Categories: EconomieMilitar

Porturile dunărene din Ucraina continuă să funcționeze

Experții canalului ”Svobodnaia ekonomika” (Economie liberă) de pe rețeaua Telegram au analizat ce alternative logistice ar avea Kievul pentru exportul de produse agricole prin Marea Neagră. Rusia a suspendat recent „acordul cerealier”. Ministerul Apărării al Rusiei, a anunțat, de asemenea, că toate navele care au ca destinație porturi ucrainene vor fi considerate potențiale transportatoare de încărcături militare.

Dar principalele porturi dunărene – Reni, Ismail și Chilia – nu au fost incluse în „tranzacție”. Astfel că, pe aici au trecut încă de la începutul operațiunii militare speciale nave încărcate cu grâu înainte să ajungă în portul românesc Constanța. Potrivit oficialilor ucraineni, 13,15 milioane de tone de produse agricole au fost exportate prin aceste porturi în 2022. Este de 2,5 ori mai puțin decât pe toată durata de valabilitate a acordului cerealier. Cu toate acestea, cifra este impresionantă.

Livrările prin aceste porturi se realizează ca parte a proiectului „Ruta dunăreană a cerealelor”, lansat special ca alternativă la coridorul umanitar din Marea Neagră. Pentru dezvoltarea lui se lucrează la optimizarea serviciilor de deservire și transbordare, se adâncește șenalul navigabil pentru a rezolva problema pescajului redus, flota este reînnoită. Potrivit unor estimări, în prezent, prin porturile Reni, Izmail și Chilia pot fi deja transportate aproximativ 2 milioane de tone de produse de export pe lună. În termeni anuali, asta înseamnă circa 24 milioane de tone. După continuarea modernizării, capacitatea va crește și mai mult.

Ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina a anunțat recent că întreprinderile încasează aproximativ 200-250 de dolari pe tona de produse agricole exportate. Cu alte cuvinte, Kievul câștigă în jur de 400-500 de milioane de dolari lunar cu ajutorul porturilor dunărene. Pentru Rusia, a rezolva această problemă pe cale politică sau economică este aproape imposibil. De aceea, după anunțul ministerului rus al Apărării niciun asigurător nu se va decide să lucreze cu navele ce folosesc ”Ruta dunăreană a cerealelor”, scrie ”Svobodnaia ekonomika”.

Owner

View Comments

  • De aceea s-a lucrat și la adâncirea canalelor Sulina și Bîstroe. Ce contează că se distruge Delta Dunării, ce contează că fermierii români dau faliment? Important e să facem pe plac stăpânilor din Vest. România, veșnic în poziția de capră!

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

15 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

16 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.