De ce NATO desfășoară 300.000 de soldați la granițele Rusiei

Presa occidentală a dezvăluit planul NATO în cazul unui război cu Rusia. Se are în vedere creșterea efectivului de forțe de reacție rapidă ale Alianței până la 300.000 de oameni, iar ”apărarea” țărilor din Estul Europei fiind repartizată dintre aliații mai puternici. Cum arată mai exact această repartizare și cum ar trebui să reacționeze Rusia la punerea în aplicare a unor astfel de planuri? Un material pe această temă a publicat cotidianul Vzgliad.

Ziarul german Bild a dezvăluit detalii ale planului NATO în cazul unui conflict militar cu Rusia. Documentul, descris de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, drept „cel mai amplu plan de apărare de după Războiul Rece”, numără peste patru mii de pagini. În special, din el reiese că comandantul-șef al forțelor NATO din Europa va putea lua în mod independent o parte din decizii, fără consultări suplimentare cu Alianța.

În plus, unele țări ale Alianței își vor asuma misiunea de apărare a țărilor de pe flancul de Est. Germania va răspunde de Lituania, Marea Britanie – de Estonia, Canada – de Letonia, iar Statele Unite – de Polonia. În acelați timp, Germania figurează în document ca fiind cel mai important nod logistic – în acest scop, Alianța va deschide, în orașul german Wiesbaden, al doilea cartier general al forțelor terestre ale Alianței (primul se află la Izmir, în Turcia).

De asemenea, Alianța intenționează să îmbunătățească apărarea conductelor și a altor infrastructuri de importanță critică; să consolideze unitățile echipate cu armament greu și sistemele de apărare aeriană și să mărească rezervele de rachete cu rază lungă de acțiune și de sisteme de artilerie. Statele membre ale NATO și-au reafirmat angajamentul de a crește cheltuielile pentru apărare până la un nivel de cel puțin 2% din PIB-ul lor.

Și, cel mai important, planul presupune desfășurarea a 300.000 de militari cu un nivel ridicat de pregătire (în prezent, sunt 40.000 astfel de militari). Această chestiune a fost convenită la recentul summit de la Vilnius, în condițiile în care, în primăvara acestui an se estima că gruparea sporită de trupe va fi împărțită în două eșaloane. Primul va număra 100.000 de militari, gata să plece în misiune în decurs de zece zile. Al doilea eșalon va avea nevoie de cel mult 30 de zile.

Anterior, Moscova a subliniat că rezultatul summitului NATO de la Vilnius demonstrează că Alianța a revenit la schemele Războiului Rece, schimbare determinată de confruntarea dintre „un miliard” și „restul umanității”. Un punct de vedere confirmat de informațiile cuprinse în documentele dezvăluite de presa germană.

În plus, așa cum a anunțat, în ajun, ziarul Politico, în Europa oricum sunt deja dislocați 100.000 de militari americani. Polonia și Germania au anunțat, de asemenea, în repetate rânduri, creșterea efectivului de forțe armate. Astfel, țările NATO continuă cursul de militarizare și de formare a unui pumn de atac în Europa de Est, chiar dacă îl descriu ca fiind exclusiv defensiv.

„În realitate, actuala extindere a contingentului forțelor de reacție rapidă al NATO în Europa nu este prima. Grupul de trupe s-a mărit deja de la 4.000-5.000, în 2010, la 40.000 în prezent. Acum, numărul soldaților va ajunge la 300.000. Cu alte cuvinte, țările occidentale vor crea în Polonia și în țările baltice o mare armată pentru o posibilă invazie. Competențele comandantului-șef al NATO sunt extinse în același scop – pregătirea pentru viitorul război”, a comentat expertul militar Alexandr Artamonov.

„În plus, țările din Europa de Est sunt, de asemenea, militarizate.

Varșovia primește acum un volum uriaș de armament ofensiv: sisteme de rachetă HIMARS, tancuri Leopard și K2. Toate vor ajunge în Polonia în următorii ani. De asemenea, corpul comun polono-lituaniano-ucrainean va fi mărit la 25.000 de persoane, pentru care se duce deja o activitate intensă de recrutare”, menționează analistul militar.

„În opinia mea, NATO respectă următoarea tactică: fie ne implică într-un război de uzură și de lungă durată în Ucraina, fie cu noi va fi încheiat un armistițiu, folosit de Alianță pentru a ne încercui din toate părțile. În același scop este ațâțată acum situația din Caucazul de Sud, țările occidentale dorind să creeze un al doilea front împotriva Rusiei”, consideră interlocutorul publicației Vzgliad.

„Pentru a contracara planurile NATO, trebuie să trecem de la apărarea intensă la ofensivă. În acest sens, trebuie sporit numărul de trupe cu încă 100.000-150.000 de oameni pentru refacerea și rotația armatei. În plus, trebuie distruse centrele logistice importante ale Forțelor Armate ale Ucrainei, ceea ce va face substanțial mai dificilă pentru inamic livrarea de muniții pe front”, a subliniat Artamonov.

„Pentru a înțelege cât de mare va fi gruparea NATO desfășurată în Europa, este suficient să ne uităm la mobilizarea parțială din Rusia. În total, puțin peste 300.000 de oameni au fost înrolați în trupele noastre. A fost suficient pentru a acoperi necesarul de oameni al Forțelor Armate ale Rusiei pe un front de peste o mie de kilometri lungime. Efectivul militar al viitoarelor forțe de reacție rapidă îl va depăși pe cel al armatelor Marii Britanii sau a Franței. Este și acesta un exemplu ilustrativ”, a explicat expertul militar Vasili Dandîkin.

„Gruparea de reacție rapidă a NATO va fi amplasată în Polonia și în țările baltice, în acestea din urmă putând fi dislocate pe bază permanentă forțe aeriene suplimentare.

Trupe ale Alianței ar putea fi desfășurate și în Finlanda, care se gândește să construiască o bază militară pe teritoriul său. Nu trebuie uitate nici România și Grecia, unde se află deja forțe armate ale adversarilor noștri”, a menționat interlocutorul publicației Vzgliad.

„Rusia reacționează deja la aceste amenințări. Sunt create districte militare, se formează noi unități. Se face o recrutare activă pentru serviciul militar pe bază de contract. Armata rusă ajută, de asemenea, la apărarea Republicii Belarus, al cărei teritoriu găzduiește deja contingentul nostru militar. Ajutăm la consolidarea apărării țării unionale, unde amplasăm sisteme de apărare aeriană. Recent, am desfășurat chiar și arme nucleare tactice. Toate aceste acțiuni sunt legate de pregătirea pentru o eventuală agresiune din partea NATO”, a rezumat Dandîkin.

Owner

View Comments

  • De ce NATO desfășoară 300.000 de soldați la granițele Rusiei! Că membri acestei organizații sunt idioți! Planul lor militar ,,amplu" este unul utopic. Cele 4.000 de pagini ale planului le pot folosi să-și facă niște coifuri pentru protecție solară sau... la toaletă. Presupun că orice plan militar are caracter secret. Doar că acesta este precum ,,secretul lui Polichinelle". Frontierele de vest ale Rusiei măsoară peste 5.000 de km. Ce naiba să facă 300.000 de soldați pe o lungime așa de mare? Revin cam 50-60 de soldați la fiecare km. Dar poate că ,,vitejii" din NATO au uitat că armata rusă numără peste 1.200.000 de soldați, la care se mai adaugă cei 2.500.000 de rezerviști. Mai sunt și voluntarii. Armata Rusiei este a 5-a din lume ca număr! Vai de planul lor... NATO să mai țină cont și de faptul că Vladimir Putin încă nu s-a enervat. Dar și când o va face...

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

4 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

4 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

6 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

6 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

7 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

24 de ore ago

This website uses cookies.