Hot News
SUA au calificat drept înspăimântătoare pierderile în rândul militarilor ucraineni
22/07
Discursul lui Putin la ședință cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei
22/07

Porturile dunărene din Ucraina continuă să funcționeze

Porturile dunărene Reni, Ismail, Chilia nu au fost incluse în acordul cerealier/ Foto: Readoka

Experții canalului ”Svobodnaia ekonomika” (Economie liberă) de pe rețeaua Telegram au analizat ce alternative logistice ar avea Kievul pentru exportul de produse agricole prin Marea Neagră. Rusia a suspendat recent „acordul cerealier”. Ministerul Apărării al Rusiei, a anunțat, de asemenea, că toate navele care au ca destinație porturi ucrainene vor fi considerate potențiale transportatoare de încărcături militare.

Dar principalele porturi dunărene – Reni, Ismail și Chilia – nu au fost incluse în „tranzacție”. Astfel că, pe aici au trecut încă de la începutul operațiunii militare speciale nave încărcate cu grâu înainte să ajungă în portul românesc Constanța. Potrivit oficialilor ucraineni, 13,15 milioane de tone de produse agricole au fost exportate prin aceste porturi în 2022. Este de 2,5 ori mai puțin decât pe toată durata de valabilitate a acordului cerealier. Cu toate acestea, cifra este impresionantă.

Livrările prin aceste porturi se realizează ca parte a proiectului „Ruta dunăreană a cerealelor”, lansat special ca alternativă la coridorul umanitar din Marea Neagră. Pentru dezvoltarea lui se lucrează la optimizarea serviciilor de deservire și transbordare, se adâncește șenalul navigabil pentru a rezolva problema pescajului redus, flota este reînnoită. Potrivit unor estimări, în prezent, prin porturile Reni, Izmail și Chilia pot fi deja transportate aproximativ 2 milioane de tone de produse de export pe lună. În termeni anuali, asta înseamnă circa 24 milioane de tone. După continuarea modernizării, capacitatea va crește și mai mult.

Ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina a anunțat recent că întreprinderile încasează aproximativ 200-250 de dolari pe tona de produse agricole exportate. Cu alte cuvinte, Kievul câștigă în jur de 400-500 de milioane de dolari lunar cu ajutorul porturilor dunărene. Pentru Rusia, a rezolva această problemă pe cale politică sau economică este aproape imposibil. De aceea, după anunțul ministerului rus al Apărării niciun asigurător nu se va decide să lucreze cu navele ce folosesc ”Ruta dunăreană a cerealelor”, scrie ”Svobodnaia ekonomika”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    De aceea s-a lucrat și la adâncirea canalelor Sulina și Bîstroe. Ce contează că se distruge Delta Dunării, ce contează că fermierii români dau faliment? Important e să facem pe plac stăpânilor din Vest. România, veșnic în poziția de capră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979619