Hot News
Putin va participa la summitul BRICS prin videoconferință
20/07
Putin: „A sluji țara și a lupta pentru viitorul copiilor ei definește sensul vieții fiecărui om”
20/07

Moscova a acordat ONU încă 90 de zile în cadrul acordului cerealier

Cladirea principală a MAE rus din Piața Smolenskaia, Moscova/ Foto: news.myseldon.com

Conform memorandumului semnat cu Rusia, Secretariatul ONU poate continua în decurs de 90 de zile să lucreze la normalizarea exportului de produse agricole rusești, a declarat Ministerul rus de Externe. Se precizează că acesta este termenul limită înainte ca documentul să fie reziliat, informează publicația Vzgliad.

Într-o declarație postată pe site-ul ministerului rus de Externe se arată că, potrivit paragrafului 6 al memorandumului Rusia-ONU, acordul „are o valabilitate de trei ani”, iar dacă una dintre părți – Rusia sau ONU – intenționează să îl rezilieze, acest lucru trebuie notificat cu trei luni înainte.

Prin urmare, explică Ministerul de Externe, Secretariatul ONU mai are la dispoziție 90 de zile pentru a-și continua activitatea în vederea normalizării exporturilor de produse agricole rusești.

Instituția cu sediul în Piața Smolenskaia a explicat că este exact termenul până la care Secretarul General al ONU, așa cum el însuși a indicat în mesajul trimis președintelui rus Vladimir Putin (al cărui conținut a fost făcut public la ONU), și-a planificat să restabilească accesul la sistemul SWIFT pentru o „filială” sau o structură afiliată a Rosselhozbank.

În același timp, Moscova subliniază că reconectarea directă a Rosselhozbank la SWIFT nu are alternative – nici prin ”canalul marginal cu JP Morgan”, nici în cadrul unei platforme teoretice cu Citi și Afreximbank, nici cu opțiunile sucursalelor și „filialelor”. Măsurile propuse de ONU sunt definite de partea rusă drept „paliative”, subliniind că ele nu pot fi transpuse în practică. Aceste propuneri au doar menirea de a „crea aparența că se lucrează în situația în care influența ONU asupra Washingtonului și Bruxelles-ului, care controlează sistemele de plăți, nu este, în utimă instanță, mai mare decât asupra regimului de la Kiev, care a aruncat în aer conducta de amoniac”, subliniază Ministerul de Externe al Rusiei.

În plus, Moscova a criticat aspru activitatea Secretarului General al ONU, António Guterres, care, încălcând legile corespondenței diplomatice, a divulgat, practic, mesajul său personal adresat lui Vladimir Putin.

Vzgliad amintește că Rusia nu a prelungit acordul cerealier și a retras garanțiile de securitate pentru navele care vin în Ucraina prin coridorul creat în Marea Neagră. Kremlinul a calificat poziția Europei privind acordul cerealier lipsită de scrupule, menționând că regimul de la Kiev a folosit zona de implementare a acordului în scopuri militare.

S-a anunțat că industria rusă a cerealelor a pierdut aproximativ 1 miliard de dolari pe an ca urmare a reducerii prețului cerealelor rusești față de nivelul mondial.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Și-au făcut tot felul de calcule cei de la ONU și toate în detrimentul Rusiei. Propunerile privind restabilirea accesului la sistemul SWIFT a Rosselhozbank sunt doar praf în ochi și jignitoare. Iar acest secretar general al ONU, Antonio Guterres, prin faptul că a divulgat mesajul său personal adresat lui Vladimir Putin, demonstrează că nu e potrivit funcției pe care o deține, că nu e un bun diplomat și s-a comporatat ca o țață care umblă cu bârfe pe ulița satului. Poziția Europei privind acordul cerealier este o mare înșelătorie și o ofensă adusă Rusiei. Zona de implementare a acordului a fost (și este) folosită nu doar în scopuri militare ci și pentru a transporta cereale în Occident. Doar 4% din cereale au ajuns în Africa, în țările care aveau cu adevărat nevoie de ele. E foarte bună decizia Rusiei de a nu prelungi acordul cerealier. Cu siguranță că Rusia va ajuta în mod direct țările africane cu cereale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979814