În document, ministerul a subliniat că conducerea ONU păstrează tăcerea în legătură cu două subiecte „incomode” pentru organizație: furnizarea gratuită de îngrășăminte minerale rusești în țările cele mai sărace și aruncarea în aer a conductei de amoniac Togliatti – Odessa. În același timp, precizează MAE rus, în Occident se declară public că nici nu poate fi vorba despre o relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei, inclusiv pentru alimente și îngrăsăminte minerale. Ministerul de Externe a punctat că, în aceste condiții, „este evident că nu pot exista motive pentru continuarea inițiativei de la Marea Neagră, care expiră pe 17 iulie”.
În același timp, Ministerul de Externe a subliniat că Moscova continuă să-și îndeplinească în mod responsabil și cu bună credință obligațiile asumate, „depunând eforturile necesare în strictă conformitate cu regulile de procedură, pentru ca toate navele participante să își poată încheia cu succes misiunea și să iasă din Marea Neagră înainte ca acordul să expire”.
MAE rus a constatat, de asemenea, un alt val de propagandă din partea țărilor occidentale, a Kievului și a Secretariatului ONU în legătură cu apropiata expirare a valabilității acordului. „La un an de la semnarea acordurilor de la Istanbul, nimeni nu-și mai face iluzii nici cu privire la orientarea umanitară a inițiativei de la Marea Neagră, nici cu privire la perspectivele de punere în aplicare a memorandumului Rusia-ONU referitor la normalizarea exportului rusesc de produse agricole și îngrășăminte. Cu toate acestea, în continuare sunt folosite argumente, a căror esență este că fără porumbul furajer ucrainean lumea ar muri de foam, iar sancțiunile unilaterale ilegale impuse de occidentali împotriva Rusiei nu se aplică, chipurile, alimentelor și îngrășămintelor”, se arată în comunicat.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.
View Comments
Este absurd să se prelungească acordul cerealier. Rusia procedează corect prin hotărârea luată. Ucraina a furnizat până acum aproape 28 milioane de tone de cereale prin acest acord. S-a vorbit despre o criză alimentară globală, Rusia fiind acuzată de înfometarea unor țări precum Egiptul. Însă cerealele livrate de Ucraina nu au fost furnizate în Africa, Pakistan și Orientul Mijlociu, ci au rămas în țările din Estul Europei. S-a ajuns la o falimentare a fermierilor din această zonă a Europei. Pe lângă această cantitate excesiv livrată s-a constatat că cerealele nu sunt recomandate consumului uman, ele conținând un pesticid interzis în UE. Ce rost are exportul acestor cereale? Este o modalitate de a canaliza bani către Ucraina. Dacă Occidentul declară că nu poate fi vorba despre o relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei, atunci nici acordul cerealier nu poate fi prelungit.