Hot News
Lukașenko: Prigojin a fost de acord să oprească înaintarea grupului ”Wagner” prin Rusia
24/06
AIEA a respins informațiile privind minarea Centralei Nucleare Zaporojie de către trupele rusești
25/06

Kremlinul anunță închiderea cazului Prigojin și plecarea acestuia în Belarus

În imagine de la dreapta la stânga: președintele rus, Vladimir Putin, fondatorul Grupului ”Wagner”, Evgheni Prigojin și președintele belorus, Alexandr Lukașenko/ Foto: 24newspolit.ru

Dosarul penal deschis împotriva lui Evgheni Prigojin va fi închis, iar acesta va pleca în Belarus, a anunțat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, relatează RBC.

„Mă întrebați ce se va întâmpla personal cu Prigojin. Dosarul penal deschis împotriva lui va fi închis, iar el va pleca în Belarus”, a spus secretarul de presă.

Potrivit spuselor sale, s-a reușit ca situația legată de Prigojin să fie rezolvată fără alte pierderi și fără o creștere a nivelului de tensiune.

Prigojin va putea „pleca în Belarus” sub garanția personală a lui Vladimir Putin, a adăugat secretarul de presă al liderului de la Kremlin: „Dacă întrebați care este garanție că Prigojin va putea merge în Belarus, este cuvântul președintelui Rusiei”.

O parte dintre luptătorii Companiei militare private ”Wagner” vor semna, dacă doresc, contracte cu Ministerul Apărării, a declarat Peskov. Dar, a adăugat reprezentantul Kremlinului, este vorba doar despre cei care nu au participat la acțiunile de astăzi ale grupului ”Wagner”. Ceilalți „wagneriști” nu vor fi urmăriți penal, ținând cont de meritele lor de pe front. Kremlinul a subliniat că a respectat întotdeauna faptele lor eroice din zona operațiunii militare speciale.

În ajunul acestor evenimente, Prigojin a acuzat Ministerul Apărării că a atacat taberele din spatele frontului ale luptătorilor lui și a amenințat cu o ripostă. Ministerul a respins aceste acuzații, calificate drept o provocare. FSB a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru organizarea unei insurgențe armate, articol în baza căruia el risca o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. În dimineața zilei de 24 iunie, Prigojin a anunțat că deține controlul asupra obiectivelor militare din Rostov pe Don. Președintele Vladimir Putin a adresat un mesaj cetățenilor Rusiei, a definit acțiunile fondatorului grupului ”Wagner” drept trădare și a promis un răspuns dur. Ulterior, autoritățile regiunii Lipețsk au anunțat că tehnica de luptă a companiei militare a traversat zona, la Moscova, în regiunile Moscova și Voronej fiind instituit regim de alertă antiteroristă.

În seara zilei de 24 iunie, serviciul de presă al președintelui Republicii Belarus a anunțat că Alexandr Lukașenko a negociat toată ziua cu Prigojin, de comun acord cu Putin. Ca urmare, s-a ajuns la o înțelegere că acesta va opri deplasarea luptătorilor (așa zisul ”marș al dreptății”), cărora li se vor acorda garanții de securitate. Prigojin a confirmat că luptătorii lui se vor întoarce în tabere. A apărut și înregistrarea video care arată cum luptătorii ”Wagner” se urcă în camioane și pleacă din Rostov pe Don.

Inițiativa personală a lui Lukașenko

În legătură cu rolul președintelui belorus în rezolvarea conflictului, Dmitri Peskov a anunțat că Alexandr Lukașenko s-a propus singur în calitate de mediator pentru dezamorsarea situației provocate de grupul ”Wagner”, deoarece îl cunoaște pe fondatorul companiei militare, Evgheni Prigojin, de mai bine de 20 de ani.

„Aleksandr Grigorievici îl cunoaște de mulți ani, personal, pe Prigojin, de aproape 20 de ani, și a fost inițiativa sa personală, care a fost convenită cu președintele Putin”, a spus Peskov, citat de TASS.

Reprezentantul Kremlinului a ținut să sublinieze că Moscova dă o înaltă apreciere eforturilor de mediere ale liderului belorus. Potrivit spuselor sale, Rusia îi este recunoscătoare președintelui Republicii Belarus.

Scopul suprem al negocierilor a fost evitarea vărsării de sânge și a unei confrutări interne, ciocniri cu rezultate imprevizibile, a explicat Peskov. Acesta a fost obiectivul eforturilor de mediere ale lui Lukașenka, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că președintele Vladimir Putin a luat decizii corespunzătoare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Bine că s-a încheiat în mod pașnic această situație. Deși, poate că a fost o diversiune militară. Având în vedere că s-au transferat arme nucleare tactice în Belarus, iar acum grupul Wagner se duce tot în Belarus, este posibil ca să facă parte dintr-un plan de a întări securitatea granițelor cu Ucraina și Polonia. Acesta a fost un procedeu mai ușor de a ,,extrage” grupul Wagner din ultima locație. Este o presupunere, nu o certitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931373