Categories: Rusia si lumea

Pe neașteptate, Obama a vorbit despre Crimeea

Mulți locuitori vorbitori de limbă rusă din Crimeea au susținut ideea ca Peninsula să adere la Rusiei în 2014, a declarat fostul președinte american Barack Obama într-un interviu pentru postul de televiziune CNN, scrie RIA Novosti.

„În Crimeea erau mulți vorbitori de limbă rusă și exista o anumită simpatie pentru ideile prezentate de Rusia <…> chiar și în parlamentul ucrainean exista un oarecare număr de susținători ai Rusiei, iar politica din interiorul Ucrainei era mai complicată”, a explicat fostul președinte.

El a subliniat că în 2014 Occidentul nu a oferit Kievului niciun sprijin financiar și militar, de aceea Ucraina nu a putut să reziste în fața Rusiei. În plus, aderarea Crimeei la Federația Rusă a primit „o oarecare înțelegere în Europa”, deoarece majoritatea crimeenilor „erau etnici ruși și vorbeau rusă”.

El a subliniat, de asemenea, acțiunile fostului cancelar german Angela Merkel, care a reușit să treacă peste indecizia multor europeni și să „impună” sancțiuni.

Comentând aceste declarații, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a apreciat că în cuvintele fostului lider de la Casa Albă referitoare la locuitorii Crimeii și la aderarea Peninsulei la Rusia, există un „grăunțe de rațiune”.

„Cu siguranță se regăsesc astfel de grăunțe de rațiune [în declarațiile lui Obama – n.r.]”, a declarat Peskov, citat de agenția Rambler.ru.

„Nu o anumită parte a populației din Crimeea, ci practic întreaga populație a Crimeii dorea să devină parte a Federației Ruse, nici acest lucru nu este un secret”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

El a adăugat că se întâmplă uneori în Occident ca „unele judecăți raționale să își croiască drum”.

RIA Novosti amintește că, la începutul lunii decembrie 2022, Merkel a făcut o declarație nu mai puțin răsunătoare, definind obiectivul Acordurilor de la Minsk drept o încercare de a oferi Ucrainei timpul necesar pentru a se înarma. Într-un interviu acordat, atunci, publicației Die Zeit, ea a adăugat că era clar pentru toată lumea că problema nu este rezolvată, iar conflictul din Ucraina este înghețat. În plus, NATO nu a fost în stare să pună la dispoziția Ucrainei, în 2014, volumul de armament pe care îl trimite acum.

Vladimir Putin a recunoscut că declarația fostului cancelar german a fost o surpriză pentru el. Președintele a pornit întotdeauna de la convingerea că autoritățile Germaniei sunt sincere în relațiile cu Rusia.

În martie 2014 a avut loc un referendum, iar 96,77% dintre alegătorii Republicii Crimeea și 95,6% din cei din Sevastopol s-au pronunțat în favoarea aderării la Rusia.

Owner

View Comments

  • A descoperit și Obama gaura la covrig și apa caldă! Acum s-a trezit sau vrea să i se acorde atenție? Aderarea Crimeii la Rusia s-a făcut în urma unui referendum, prin care majoritatea locuitorilor și-au exprimat această dorință. Obama nu spune acum o noutate. A hibernat până acum sau e papagal? Ca să-i vezi logica sau l-a luat gura pe dinainte! Și dacă Occidentul oferea sprijin financiar și militar Kievului, rezultatul referendumului era altul? Adică, s-ar fi falsificat voturile și ar fi intervenit și armata ucraineană? Asta vrea să zică?
    Angela Merkel și Hollande au mințit când au semnat Acordurile de la Minsk. Germania nu poate fi niciodată sinceră în relație cu Rusia, indiferent cine este cancelar. De fapt, Rusia nu trebuie să se încreadă nici în Occident, nici în SUA.

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

5 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

7 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

8 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

8 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

10 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.