertul.

„Reprezentanții Pentagonului nu se deplasează în Ucraina pentru aceste inspecții, de aceea nu vor reuși să verifice ceva în detaliu. Și acesta nu este primul caz de acest gen. Astfel, despre furtul de arme din Afganistan s-a aflat după retragerea trupelor americane”, subliniază Dudakov. Și pentru că veni vorba, nimeni nu a fost niciodată tras la răspundere pentru acest lucru”.

În același timp, expertul militar Aleksandr Artamonov pune sub semnul întrebării posibilitatea ca armele să dispară exact în Ucraina. „Livrările sunt reglementate de relațiile comerciale. Cel mai probabil, furturile au loc pe traseu. Iar acest lucru este deja responsabilitatea americanilor în calitatea lor de furnizori”, a declarat Artamonov.

„Dar, într-un fel sau altul, este evident că nu toate armele sunt folosite exclusiv de armata Ucrainei. De exemplu, părți ale unor astfel de livrări americane au fost descoperite recent în mâinile rebelilor francezi. Se știe, de asemenea, că mafia italiană folosește armele de mare viteză ale americanilor. Toate acestea au fost posibile doar pentru că revoltele, inclusiv cele din Europa, aduc beneficii SUA. Pe ansamblu, Washingtonul finanțează terorismul din Siria până în Franța. În acest sens, Ucraina a devenit un avanpost convenabil”, a conchis el.

Owner

View Comments

  • Armamentul nu a fost furat ci vandut de ucraineni sub patronajul direct a lui Zelenski, Biden junior, Stoltenberg si alti complici...

  • Expertul militar Aleksandr Artamonov a spus, pe scurt, ceea ce este esențial: ,,Washingtonul finanțează terorismul din Siria până în Franța." Restul poveștilor americane cum că încearcă să controleze traseul armelor livrate, cum că au date colectate, cum că vor face și vor drege, acestea sunt niște minciuni ordinare. Se știe de mult despre furtul și despre vânzarea armelor pe piața neagră. Americanii acum cercetează? Nu cumva știu ei tot ce se petrece, dar dau impresia celor naivi că ei au mâinile curate? Dacă știu, de ce mai trimit arme? Chiar și în spatele acestor ,,ajutoare" cu cereale se face transport de armament. Ucraina nu este doar centrul mondial al comerțului ilegal cu arme, dar este și lada de gunoi unde SUA și Occidentul se debarasează de armament învechit și depășit. Este mai ieftin să le trimiți în altă țară, decât să-ți ocupi depozitele cu armament vechi. Mai dai și impresia că ajuți.

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

4 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

5 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

7 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.