Datoria externă a Rusiei a reînnoit minimul de la sfârșitul anului 2006
15/07Germania pregătește Ucraina pentru războiul subteran și în munți
15/07Lavrov: Primirea de către Kiev a unor avioane F-16 reprezintă o amenințare nucleară
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat discuțiile referitoare la posibilitatea utilizării armei nucleare în conflictul ucrainean, precum și planurile Occidentului de a trimite în Ucraina avioane de luptă F-16.
Comentând posibilitatea utilizării de către Rusia a armei nucleare, Lavrov a declarat, într-un interviu pentru agenția Lenta.ru, că acest subiect ar fi devenit caduc „dacă Occidentul nu ar fi întreprins acțiuni care ne obligă din nou și din nou să avertizăm în legătură cu riscuri de natură strategică”. El a amintit că doctrina militară a țării stabilește clar condițiile în care Rusia poate folosi arma nucleară.
Lavrov a evidențiat pericolul unor „consecințe catastrofale” din cauza riscurilor unei ciocniri armate directe create de NATO. El s-a referit în special la planurile de a trimite în Ucraina avioane de luptă F-16 ce pot transporta arme nucleare. „Nicio asigurare nu va ajuta în acest caz”, a spus Lavrov, menționând că Rusia „nu poate ignora” riscurile ce apar.
Potrivit spuselor sale, militarii ruși „nu vor sta să clarifice dacă fiecare avion în parte de tipul menționat mai este sau nu echipat pentru a transporta armament nuclear”. „Simpla apariție a unor astfel de sisteme în dotarea armatei ucrainene va fi privită de noi ca o amenințare din partea Occidentului în sfera nucleară”, a spus el.
Lavrov a precizat că, în ceea ce privește viziunea Rusiei asupra modului de soluționare a conflictului, poziția Moscovei „nu a suferit schimbări cardinale”. Trebuie să fie asigurată protecția populației din Donbass și a cetățenilor vorbitori de limbă rusă și a minorităților naționale din Ucraina, trebuie demilitarizată și denazificată Ucraina, trebuie înlăturate amenințările la adresa securității care provin de pe teritoriul ucrainean, Ucraina trebuie să își păstreze statutul de țară nealiniată și liberă de arme nucleare, trebuie recunoscute noile realități teritoriale. În plus, după cum a menționat ministrul, este necesară și „rezolvarea problemei garanțiilor de securitate pentru Rusia la frontierele ei vestice”.
Rusia este „deschisă la dialog, dar se va ghida după propriile interese legitime și va cântări abordările în vederea unei posibile soluționări cu situația de pe teren”, a declarat el.
Lavrov a mulțumit partenerilor Rusiei pentru inițiativele de pace în Ucraina, subliniind că nu consideră aceste inițiative premature. El a spus că pentru partea rusă „pacea reprezintă întotdeauna o prioritate”, dar Occidentul și Ucraina refuză „să meargă spre orice formă de dezescaladare”.
În plus, ministrul a declarat că Rusia este convinsă de responsabilitatea ce revine Kievului în aruncarea în aer a Hidrocentralei Kahovka. Dar în același timp, ”regimul de la Kiev roagă așa numita Curte Penală Internaționalp să investigheze o crimă pe care el însuși a comis-o”. Lavrov este de părere că așa ceva „nu a mai exista în istoria acestui pseudo-tribunal”.
Șeful MAE rus a precizat că din partea organizațiilor umanitare internaționale nu au existat ”evaluări principiale” a celor întâmplate, așa cum s-a întâmplat în cazul acțiunii de sabotaj de la conducta de amoniac Togliatti-Odessa și a atacului terorist împotriva gazoductelor Nord Stream.
Merită amintit că Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele de luptă F-16 ar putea începe înainte de sfârșitul verii. Ucraina a anunțat acorduri cu Țările de Jos privind F-16. De asemenea, SUA au admis posibilitatea de a trimite Kievului avioane de luptă F-16 înainte de încheierea conflictului din Ucraina. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că avioanele de vânătoare F-16 vor arde în același mod în care ard acum tancurile Leopard.
1 Comment
Rusia să nu ignore aceste riscuri și să acționeze așa cum crede de cuviință. Inițiativle de pace și toate acele vorbării, nu-și mai au locul acum. Dacă nu au apreciat răbdarea și înțelegerea rușilor, atunci trebuie acționat ferm. Până nu se rezolvă problemele enumerate de domnul Lavrov, Rusia trebuie să fie permanent cu mâna pe trăgaci. Li s-au permis prea multe Ucrainei, Occidentului și SUA. Ajunge!